18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınMenoraji (Aşırı adet kanaması) nasıl anlaşılır, neden olur, nasıl geçer?

Menoraji (Aşırı adet kanaması) nasıl anlaşılır, neden olur, nasıl geçer?

İçerikleri

Kadınlarda görülen Menoraji, adet görme dönemlerinde kadınların yaşamlarını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Menoraji nedir sorusu aslında adet zamanlarında aşırı adet kanaması olarak ortaya çıkan durumların tıp literatüründe adlandırılmasıdır. Menorajinin sebepleri arasında düzensiz adet görme başta olmak üzere uzun süren adet dönemleri ve adet kanamasının normalden fazla olması gösterilmektedir.

Menoraji yani aşırı adet kanamasının teşhisi için kadınların adet döngülerinin takibini yapmalarının yanı sıra adet kanamasının miktarı hakkında da bilgi sahibi olması gerekmektedir. Adet döngüsü içinde meydana gelen aşırı kanamalara dikkat edilememesi menorajinin teşhisi güçleştirmektedir. Özellikle günlük aktiviteler sırasında her saat pet değiştirmek zorunda kalınması, kansızlık olarak adlandırılan anemi ve adet görme dönemlerinde aşırı yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler menorajinin sebepleri arasındadır.

Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) Neden Olur?

Kadınlarda adet döngüsü ortalama 28 gün olarak değerlendirilmekle birlikte 21 gün ile 35 gün arasında da adet döngüsüne sahip olunabilmektedir. Kadınlarda adet dönemi genellikle ergenliğe girilmesinden itibaren başlayarak hamilelik hariç menopoza kadar devam etmektedir. Adet döneminde döllenmeyen yumurta ve dokular kan yoluyla dışarı atılarak vücudun yenilenmesi sağlanmaktadır. Ancak adet dönemindeki vücuttan atılacak kan miktarının 60-80 mililitre arasında olması beklenmektedir.

Adet döngüsü içinde normal kanama miktarından fazla olan kanamalar aşırı adet kanaması olarak ifade edilmektedir. Menoraji hastalığına sebep olan bu durumun sebepleri şunlardır;

  • Adet geciktirici ilaç kullanımı,
  • Doğum kontrol haplarının vajinada hasara sebep olması,
  • Rahim ağzı ve içinde meydana gelen mantar ve enfeksiyonlar,
  • Rahip kanseri,
  • Tiroit bezinden kaynaklanan hipotiroidi hastalıkları ve hormon bozuklukları,
  • Böbrek ve karaciğer hastalıkları

Adet Görme Zamanında Menoraji (Aşırı Adet Kanaması) Nasıl Anlaşılır?

Adet görme zamanı her kadında farklı olmakla birlikte 7 ile 10 gün arasında adet görme döneminin sona ermesi beklenmektedir. Adet başlangıcından itibaren sürekli adet kanamasının hissedilmesi, şiddetli adet ağrısı çekme, aşırı adet kanaması menorajinin anlaşılmasına yönelik belirtiler arasındadır. Birtakım adet düzensizliği belirtileri de menorajiye sebep olur. Şöyle ki adet döngüsünün değişmesi ve buna bağlı olarak her gün bol miktarda normal olmayan kanamayla karşılaşma halinde de menoraji hastalığı belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Regl döneminde neredeyse her saat pet değiştirmek zorunda kalınacak kadar kanama olması, gece uykusunda bile kanamanın devam etmesi menoraji hastalığının anlamlandırılmasına yardımcı olmaktadır. Kanamanın aşırı koyu renkli ve pis kokulu olması, karın ve kasıklarda adet döneminde hissedilen yoğun ağrı ve hassasiyetler, adet döneminde halsizlik ve aşırı yorgunluk belirtilerinin hissedilmesi, kansızlık belirtileri aşırı adet kanamasının sebeplerindendir. Bu sebeplerle sürekli karşılaşılması ve aşırı adet kanaması durumlarıyla karşılaşılması halinde kadın doğum kiniklerinden randevu alarak muayene olunmasında yarar vardır.

Menoraji Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Menoraji, özellikle adet düzensizliği yaşayan kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. Aşırı adet kanaması kadınların günlük hayatını etkilediği kadar vücutta fiziksel ve psikolojik olarak da olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır. Bununla birlikte aşırı adet kanamasının tedavisi oldukça kolaydır. Menorajiye sebep olan durumların önlenmesi amacıyla uygulanacak;

  • Doğum kontrol hapları ve adet düzensizliği tedavisi,
  • Vücutta hormon dengesinin sağlanmasına yardımcı olacak ilaçlar,
  • Vajinal bölge hastalıklarının önlenmesi amacıyla uygulanacak cerrahi müdahaleler

Aşırı adet kanamasının önüne geçecek tıbbi tedavi yöntemlerindendir. Ayrıca bitkisel yöntemler ile de aşırı adet kanamasının önüne geçilebilmektedir. Karayılan otu ve sabin ardıcının kaynatılarak içilmesi, tarçın ve bal karışımının adet döneminde tüketilmesi, rahim iltihaplanmalarına karşı kırmızı böğürtlen yaprağının kaynatıldıktan sonra süzülerek ılık olarak içilmesi menorajinin olumsuz etkilerini azaltıcı etkiler göstermektedir.