19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaYaşamPrematüre bebek sahibi aileler bebeklerini online sistem ile görüyorlar!

Prematüre bebek sahibi aileler bebeklerini online sistem ile görüyorlar!

İçerikleri

Ülkemizde görülen yeni tip koronavirüs salgınından prematüre bebek sahibi olan aileler de olumsuz etkilendi. Koronavirüs salgını sürecinde alınan tedbirlerden dolayı prematüre yani gelişimini henüz tamamlayamayan bebeklerini göremeyen aileler için online sistem geliştirerek ailelerin bebeklerini kamera karşısında görmelerini sağlayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu uygulamasından aileler çok memnun kaldı. Bu sistem ile prematüre bebekleri, sadece emzirmek için yanlarına gelen anneleri değil, tüm aile bireyleri de görebiliyor. Bebeklerini kamera karşısında gören, sağlık durumları ile ilgili de bilgi alan aileler, bebeklerine yapılan işlemleri de takip edebiliyorlar. Ayrıca ayda bir defa düzenlenen online akademi eğitimleri sayesinde de bebeklerinin taburcu işlemlerinden sonra nasıl bir yol izleyecekleri hakkında aileler bilgi sahibi oluyor.

Tedavi Süreci Sabır İstiyor

37 haftanın altında dünyaya gelen bebeklerin prematüre bebek olarak adlandırıldığını söyleyen Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yaprak Üstün, “Prematüre bebekler özel bir ilgi istiyor. Tedavi süreçleri ise çok sabır gerektiriyor. Tedavi sürecinde ailelerin bebeklerini görmesi ailelere büyük moral oluyor. Prematüre bebeklerin özel bakıma ve ilgiye ihtiyacı var. Bu bebeklerimiz 32 haftanın altında ve 1,5 kilogramın altında dünyaya gelmişse tedavi süreçleri hem çok uzun oluyor, hem de büyük bir sabır gerektiriyor. Tabii bu aillerimiz için çok uzun ve zor bir süreç. Bu bebeklerimizin hastanedeki tedavi süreçleri tamamlanıp taburcu edildikten sonrada özel bir bakıma ve ilgiye ihtiyacı oluyor. Koronavirüs sürecinde ailelerimizi bu konuda eğitebilmek için ‘Online Prematüre Akademi’ adıyla bir eğitim programına start verdik. Eğitim programı kapsamında annelerimizi yoğun bakım ünitesindeki tedavi sürecinde neler yapıldığı ile ilgili bilgilendirdiğimiz gibi taburcu edildikten sonrada bebeklerine yapmaları gereken bakımlar ile ilgili detaylı bilgiler veriyoruz. Bu eğitimlerin ardından anne ve bebeği online ortamda buluşturarak eğitimli hemşirelerimiz ve hocalarımız tarafından bebeklere uygulanan tedaviler ve günlük sağlık duumları ile ilgili bilgileri vererek aileleri bebekle kamera karşısında buluşturuyoruz.” dedi.

Etkili İletişim Kurulabiliyor

Online sistem sayesinde ailelerle çok yakından ve etkili bir iletişim kurulabildiğini söyleyen Prof. Dr. Nihal Demirel ise “Online sistem sayesinde sadece bebeğin annesi ve babası değil, kardeşleri, büyük anneleri ve büyük babaları da bebekle iletişim kurabiliyorlar. Kafalarına takılan soruları sorarak hem bilinçleniyorlar, hem de meraklarını gidermiş oluyorlar. Pandemiden dolayı başlattığımız bu süreci pandemiden sonrada sürdürmeyi planlıyoruz. Aile, bebeğin tedavi sürecine ve bakımına katıldığı için çok faydalı bir sistem olduğunu düşünüyorum. Bizde mümkün olduğunca ailelerimize destek olmaya ve onları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bebeklerini ailelere sağlıklı bir şekilde teslim etmede bu sistemin önemli bir katkısı oluyor. Prematüre bebek sahibi olan aileler, kolay bir süreç yaşamasalar da çok özverililer. 1,5 kilogramın altında dünyaya gelen bir bebek 2 ya da 3 ay tedavi görebiliyor. Bu süreç içerisinde online sistem ile aileler, bebeklerine nasıl bir tedavi uyguladığımızı yakından görüyor. Aynı zamanda onlarla iletişimlerimizi de geliştiriyoruz. Bu sistemi geliştirerek sürdürmeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.