26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerModerna Covid-19 virüsüne karşı yüzde 94.5 koruma sağlayan aşı geliştirdiğini açıkladı

Moderna Covid-19 virüsüne karşı yüzde 94.5 koruma sağlayan aşı geliştirdiğini açıkladı

İçerikleri

Bilim adamları, Covid-19 virüsü illetinden insanları kurtarmak için aşı geliştirme çalışmalarına devam ederken, Amerikan Moderna şirketi, Covid-19 virüsüne karşı yüzde 94.5 koruma sağlayan aşı geliştirdiğini açıkladı. Moderna tarafından yapılan bu açıklamanın, Pfizer ve BioNTech şirketlerinin ortaklaşa geliştirdiği ve Covid-19 virüsüne karşı yüzde 90 koruma sağlayan aşı açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekti. Moderna tarafından yapılan aşı açıklamasıyla birlikte Covid-19 virüsüne karşı yüzde yüze yakın etki gösteren iki aşı bulunmuş oldu.

Aşıda Son Dakika Gelişmeleri Yaşanıyor

Yeni tip koronavirüs salgınından yorgun düşen dünyayı son günlerde Covid-19 virüsü aşı çalışmalarında yaşanan gelişmeler umutlandırıyor. Pfizer ve BioNTech şirketinin Covid-19 virüsüne karşı yüzde 90 oranında koruma sağlayan aşı geliştirdiğini açıklamasının ardından, bir açıklamada Amerikan Moderna şirketinden geldi. Amerikan Moderna şirketinin Covid-19 virüsüne karşı yüzde 94.5 oranında koruma sağlayan aşı geliştirdiğini açıklaması normale dönüşte umutları daha da artırdı.

Moderna şirketi Covid-19 virüsü aşısı ile ilgili açıklamasına ‘Harika bir gün’ ifadesini kullanarak başladı. Açıklamada önümüzdeki birkaç hafta içerisinde aşı için onay sürecinin başlayacağı da ifade edildi.

Aşıyı Buzdolabında Saklamak Mümkün Olacak

Moderna tarafından geliştirilen aşının çalışmalarına ABD’de 30 bin kişi gönüllü denek olarak katıldı. Bu deneklerden yarısına 4 hafta arayla iki doz aşı vurulurken, diğer yarısına ise sahte enjeksiyonlar vuruldu.

30 bin kişiden oluşan denekler içerisinde Covid-19 virüsü semptom belirtilerini gösteren ilk 95 denekten sadece 5’inin aşı yapılan denekler olduğu, diğer 90’ının ise sahte enjeksiyon vurulan denekler olduğu açıklandı.

Moderna şirketi tarafından geliştirilen aşının en önemli avantajı çok soğuk ortamda depolanmaya ihtiyaç duymaması. Bunun aşının dağıtımında çok önemli bir avantaj olduğu ifade ediliyor. Moderna aşısının buzdolabının standart soğukluğu olan 2-8 derecede 30 gün saklanabileceği, eksi 20 derecede ise 6 ay süreyle depolanabileceği belirtildi.

Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından geliştirilen aşının ise depolama ve dağıtımı için eksi 70 dereceye ihtiyaç duyulduğu, standart buzdolabı soğukluğunda ise aşının azami 5 gün saklanabileceği açıklanmıştı.

Önce Pfizer ve BioNTech, ardından da Amerikan Moderna şirketi tarafından yapılan aşı açıklamalarının normale dönüş sürecini hızlandıracağı uzmanlar tarafından ifade ediliyor.