25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınRinoplasti sonrası şişlik ve iyileşme süreci

Rinoplasti sonrası şişlik ve iyileşme süreci

İçerikleri

Burun estetiği sonrası oluşan şişlik, morluk ve ödem oluşumu burun estetiği yaptırmak isteyen pek çok kişinin hem korktuğu hem de merak ettiği konular arasındadır. Oldukça merak edilen burun estetiği sonrası şişlik, morluk ve ödem hakkında kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için sizlere yazı hazırladık.

Burun Estetiği Sonrasında Şişlik, Morluk ve Ödemler Nasıl Hızlı İyileşir?

Burun estetiği sonrasında meydana gelen morluk, şişlik ve ödem gibi durumlar, burun estetiği olmak isteyenlerin en çok çekindiği konular arasında yer alıyor. Aslında bu konu büyük çoğunlukla hem sizin ameliyat öncesi ve sonrası dikkat etmeniz gereken kurallara uymanızla, hem de estetik doktorunuzun uygulayacağı burun ameliyatı tekniği ile büyük oranda bağlantılıdır. Gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde, burun ameliyatı sonrası şişlik, morluk ve ödem gibi durumlardan korkmaya gerek kalmaz.

Burun Estetiği Sonrasında Şişlik, Morluk ve Ödemler Nasıl Hızlı İyileşir?
Burun Estetiği Sonrasında Şişlik, Morluk ve Ödemler Nasıl Hızlı İyileşir?

Şişlik ve ödem oluşmaması için estetik doktoru tarafından gerekli muayeneler ve tetkikler yapılır; sonrasında burun ameliyatı ile ilgili yol haritası çizilir. Söz konusu süreç burun ameliyatı öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere 3 ana gruba ayrılır. Süreç belirlendikten sonra burun estetik doktorunuz size ameliyattan önce dikkat etmeniz gerekenleri sıralar.

Dikkat etmeniz gerekenler arasında burun estetik ameliyatı öncesinde alkol ve sigara tüketimini bırakmak gibi birçok kural yer almaktadır. Benzer şekilde burun estetiği sonrasında da doktorunuz size dikkat etmeniz gerekenleri detaylarıyla anlatır. Burun ameliyatı öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gerekenlere özenle uymanız halinde, burun estetiği sonrası oluşan şişlik, morluk ve ödem oranı hem daha az olur hem de daha çabuk iyileşir.

Burun ameliyat süreci 3 ana gruba ayrılmaktadır. Rinoplasti sonrası oluşan ödem, şişlik ve morlukların daha kısa süre ve daha hızlı iyileşmesi için siz üzerinize düşen görevi tamamladıktan sonra sıra doktorunuza gelmektedir. Bu noktada burun estetik doktorunuzun alanında hem başarılı hem de deneyimli olması önem taşımaktadır. Bir diğer konuda doktorunuzun ameliyatta uyguladığı tekniktir. Rinoplastide uygulamasında 2 ana teknik mevcuttur. Bunlardan biri açık teknik burun estetiği, bir diğeri ise kapalı teknik burun estetiğidir. Burun estetiği sonrası şişlik, morluk ve ödemin daha hızlı iyileşmesi için kapalı teknik burun estetiği kullanılmalıdır. Deneyim gerektiren kapalı teknik burun estetiği açık teknik burun estetiğine kıyasla daha avantajlıdır.

Kapalı teknik burun ameliyatında burun ucu cildi kesilmediğinden, dolayısıyla burun ucu cildinin arkasındaki damar, sinir, bağ dokusu da kesilmez. Bu nedenle burun estetiği sonrası şişlikler, morluklar ve ödemler daha hızlı iyileşir. Öte yandan kapalı teknik burun estetiğinde kesi burun ucunda olmadığından burun ucunda herhangi bir iz de meydana gelmez. Sonuç olarak burun ameliyatı sonrası şişlik, morluk ve ödemlerin normalden az olması ve daha hızlı iyileşmesi, hem size hem de burun estetik doktorunuzun uyguladığı tekniğe bağlı olarak değişir.

Rinoplasti Sonrası 1. Hafta

Rinoplasti sonrası ilk birkaç gün zorlu geçebilmektedir. Bu dönemde rinoplasti sonrası ağrı, ödem ve tıkanıklık gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Ancak ilk günler için tüm bu süreç son derece normaldir. Nitekim ameliyattan sonra burun bant ile kaplanır ve burun delikleri içerisine splint yerleştirilir. Bu dönemde doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmak ağrınızı dindirecektir. Rinoplasti burun ameliyatından 4 saat kadar sonra yiyecek ve içecek tüketimine başlayabilirsiniz. 2-3 gün sonra ise eğer kullanıyorsanız lenslerinizi takmaya başlayabilirsiniz. Bu dönemde uzun uzun istirahat etmeli, başınızın altında çift yastıkla ve sırt üstü uyumalısınız. Öte yandan ilk haftanın sonuna doğru rinoplasti doktorunuzun splint ve bandajı çıkarması ile birlikte daha rahat olmaya başlayacaksınız.

Rinoplasti Sonrası 2. Hafta
Rinoplasti Sonrası 2. Hafta

Rinoplasti Sonrası 2. Hafta

İkinci haftaya girilmesi ile burun ve göz civarında şişlikler, ödemler ve morluklar gözle görülür bir şekilde azalmaya başlar. Bu dönemde yavaş yavaş iş hayatınıza geri dönmeye hazırlanabilirsiniz. Ancak ağır işlerden mutlaka kaçınmalısınız. Nitekim rinoplasti sonrası spor vb. aktiviteler yapmak için ikinci hafta henüz erkendir. Öte yandan rinoplasti sonrası gülmek, aşırı kahkaha atmak gibi burnunuzu zorlayacak eylemlerden de uzak durmalısınız. Ek olarak ilk iki haftada dar t shirt ve kazak gibi kıyafetler yerine iliklenebilir kıyafetler kullanmalısınız.

Rinoplasti Sonrası 3. ve 4. Hafta

İlk ayın sonuna kadar özellikle güneş ışınlarından, tuz tüketiminden, sigaradan, kafeinli-gazlı- içeceklerinden ve bitki çaylarından uzak durmalısınız. Tüm bunlar rinoplasti sonrası ödem atma ve iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyecektir. İlk ayın sonuna doğru yüz çevresindeki morluklar ve şişlikler bir seviye daha azalmış olur. Artık kendinizi iyiden iyiye rahat hissetmeye başlarsınız. Bununla birlikte burun ucunda hafif bir hissizlik devam edebilir.

Rinoplasti Sonrası 2. ve 3. Aylar

2. ve 3. ayların içinde artık şişlikler ve ödemler iyice geçmeye başlar. Çok temas gerektiren sporlardan kaçınmakla birlikte rinoplasti doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda yavaş yavaş spor yapmaya başlayabileceksiniz. Söz konusu dönem içerisinde burnunuzun ilk haftaya göre çok daha oturmuş bir görünüme sahip olduğunu göreceksiniz. Diğer yandan morlukların daha hızlı geçmesi için güneş ışınlarından sakınmaya devam etmelisiniz. İyileşme sürecini hızlandırmak adına rinoplasti sonrası burun masajı ilk 2 ay boyunca uygulanabilir. Ancak doğru yöntemler kullanılmalıdır. Rinoplasti sonrası gözlük kullanımına doktor tavsiyesi kapsamında 3. ayın sonuna doğru başlayabilirsiniz. İlk haftalarda olduğu gibi rinoplasti sonrası darbe gibi durumlardan da kaçınmaya devam etmelisiniz.

Rinoplasti Sonrası 6. ve 12. Ay
Rinoplasti Sonrası 6. ve 12. Ay

Rinoplasti Sonrası 6. ve 12. Ay

6 ayın sonunda burnunuz epey iyileşmiş olacak. Bu dönemin sonunda doktor tavsiyesiyle biraz daha zorlayıcı sporlara başlayabileceksiniz. Öte yandan 6 ayın sonunda tüm şişlikler ve morluklar çok büyük oranda geçmiş olur. Bununla birlikte ‘Rinoplasti sonrası burun ne zaman oturur?’ diye soranlar için biraz sabırlı olmalarını tavsiye ederiz. İlk 6 ayın sonunda burun büyük oranda oturmaya başlar; ancak tam anlamıyla oturması 1 yılı bulmaktadır. 1 yılın sonunda ise artık hiçbir şişlik ve morluk kalmaz.

Doç. Dr. Süleyman TAŞ Kimdir?
Doç. Dr. Süleyman TAŞ Kimdir?

Doç. Dr. Süleyman TAŞ Kimdir?

Dünyaca Tanınmış Plastik Cerrah, Doç. Dr. Süleyman TAŞ, 50’den fazla Uluslararası Bilimsel Yayını bulunmaktadır, 5+ Canlı Cerrahi Rinoplasti Kursu düzenlemiştir, yazdığı “Klinik Rinoplasti: Modern Cerrahi Tekniklere Algoritmik Yaklaşım” kitabı ile okurlara, deneyimi ne olursa olsun, en iyi rinoplasti uygulamasında ustalaşmalarını sağlamaktadır. Dr. TAŞ Yüz Plastik Cerrahisi ve Mikrocerrahi hakkında 2 Kitap Bölümü yazdı, 5+ En İyi Plastik Cerrah Ödülü kazandı, Total Yüz Rekonstrüksiyonu, Kol Replantasyonu, Ayak Replantasyonu gibi ileri mikrocerrahi deneyimi gerektiren imkansız ameliyatlar ile basında sık sık yer aldı ve 100’den fazla kongreye konuşmacı ve öğretim üyesi olarak davet edilmiş, çok sayıda patentli enstrümanı, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Avrupa ve Türkiye Kurul Sertifikasyonuna sahiptir.