13 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkMetabolizma Nasıl Hızlandırılır? Metabolizmayı Hızlandıracak 6 Etkili Yöntem

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır? Metabolizmayı Hızlandıracak 6 Etkili Yöntem

İçerikleri

İnsanlar her zaman metabolizmanın gerçekte ne yaptığını ve vücudumuzda nasıl çalıştığını merak eder. Temel olarak, metabolizma, gıdayı kaloriye dönüştüren ve bu kalorinin ne kadar verimli kullanıldığını belirleyen karmaşık bir hormon ve enzim ağıdır. Metabolizma cinsiyetten (erkekler genellikle kadınlardan daha fazla kalori yakar) ve kas kütlesinin oranından etkilenir. Şaşırtıcı bir şekilde, obez insanlar her zaman daha yavaş metabolizmaya sahip olmazlar. Aslında ne kadar ağırsanız, metabolizmanız o kadar hızlı çalışır. Hepimiz belirli bir metabolik seviyeye sahip olarak doğarız, ancak bu seviyeyi doğal olarak artırmak bizim elimizde olabilir. İşte metabolizmayı hızlandırmanın 6 yolu:

Kahvaltı Yapmak

Arabanızı kullanmaya yakıtla başlamanız gerektiği gibi, gün boyunca yakacağınız en fazla kaloriye sahip olmak için sabah uyandığınızda ilk işiniz metabolizmayı hızlandırmak için güzel bir kahvaltı yapmak olmalıdır. Araştırmalara göre, kahvaltı yapan kişilerin metabolizmaları kahvaltı yapmayanlara kıyasla gün içerisinde daha fazla hızlanıyor. Bütün gün çalışmak için vücudunuzu uyaracak basit ve sağlıklı bir kahvaltıya ihtiyacınız olduğunu asla unutmayın.

B Vitamini Vücudun Anahtarıdır

B vitamini, karbonhidrat, yağ ve proteinleri enerjiye dönüştürmenin anahtarı sayılır. Yeterince B vitamini alamadığınız zaman metabolizmanız yavaşlar. Bu durum sizin yorgun ve muhtemelen depresyonda olmanıza neden olur. B vitamini eksikliği hastalık riski ile karşı karşıya kalmanızı da sağlar. B vitaminlerini sağlıklı bir şekilde depolamak için diyetinize daha fazla ıspanak, kavun, brokoli, fasulye, balık ve yumurta gibi yağsız proteinler ekleyebilirsiniz. Bir süre sonra enerjinizdeki artışı hemen fark edeceksiniz.

Vücutla Uyumlu Bir Mekanizma İçin Magnezyum Şart

Magnezyum metabolizmanızın vücudunuzdaki kas, sinir ve kalp hücreleri ile uyumlu çalışmasını sağlamak için gerekli olan bir mineraldir. Araştırmalara göre çoğu insan bu minerali yeterince alamıyor. Aslında, birçok yiyecekte bulunan magnezyum vücudumuz için kolayca temin edilebilir. Örneğin B vitamini deposu olan yeşil sebzelerin birçoğu magnezyum açısından oldukça zengindir. Ayrıca, bitter çikolata, avokado, fındık, yağlı balıklar ve tahıl ürünleri gibi birçok gıdada bol miktarda magnezyum vardır.

Ağırlık Kaldırmak

Yaşlılığa bağlı olarak yaşanan kas kaybı doğal bir süreçtir. Ne yazık ki, kas kaybı metabolizmanızın yavaş çalışmasına sebep olur. Normal bir bünyede 35 yaşından sonra, her yıl kas kütlesinin % 5’i kaybedilir. 60 yaşından sonra ise kas kaybı daha da kötü bir hal alır. Bu yavaşlamayı önlemenin yolu, kuvvetli ve dirençli bir yağsız kas kütlesi oluşturmaktır. Daha fazla kas kütlesine sahip olursanız vücudunuzun metabolizma hızı da artar. Bunun için ağırlık kaldırma ve benzeri zorlayıcı faaliyetler yaparak olası kas kayıplarına karşı direnç kazanılır. Kas kayıplarına karşı kazanılan bu direnç kişinin yaşam beklentisini artırır.

Az Ama Sürekli Yemek Yemelisiniz

Metabolizma küçük porsiyonlu ve sık beslenmekten daha çok hoşlanır. Bu şekilde hafif beslenen insanların metabolizması, ağır yiyecekler ile beslenen insanların metabolizmasına göre çok daha verimli şekilde çalışır. Çünkü ağır yiyecekler ile beslenmek ve aşırı kalori alımı metabolizmanızı yavaşlatır. Yiyeceklerinizi 3 hafif ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde toplamda 5 öğün olarak planlayın. Yalnız, ara öğünlerde sadece sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeniz gerekir.

Yoğun Egzersiz ve Koşu

Metabolizmayı hızlandıran ve ortalama 20 dakika süren kısa ve yoğun bir egzersiz programı ile yakılan yağ miktarı, saatlerce koşu bandında koşarak yakılan yağ miktarından çok daha fazladır. Kas kaybını önlese bile böyle bir egzersizin her gün yapılması doğru değildir. Ancak vücuda şok etkisi yapan ve kas kaybını önleyen bu yöntemin haftada en az 2 kez yapılması metabolizmayı hızlandırmak için çok yararlıdır.