25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaYaşamMedya okuryazarlığıyla

Medya okuryazarlığıyla

İçerikleri

Türkiye geneli çıkan orman yangınları Antalya, Manavgat, Osmaniye, Mersin, Muğla, Fethiye ve Bodrum illerimiz ağırlıklı olmak üzere devam etmektedir. Devlet tüm kamu olarak orada görevli olup, Tarım ve Orman Bakanlığı, AFAD, İtfaiye, İl Acil Durum ekipleri il geneli, yaraları saracak olan sağlık ekiplerimiz görevlidirler. Can ve başla yapılan çalışmalarda, mümkün olduğunca az hasar verilmesi hedeflense de, çevre etkenleri, acil müdahale ekiplerinin zamanında doğru müdahalesi ve sorunun hızlı çözümü öncelikli olmaktadır. Helikopterlerimizle birlikte, Rusya’dan üç uçak hizmet alımı kapsamında 203 milyon lira karşılığı bölgeye gerekli müdahaleyi yapmaktadır. Ukrayna’dan gelen uçaklar Azerbaycan’dan gönderilen helikopter ve özel ekipler yardımlarıyla hızlı müdahale edilmektedir. 10farklı illerde İl Valilikleri tarafından ormanlara giriş engellenmiş durumdadır. Herhangi bir sabotaj iddiası ve söylentilerine istinaden gerekli tedbir alınmıştır. 4 kişi hayatını kaybedip, bunlardan biri 25 yaşında Şahin Akdemirdir. Muğla Marmaris’te çalışan ekiplere su taşıma sırasında dumandan zehirlenerek vefat etmiştir. Bugün içinde de 2 ormancının vefat haberi gelmiştir.  2019 yılında Türk Hava Kurumu Kayyum Başkanlığında yönetim de yeni düzenlemeler getirilmiş, sonrasında Rusya’dan 3 uçak hizmet alımı kapsamında 153 günlüğüne 203 milyon lira bedeliyle kiralanmıştır.

Şu an için yapılan çalışmalara bu kadar sıkı takip ile halkın bilgilendirilmesi medya kanalları ile olmaktadır. Medya Okuryazarlığı bu konuda çok önemlidir. Medya okuryazarlığının ele alınarak, doğru ölçüp, doğru tartarak, algı ve kaygı sorunu yaratmaması önemlidir.

Ortalama 4 günlük süreçte yangınlarda 66 yangın kontrol altına alınmıştır. Halen çevre ve bölge halkı, belediyeler, tüm devlet kamu yönetimi, AFAD, itfaiye, Tarım ve Orman Bakanlığı olaya anında müdahale etmek üzere gerekirse halkı tahliye edip güvenli bölgelere taşımak üzere görevlidirler.

Hayata etkisi sebebiyle afet bölgesi ilan edilen Antalya, Mersin, Osmaniye, Bodrum, Muğla ve Fethiye gibi bölgelerde halk tahliye sebebiyle korunaklı bölgelere tahliyeleri yapılmaktadır. Bölgelerde bulunan yangının gitmediği ulaşmadığı yörelerde tatiller devam etmektedir.

Bugün sevindirici 2 haber gündemimizde olup ve Tokyo olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanan Mete Gazoz klasik yay bireysel branşında altın madalya kazanmış olup, 2016 yılında hedef koyduğunu paylaşımlarıyla karşılaşmaktayız. Voleybol milli takımımız Filenin Sultanları Çin galibiyetinin ardından ABD ve İtalya’ya hezimetiyle, son maçında Arjantin’e aldığı başarıyla karşı çeyrek finale çıkmıştır.

Ülkemizi ilgilendiren şu anda yaşadığımız süreçte, 18 Temmuz’da TBMM’nin tatile çıkması ile 1Ekimde açılacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi en son Turizm Teşvik Kanunu ve bazı ekonomiyi etkileyen torba yasaları kanun tekliflerini kabul ederek tatile girdiği sırada yangın ve sel afetleriyle karşı karşıyayız.

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde son gelişen sel olayları ile birlikte halkın yaşamış olduğu zorlukların sebepleri ve zamanında doğru müdahaleler yapılması sorunu ve iyileştirmelerin hızlı bir şekilde ele alınması gözlenmektedir.

Küresel değişen iklim değişikleri ve tüm canlıların sağlıklı hayatta kalabilmesi için acil afet önlemleriyle, şehir koordinasyonu, hızla gelişen olayları önlemede kalıcı, ülkemiz kaynaklı olan tedbirlerin gerekliliği gözlenmektedir.

2019/2020 yıllarında ortalama 170-180 arasındaki her yıl gelişen yangınlar, medyanın kullanılması aktif internetin kullanılmasıyla daha göz önüne gelmektedir

Düzensiz göç adı ile ülkemize giren mülteciler, ülke için canını dişine katan bu kadar vatandaşımız , bu ülkeyi savunan dedeleriiznin torunları iken, şu anda mülteciler olarak plajlar da denize girenler yanında yer bulamayan halkımız, ülkesinde güç durumda kalmaktadır.

Müdahalelerle gereken tedbirlerin aciliyeti, Covit 19 mücadelesiyle ve kültürel istilaya varan şehirlerimizin kültürel yozlaşması ve halkımızın haklarının ihlaline sebep olacaktır.

Türkiye’miz 3 yanı denizlerle çevrili geniş ve yeşile dayalı doğası ile harika güzelliklere ve Tarım alanlarıyla üretken coğrafyaya sahip ülkedir. Doğasıyla harika cennet vatanı değerlendirmek yeniden gereken tedbirleri alarak, kalıcı gelecek yıllara taşınan düzenlemelerin yapılması temennisiyle…

Atatürk ün Yalova’nın Yürüyen Köşkü’nün bahçesindeki ağacın kesilmemesi için, Atatürk dönem mühendislerinden yardım istemiştir. Dönem Mühendisleri ise köşkü kızaklarla kaydırarak ağacın kesilmesini önlemişlerdir. İstanbul, Yalovalı olarak bu hassasiyetle yetişenler, her bir canın, canlının kıymetini yaşarken yaşatarak bilmektedirler. Yunus Emre’nin Yaratılanı Sevelim, Yaradandan Ötürü söylemini unutmadan Sağlıklı Yaşarken, Yaşatmak hedefiyle çaba göstermektedirler. Tema Vakfının kurucusu Hayrettin Karaca’nın elleriyle diktiği fidanlar Yalova’mızın sahil boyunda güzellikleriyle yer almaktadırlar.

İnternet kullanımları ile sosyal medya kullanımlarını inceleyen All Acces sitesinde yayınlanan araştırma 2021 yılında internette 60 saniyede; 700 bin hikâye paylaşımı, 70 milyon WhatsApp ve Messenger paylaşımı, 1,6 milyar TL alışveriş, 5000 müzik paylaşımı indirme, 2 milyon Tinder, 200 milyon E posta, 200bin tweet, 500 saatlik YouTube, 28.000 film izleme olduğu tespit edilmiştir. Medya okuryazarlığının gelecek kuşaklara ve şu andaki toplumumuzdaki önemi toplumca bilinçli Medya Okuma Seviyesinin Artırılmasının gerekliliğinin önemi ortaya çıkmıştır.