25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınVajina ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi doktora gidilir?

Vajina ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi doktora gidilir?

İçerikleri

Vajina Ağrısı Neden Olur?

Vücudun herhangi bir yerinde ağrı yaşanması endişe verici bir durumdur. Vajina ya da vajinaya yakın bölgelerde oluşan ağrılar ise endişeyi kat ve kat arttırmaktadır. Üstelik bu ağrıları açıklamak ve anlatmak utanç verici olabilir. Artık özel bölgenizin neden acı çektiğini öğrenmenin zamanı geldi!

Vajinada Kuruluk

Vajinada eğer yeteri kadar vajinal yağlanma oluşmuyorsa seks yapmak çok rahatsız edici olabilir. Cinsellik sırasındaki kuruluk, vajinanızda minik aşınmalara maruz bırakabilir. İyileşene kadar ağrılar yaşamanıza neden olabilir.

Vajinada yeteri kadar vajinal yağlanma oluşmamasının sebebi nedir? Genellikle düşük östrojen seviyesinden kaynaklanan bu sorun, hormonal doğum kontrol yöntemi içerisinde olduğunuzda etkisini gösterebiliyor. Bazı kadınlarda, bu yöntemler östrojen miktarını azaltır ve yüksek derece kuruluğa kendilerini bırakır.

Regl Dönemi

Bildiğiniz acı verici kramplar… Regl öncesi, sırası ve sonrasında vajinal ağrılar ve rahatsızlıklar sizi farklı bir ağrı içine de dahil edebilir. Kadınlar regl dönemlerine yaklaştıkça, kaslarda ve vücutlarının tamamında biraz daha fazla sıvı tutuyor, bu nedenle daha fazla baş ağrısı ve vajinal ağrı yaşayabiliyor. Bu tür acılar göreceli olarak küçük ağrılar olmalı ve günlük faaliyetlerinize devam etmenize engel olmamalı. Eğer bunların ötesinde şiddetli ağrılar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Myomlar

Fibroid uterus (kanserli olmayan) bir büyümedir. Bir kadın bir ya da birkaç myoma sahip olabilir. Büyüklüğüne ve yerleşimine bağlı olarak, basınç hissi olarak tanımlanan kronik pelvik ağrıya sebep olabilir.

Fbroidler, özellikle vajinanın üst ucuna doğru büyüyorsa, seks esnasında donuk ve keskin ağrı yaşanmasını tetikleyebilir. Fibroidler oldukça yaygın görünür. Her yaşta olması da olası bir durumdur. Bazılarının tedavi edilerek çıkarılması gerekir, özellikle de yaşam kalitenizi etkiliyorsa. Bazılarında herhangi bir tedavi gereği duyulmaz, sorun yaratmaz. Genellikle menepoz dönemine yaklaştıkça küçülür.

Endometriozis

Endomtriya dokunun, uterin astarının uterustan çıkması ve fallop tüplerinin mesane ve yumurtalıklar gibi pelvik boşluğunun diğer kısımlarına yapışması durumudur. Oluşan bu yapışkanlıklar hormonal yönden oldukça hassastır. Kadınlarda hormonlar, aylık döngülerle birlikte yükselip alçaldıkça şişerler ve pelvik ağrılarının oluşmasına neden olurlar.

Endometriyozdan kaynaklı ağrılar minimum düzeydedir. Sadece regl dönemlerinde ağrılar oluşur ve reçetesiz satılan ağrı kesicilerin hafifletemeyeceği ileri derece kramplara neden olur.

Adenomyozis

Endometriozise benzer, ancak endometrial doku uterusun dışına değil uterusun kas duvarında büyüme gösterir. Bunun sonucunda pelvik baskı, kramplı dönemler ve bazen ağrılı seks ile kendini gösterebilir. Her ne kadar tam olarak nedeni bilinmese de uzmanlar kadınların çocuk doğurma yıllarının sonuna doğru şiddetlenip, menepozdan sonra ise ortadan kaybolduğunu söylemektedirler.

Doktorunuz bu durumun teşhisini koyabilir. Sorunlarınızı en aza indirgemek için yardımcı olabilir. Ağrılar çok şiddetli ise ve ilaçlarla hafifletilemiyorsa, histerektomi de ek bir çözüm yolu olabilir.

Vulvodini

Vulvodi kronik şekilde ağrıyorsa ya da şişmiş hissediliyorsa, dokunulduğunda hatta uzun süre oturma durumunda bile daha da kötüleştirir.

Uzmanlar vulvodinin kesin olarak nedenini bilemiyorlar. Ancak sinir hasarı, kimyasal maddelere alerjenler, hormonal değişiklikler, ilaçlar ya da enfeksiyo veya travmaya karşılık anormal tepki ile ortaya çıkabiliyorlar. Ağrı genellikle yanma hissi olarak nitelendirildiğinden ağrının ciddiyeti nedeniyle tampon kullanımı çok ağrılı hatta imkansız hale gelebiliyor.

Cinsel Yollarla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar korkutucu bir durum. Bunun sonucunun işareti ağrıdır. Genital uçuklarınız varsa, cinsel yolla bulaşan ve vajinanızda veya çevresindeki lezyonların parçalanmasına neden olan bir virüs varsa, bu daha çok yanan, iltihaplı bir ağrı olabilir. Parazitten kaynaklanan ve cinsel yolla bulaşarak oluşan trichomoniasis, cinsel organların kızarıklığına ve ağrıya neden olabilir.

Cinsel yolla bulaşan Chlamydia ve belsoğukluğu, hem pelvik hem de alt karın ağrısını ve ayrıca idrar yaparken yanma hissini tetikler. Eğer tedavi edilmezse, bakteri uterusa ve üst üreme sisteminin diğer kısımlarına giderken meydana gelen pelvik inflamatuar hastalık olarak adlandırılan daha ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Belirtiler arasında pelvik ağrı ve seks sırasında ağrı vardır. Zamanında teşhis ve tedavi edilmezse kısırlığa neden olabilir.

Bu semptomları yaşayan birçok kadın doktorlarıyla bu konuyu konuşmak istemez. Çünkü çoğu zaman utanırlar ya da ağrının psikolojik olarak reddedilmesinden korkarlar. Ancak, gerçek fiziksel bir ağrıdır bu durum. Tanı koymak, ağrıyı yönetme yolunda ilk adımdır.

Vajina Ağrısı nasıl Geçer?

Vajinasında ağrı veya yanma hisseden kadınlar “vajina ağrısı nasıl geçer” diye kaygılanmaktadırlar. Vajina ağrısı veya vajinada yanma farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelebileceğinden acilen uzman bir doktora görünmelerinde fayda vardır.

Vajina Ağrısı İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Vajina ağrısı veya yanması şikayeti olanlar hastanelerin Kadın Doğum Bölümü’ndeki Kadın Doğum Uzmanlarına başvurmaları gerekir.