26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkDoğal TedaviMuz kabukları bakın ne işe yarıyormuş! Faydalarına şaşıracaksınız

Muz kabukları bakın ne işe yarıyormuş! Faydalarına şaşıracaksınız

Muz dünyada en çok tüketilen meyvelerin başında geliyor. Çoğunuz muzu yedikten sonra kabuğunu çöpe atıyorsunuz. Bazen de onu sokak ortasına fırlatarak bir çok kişinin düşmesine neden oluyorsunuz .Peki aslında attığınız o kabuğun muzdan daha değerli olduğunu söylesek. Muz kabuğu antoksidan, antibakteriyel ve enzimatik özelliklerle doludur. Üstelik vitamin B, B12, potasyum ve magnezyum açışından oldukça zengindir. İşte sizlere muz kabuğunun muhteşem kullanımları.

İçerikleri

Muz yemenin faydalarını biliyor olsanız da, muz kabuklarının sağlığınıza da fayda sağlayabileceğini biliyor musunuz? Evet, doğru anladınız. Bu makale size muz kabuklarının birçok faydasını ve bunlardan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi anlatacağız.

Muz, yalnızca yüksek besin ve mineral bileşimleriyle tanınmakla kalmaz, aynı zamanda her zaman çok uygun ve sağlıklı bir atıştırmalık seçeneğidir. Bununla birlikte, çoğunlukla muz kabuklarını atma eğilimindeyiz (veya evde kompost yapmak için kullanıyoruz). Muz kabuklarının aynı zamanda polifenoller, karotenoidler ve cildinizden ve vücudunuzdan toksik serbest radikallerin atılmasına yardımcı olabilecek diğer antioksidanlarla dolu olduğunu bilmek sizi şaşırtacaktır. Muz kabuğunun faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Okumaya devam edin.

Muz Kabuğunun İlginç Faydaları

1- Dişleri parlatır

Muz kabuğunu bir hafta boyunca her gün dişlerinize yaklaşık bir dakika sürün. Bir hafta sonra sararan dişlerinizin beyazlaşmaya başladığını fark edeceksiniz.

2- Siğilleri yok eder

Muz kabukları, antimikrobiyal, antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip biyoaktif bileşikler olan tanenler, lökosiyanidin ve timidin içerir. Bu bileşenler, siğillerin giderilmesine yardımcı olabilecek bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olur.

Siğil ile yaklaşık aynı büyüklükte bir parça muz kabuğu kesin ve iç kabuğu ile siğilin üzerine yerleştirin. Muz kabuğunu bantla sabitleyin ve yalnızca sabahları çıkardığınızdan emin olarak gece boyunca bekletin. Siğil yok olana kadar bunu günlük olarak yapabilirsiniz.

3- Sivilceleri yok eder

Sivilceleri tedavi etmek için her gün 5 dakika yüzünüze ve vücudunuza muz kabuklarıyla masaj yapın. Sonuçları bir hafta içinde fark etmeye başlayacaksınız. Sivilce kaybolana kadar kabukları uygulamaya devam edin.

4- Kırışıklıkları azaltır

Bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt olmamasına rağmen muz kabuğunun cildinizin nemli kalmasına yardımcı olduğu söylenmektedir. Ezilmiş muz kabuğuna bir yumurta sarısı ekleyin. Bu karışımı yüzünüze uygulayın, 5 dakika bekletin ve ardından yıkayın. Muz kabuğundaki antioksidanlar oksidatif stresi önlemeye yardımcı olur ve kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini azaltır.

5- Ağrı kesici etkisi vardır

Muz kabuğunu doğrudan ağrılı bölgeye uygulayın. Ağrı geçene kadar 30 dakika bekletin. Muz kabukları, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bitkisel yağ ve muz kabuğu karışımı da ağrının giderilmesine yardımcı olabilir.

6- Sedef Hastalığına iyi gelir

Kabuğu sedef hastalığından etkilenen bölgeye uygulayın. Muz kabuğu nemlendirici özelliklere sahiptir ve ayrıca kaşıntıyı azaltır. Hafif ila orta derecede sedef hastalığını tedavi edebilir.

7- Böcek ısırıklarına iyi gelir

Kaşıntı ve ağrıdan anında kurtulmak için sivrisinek ısırıklarının üzerindeki kabuğu masaj yapın. Antioksidanlar ve vitaminler, ağrı ve iltihabı iyileştiren kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur.

8- Ayakkabı, deri ve gümüşleri parlatır

Anında parlamaları için ayakkabı, deri ve gümüş eşyalara muz kabuğu sürün.

9- UV koruması sağlar

Muz kabuğu, gözleri zararlı UV ışınlarından korumaya yardımcı olabilir. Muz kabuğunu gözünüze sürmeden önce kabuğu güneşte bıraktığınızdan emin olun. Katarakt riskini de azalttığı söylenmektedir.

Bazı Önemli İpuçları

  1. En iyi sonucu almak için taze muz kabuğu kullanın.
  2. Soyulmamış bir muzu asla uzun süre saklamayın. Polifenoller havaya maruz kaldığında kahverengiye döner. Soyulduktan hemen sonra tüketin. Ayrıca kabuğu hemen kullanılmalıdır.
  3. Muzları serin ve kuru bir yerde saklayın ve her zaman ısıdan veya güneş ışığından uzak tutun.
  4. Muz kabuklarını asla buzdolabında saklamayın.
  5. Muz kabuklarını yollara veya halka açık yerlere atmaktan kaçının. Kutuları kullanın veya daha iyi amaçlar için saklayın.

Muz kabuğunun faydaları çoktur. Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan polifenoller, karotenoidler ve antioksidanlar içerirler. Dişleri beyazlatmaya, siğilleri gidermeye ve ayrıca sivilceleri, kırışıklıkları, ağrıları ve sedef hastalığını yönetmeye yardımcı olurlar. Taze muz kabukları her zaman en iyi sonucu verir. Ayrıca, muz kabuklarının soğutulduğunda renk değiştirdiğini ve etkinliğini kaybettiğini unutmayın.

Detaylar İçin Videomuza Göz Atın

Muz kabukları bakın ne işe yarıyormuş! Faydalarına şaşıracaksınız