18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriSağlık sorunlarına neden olan kan pıhtılaşması belirtileri

Sağlık sorunlarına neden olan kan pıhtılaşması belirtileri

Hiç beklemediğiniz bir anda meydana gelerek, inmeye, kalp krizine ve ölümcül sağlık sorunlarına neden olan kan pıhtılaşması belirtileri.

İçerikleri

Kan pıhtısı, sıvı halden jel benzeri veya yarı katı hale geçen bir kan kümesidir. Pıhtılaşma, yaralandığınız veya kesildiğiniz zaman gibi belirli durumlarda çok fazla kan kaybetmenizi engelleyebilecek gerekli bir işlemdir. Damarlarınızdan birinin içinde bir pıhtı oluştuğunda, her zaman kendi kendine çözülmez. Bu çok tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit eden bir durum olabilir.

Hareketsiz bir kan pıhtısı genellikle size zarar vermez, ancak hareket edip tehlikeli hale gelme olasılığı vardır. Bir kan pıhtısı bulunduğu yerden koparsa ve damarlarınızdan kalbinize ve ciğerlerinize ulaşırsa, orada sıkışarak kan akışını engelleyebilir. Bu tıbbi bir acil durumdur.

Kan Pıhtılaşması Belirtileri Nelerdir?
Kan Pıhtılaşması Belirtileri Nelerdir?

Kan Pıhtılaşması Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuz kanamayı durdurur, bu da kanın pıhtılaştığı anlamına gelir. Kan pıhtılaşması, çürük veya kabuk şeklinde olabilir.  Kan pıhtılaşması ne yazık ki, inme, kalp krizi, vb. gibi bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Aşağıdaki belirtilerden bazılarına sahipseniz ciddi bir kan pıhtılaşması sorunu yaşıyorsunuz:

Açıklanamayan öksürük:

Uzmanlar, hiçbir sebep yokken öksürüyorsanız kesinlikle nefes, göğüs ve kalp atış hızınıza dikkat etmelisiniz. Açıklanamayan öksürükten şikâyet ediyorsanız doktorunuzu ziyaret etmelisiniz!

Nefes darlığı:

Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, akciğerinizdeki kan pıhtılaşmasından muztarip olabilirsiniz! Ayrıca göğsünüzde hızlı kalp atışı ya da çarpıntı da olabilir veya baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu belirtilerden bazılarını fark ederseniz derhal doktorunuzu arayın.

Göğüs ağrısıyla derinden soluma:

Bu belirtilerle karşılaşırsanız, akciğerlerinizde de kan pıhtılaşması yaşayabilirsiniz. Bu kan pıhtılaşması çok kısa sürede ölümcül olabilir, bu nedenle bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen yardım alın.

Ciltte kırmızı çizgiler oluşması:

Çürüklerin kan pıhtılaşması şekli olduğunu unutmayın. Kırmızı çizgilerin damarların uzunluğu boyunca oluştuğunu fark ederseniz, kesinlikle normal değildir, bu yüzden hemen doktorunuzu arayın.

Bacağınızda incinme ve ağrı hissi:

Ulusal Kan Pıhtılaşması Birliğine göre,  bacağınızdaki incinme veya ağrı genellikle kan pıhtılaşması belirtisine işaret eder. Bu konu adale kasılması veya kramp olarak da açıklanabilir.

Tek uzuvda şişlik oluşması:

Bu belirti kesinlikle en tehlikeli olanlardan biridir. Bu kan pıhtılaşması dolaşım sisteminizdeki kan akışını önler ve aynı zamanda DVT olarak da bilinir. DVT (Derin VenTrombozu) Toplardamar içinde kan pıhtısı oluşmasıdır. Genellikle bacağın aşağı tarafında, kalçanın uyluk bölümündedir. Kan pıhtılaşması bir kısmı kopar ve kan içerisinde dolaşmaya başlar. Akciğerde kan akışını tıkayarak ölüme neden olabilir. Bu çok tehlikelidir, çünkü oksijenin hayati organlarınıza ulaşmasını önler.

Siz veya ailenizden biri böyle bir sorunu yaşarsa hemen acil yardım isteyin. Kan pıhtılaşması ölümcül olabilir, bu nedenle hastaneye gidin ya da 112’yi arayın. Riske girmeyin!

Kan Pıhtılaşmasına Yol Açan Risk Faktörleri Neler?
Kan Pıhtılaşmasına Yol Açan Risk Faktörleri Neler?

Kan Pıhtılaşmasına Yol Açan Risk Faktörleri Neler?

Bazı risk faktörleri, kan pıhtılaşması olasılığınızı artırır. Yakın zamanda uzun süren veya büyük bir ameliyatla ilgili hastanede yatış kan pıhtısı riskinizi artırır.

Sizi kan pıhtısı için orta derecede risk altına sokabilecek yaygın faktörler şunlardır:

  • Yaş, özellikle 65 yaşın üzerindeyseniz,
  • Bir seferde dört saatten fazla oturmanıza neden olan yolculuklar gibi uzun seyahatler,
  • Yatak istirahati veya uzun süre hareketsiz kalmak,
    Obezite,
  • Gebelik,
  • Ailede kan pıhtılaşması öyküsü,
  • Sigara içmek,
  • Kanser,
  • Belirli doğum kontrol hapları.
Sağlık sorunlarına neden olan kan pıhtılaşması belirtileri