8 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriMigren hastalığı nedir, neden olur? Migrenin tetikleyen gıdalar neler?

Migren hastalığı nedir, neden olur? Migrenin tetikleyen gıdalar neler?

İçerikleri

Migren Nedir?

Migren, baş ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, baş dönmesi, ışık ve ses hassasiyeti, psikolojik çöküntü gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getiren nörolojik bir hastalıktır. Bu sebeple uzman bir nöroloji doktoruna başvurulmalıdır.

Migren Neden Olur?

Migren ağrısının nedeni, beynimizin yüzey kısmındaki damarların genişleyip daralması ve çevre dokularda ödem oluşumlarıdır. Sinir uçları, damardaki her genişlemede uyarılır ve hasta bu ağrıyı zonklama şeklinde algılamaya başlar.

Ödem, hücreler arası sıvıda gerektiğinden daha yüksek miktarda kan plazması toplanmasıdır. Diğer bir deyişle “vücudumuzun herhangi bir bölümünde şişme veya su toplanması hali” diyebiliriz.,

Migren Testi

Migrenli olup olmadığınızı bilmiyorsanız bu konu hakkında küçük bir test mevcut.

Aşağıdaki sorulardan ikisine yada üçüne yanıtınız ‘Evet’ ise migrenli olma ihtimaliniz % 90’ın üzerinde kabul edilir.

  • Baş ağrısı sırasında hiç bulantınız oldu mu?
  • Baş ağrınız nedeniyle işe, okula veya herhangi bir yere gidemediğiniz oldu mu?
  • Hiç ışıktan rahatsız oldunuz mu?

Migren teşhisi baş ağrısı tanısı, klinik muayene ve MR ile konulur.

Migren hastalığı erkeklerden çok kadınlarda görülmektedir. Her 5 kadından biri ve her 10 erkekten birinde migrene rastlanmaktadır. Migrenliler bu hastalığa doğuştan daha yatkındırlar. Ayrıca hormonlarının aktif olduğu genç kadınlarda görülme oranı erkeklerden 3 kat daha fazladır.

Migren Hastalığını Tetikleyen Gıdalar Neler?

  • Bayatlamış peynir,
  • Çikolata,
  • Susam,
  • Dondurma,
  • Çin yemekleri,
  • Konserve yiyecekler,
  • Alkollü içecekler,
  • Kuru yemişler,
  • Bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları, damar açıcılar ve çeşitli ağrı kesiciler) gibi örnekler sayılabilir.

Migrensiz Hayat Yaşamanın Yolları

Düzenli uyumak, Sabahları düzenli kalkmak, Dengeli beslenmek, Aşırı yorucu işlerde uzun süre çalışmamak, Kendimizle ve çevremizdeki insanlarla barışık olmak, Strese girmemek, Tedaviyi yarıda bırakmamak, Ağrı başladığında sessiz ve sakin bir ortamda, başı hafif yüksekte gevşeyerek dinlenmek, Düzenli bir şekilde spor, egzersiz yapmak. Bu yollar ile migren ağrılarından büyük oranda kurtulmak mümkün olur.

Migren Hastalığı Tedavisi

İlaç tedavileri ile sıklığı azaltılıp, ağrının azalması, hafiflemesi sağlanabilir. Kadınlarda hormonal migren menapoz ile yüksek miktarda azalır veya geçer. Bazen ağrılar sürekli tekrarladıkça her gün alınan ilaçlar soruna çözüm olmamaktadır. Bir süre sonra sürekli alınan ilaçlara bağlı baş ağrıları, yan etkiler gelişmektedir. İlaçlar çözüm olmamakla birlikte zamanla bağımlılık göstermektedir. Her gün ilaç alınmadığı takdirde ağrılar artmaktadır. İlaçlar dışında alternatif ve etkin tedavi yöntemleri nöral terapi, akupunktur ve manyetik alan tedavisi olarak sayılabilir. Nöral terapinin etkili olduğu hastalıkların başında “migren” gelmektedir. Nöral terapide bozucu alan olarak tanımlanan hastalık odağı olanlarda akupunktur tek başına yeterli olmamaktadır.