Ana SayfaKadınCilt BakımıKuru ve çatlak ellere evde ne iyi gelir? Ne yapmalı?

Kuru ve çatlak ellere evde ne iyi gelir? Ne yapmalı?

Yaygın görülen cilt problemlerinden olan kuru ve çatlak ellere evde ne iyi gelir, doğal yöntemlerde çatlak tedavisi nasıl yapılır? Detaylar yazımızda.

İçerikleri

Günlük yaşam içerisinde ellerin düzenli olarak yıkanması ellerde aşırı kuruluk hissine neden olsa da bu çok normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Ancak gün boyu çıplak olan eller, dış ortamdaki sıcak ve soğuk havadan etkilenmekte, sıcak su ve nem gibi bazı faktörler ise ellerin yıpranmasına yol açarak kuru ve çatlak ellere neden olmaktadır. Ellerde en sık karşılaşılan problemler arasında ellerin çatlaması, çok hızlı kırışması ve sertleşmesi yer almaktadır. Vücudun estetik görünümünün en önemli parçalarından biri olan ellerin korunmasına çok dikkat edilse de kimyasal ürünlerle çok sık temas eden ellerde problemler yaşanması kaçınılmaz hale gelmektedir. Kimyasal ürünlerin kullanımından evvel evde hazırlanacak doğal nemlendiriciler ise el sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.

Kuru ve Çatlak Ellere Evde Doğal Çözüm
Kuru ve Çatlak Ellere Evde Doğal Çözüm

Kuru ve Çatlak Eller İçin Ne Yapmalı

Kuruyan ve çatlayan elleri nemlendirerek iyileşme sürecini hızlandıran ve elleri normal sağlıklı görünümüne kavuşturan 5 doğal yöntem yazımızın devamında.

Kuru ve Çatlak Eller İçin Ayçiçek Yağı ve Yulaf Karışımı

Ayçiçek yağının cilde etkileri üzerine yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde ayçiçek yağının kuruyan ve yıpranan cildi nemlendirerek daha genç gösterdiği tespit edilmiştir. Tek başına dahi cildin kurumasını engelleyen ayçiçek yağı, nemlendiricilerin içeriğinde bileşen olarak da kullanılmaktadır. Yulafta tıpkı ayçiçek yağı cildi korumaktadır. Evde yulaf ve ayçiçeğinden hazırlanacak kombinasyon ise ciltte mucizevi etkiler yaratabilir.

Bu kombinasyonu hazırlamak için hafif pişirilen ya da çiğ yulafın üstüne birkaç damla ayçiçek yağı döküldükten ve karıştırıldıktan sonra cilde sürülmesidir. Bu kombinasyonun ciltteki mucizevi etkilerine tanıklık edebilmek için mutlaka ayçiçek yağı kullanılmalı, ayçiçek yağının yerine başka bir yağ kullanılmamalıdır. Mesela sağlık için sayısız faydaları olan zeytinyağının kuru ve çatlak ellere hiç iyi gelmediği, tam aksine daha da zarar verdiği bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Kuru ve Çatlak Eller İçin Saf Bal (Manuka) Yöntemi

Manuka denilen saf balın antibakteriyel ve antioksidan maddeler bakımından çok zengin olduğu bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Geleneksel yöntemlerle tüketilebilen bu bal, kuru ve tahriş olan cildi yenileyerek cilde canlılık kattığı için cilde direkt olarak da uygulanabilmektedir.

Manuka balı cilde sürüldükten sonra öncelikle ciltteki kuru alanı temizleyerek dezenfekte etmektedir. Bu işlemin ardından hasar gören dokuların onarılması ve dokunun yeniden oluşturulması için bağışıklık sistemine uyarı sinyalleri göndermektedir. Manuka balı özellikle yanık tedavisinde çok sık kullanılmaktadır.

Gece Vazelin Sürülerek Eldiven Giyilmeli

Ciltteki hasarlı dokuların tedavi sürecinde ve cildin nemlenmesinde vazelin türevi petrol jeli ürünlerin oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bu uygulama için kuruyan ve çatlayan ellere bolca vazelin sürüldükten sonra bir çift pamuklu eldivenin giyilerek yatılmasıdır. Hiçbir iyileştirici etkisi olmayan pamuklu eldiven vazelinin elde kalmasını sağlamakta, yorgan, çarşaf, yastık gibi eşyalara bulaşmasını engellemekte ve ellerin daha yumuşak olmasına yardımcı olmaktadır.

Kuru ve Çatlak Eller İçin Avokado Maskesi Yöntemi

Ciltte nemlendirici etkiye sahip olan avokadonun içeriğinde çok sayıda vitamin bulunmaktadır. Bu uygulama için gereksinim duyulan malzemeler ise yarım olgunlaşmış avokado, 1 çay kaşığı jojoba yağı, 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ve yarım çay kaşığı limon suyudur. Bu malzemelerin hepsinin karıştırıldıktan sonra kuruyan ve çatlayan ellere sürülmesi cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olmaktadır. Bu yöntemin daha etkili olmasını isteyenler ise hazırlanan karışıma yulafta ilave edebilirler.

Avokado maskesi denilen bu karışım hazırlandıktan sonra ellere sürülerek 10-15 dakika aralığında beklenmelidir. Cildin karılımı daha fazla emmesi için ellerin üstü folyoyla kapatılabilir. Bekleme süresi dolduktan sonra eller ılık suyla yıkanarak temizlenir ve ardından ellere güçlü bir nemlendirici sürülür.

Kuru ve Çatlak Eller İçin B3 Vitamini İçeren Besinler Tüketin

İçeriğinde B3 vitaminini bol miktarda barındıran besinlere beslenme tarzında ağırlık verilmesi ciltteki nemi artırmaktadır. Ayrıca niasinamid içerikli cilt bakım ürünlerinin kullanılması da cildin nemlenmesinde oldukça etkilidir. Bu tür cilt bakım ürünleri ve B3 vitamini cildi tamamen pürüzsüz hale getirdiği gibi cilt renginin aynı tonda olmasını sağlamaktadır.

B3 vitamininin ciltteki bariyeri güçlendirdiği ve cildin daha uzun süre nemli kalmasına yardımcı olduğu dermatologlar tarafından da ifade edilmektedir. Yine tropikal kremlerin aşırı kuruyan ve çatlayan eller için çok faydalı olduğu uzmanlar tarafından sık sık dile getirilmektedir. Ancak bu tropikal kremler etkisini birkaç hafta içerisinde göstereceği için düzenli olarak kullanılması ihmal edilmemelidir.