18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeProstat sağlığını korumak için en doğru beslenme alışkanlıkları

Prostat sağlığını korumak için en doğru beslenme alışkanlıkları

İçerikleri

Prostat, erkeklerde mesanelerinin yanında bulunan küçük bir bezedir. Pek çok erkek hayatı boyunca prostat problemi yaşar. Bu nedenle yaş ilerledikçe prostat kanserine yakalanma riski daha da artar. Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan araştırmalara göre, günümüzde her yedi erkekten birine prostat kanseri teşhisi konuluyor. Bununla birlikte, erkeklerin beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yaparak prostat kanserini yenme ihtimali oldukça fazladır.

Tahıllı Gıdalar İle Sebze ve Meyve Tüketin

Prostat sağlığı için, kepekli tahıllar ile daha fazla meyve ve sebze tüketin. Beyaz undan yapılmış ekmek ve makarna yerine tam tahıllı ekmek ve makarnayı tercih edin. Her gün en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemeye özen gösterin. Kırmızı biber ve domates gibi güçlü antioksidan olan likopen içeriği yüksek ürünler tüketin. Likopen, meyve ve sebzelere kırmızı rengi veren ve kanserle mücadele için çok faydalı olduğu kanıtlanmış bir maddedir. Her gün alınması gereken likopen miktarı hakkında belli bir miktar yoktur. Bununla birlikte, araştırmalar likopen içerikli yiyeceklerin mümkün olduğu kadar her gün tüketilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası gibi sebzelerin tüketilmesinin prostat kanseri riskini azalttığı gözlemlenmiştir.

Protein Tüketimi Konusunda Daha Seçici Olun

Dana ve kuzu eti başta olmak üzere işlenmiş ya da işlenmemiş kırmızı et tüketimini olabildiğince en aza indirin veya tamamen bırakın. Kırmızı et yerine, somon ve ton balığı gibi yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içeren balıklar tercih edin. Bu besinler prostatın yanı sıra kalp ve bağışıklık sistemi için de çok yararlıdır. Diyet balıklarının tüketimi ve prostat kanserinin önlenmesi arasında ilişki olup olmadığı hakkındaki araştırmaların sonucu, Japonların daha az prostat kanseri vakası geçirmesini doğrular niteliktedir. Fasulye, kümes hayvanları ve yumurtalar da protein bakımından sağlıklı seçenekler arasında yer alır.

Daha Fazla Soya Tüketmeye Gayret Edin

Öğünlerinizdeki soya miktarını artırın. Genellikle vejetaryen yemeklerinde bulunan soyanın özellikleri arasında kanserle karşı etkili olması da vardır. Soya kaynakları arasında soya fıstığı, soya unu ve soya tozu bulunur.

Alkol ve Kafei Tüketimine Son Verin

Alkol ve kafein tüketimine son verin. Şeker tüketimini sınırlandırın. Kafeini tamamen kesmenize gerek olmasa bile, tükettiğiniz miktarı azaltmak prostat sağlığı için oldukça yararlıdır. Gazlı içecekler ve meyve suları gibi şekerli ve hatta kafeinli içeceklerden kaçının. Bunların beslenme için neredeyse hiç yararı yoktur.

Tuz Tüketimini En Aza İndirin

Tükettiğiniz tuz miktarını azaltmanın en iyi yolu, taze et ve süt ürünleri tüketmektir. Ayrıca paketlenmiş, konserve ve dondurulmuş gıdalardan da uzak durmak çok önemlidir. Tuz genellikle koruyucu olarak kullanıldığı için paketlenmiş yiyeceklerde bol miktarda bulunur. Diğer yandan, uzmanlar tarafından günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı ise 1500 miligramdan daha azdır.

Faydalı Yağları Tüketmeyi Alışkanlık Haline Getirin

Hayvansal ve doymuş yağ tüketimini azaltın. Bunların yerine zeytinyağı, fındık ve avokado gibi sağlıklı yağları tercih edin. Çünkü et ve tereyağı gibi yağ oranı yüksek hayvansal ürünlerin prostat kanseri riskini artırdığı ispatlamıştır. Ayrıca, fast food tarzı işlenmiş yiyeceklerden kaçının. Bu yiyeceklerin sağlıksız trans yağları içerdiği ve prostat sağlığını tehdit ettiği dikkatinizden kalmamalıdır.