19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBeslenmeKüflü bir şey yersek ne olur? Küflü ekmek yenir mi?

Küflü bir şey yersek ne olur? Küflü ekmek yenir mi?

Eğer buradaysanız, az önce küflü bir şey yemiş olma ihtimaliniz çok yüksektir. Siz de bir çok kişi gibi küflü bir şey yersek ne olur, küflü ekmek yenir mi sorunuza yanıt arıyorsanız doğru adrestesiniz. Küflü gıda tüketme ile ilgili tüm detaylar yazımızda.

İçerikleri

Mutfaklarda ya da kilerde saklanan yiyecekler gereği gibi muhafaza edilmediği zaman küflenmektedir. Hatta birçok insanın bilerek ya da bilmeyerek küflü gıda tüketmişliği vardır. Gıdaların üstündeki küflü kısım tüketildiği zaman vücutta neler olduğu ise insanların en fazla merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Uzmanlar tarafından bu konuyla ilgili yapılan açıklamalarda birkaç küf türünün vücudu zehirleyebileceği ifade edilmektedir. Üstü küflenmiş gıdalarla ilgili merak edilen bir başka husus ise gıdaların küflü kısmı atıldıktan sonra geriye kalan kısmın yenilip yenilmeyeceğidir. Küfe dair bilinmesi gereken tüm detaylar yazımızda.

Küflü Bir Şey Yersek Ne Olur?
Küflü Bir Şey Yersek Ne Olur?

Küflü Bir Şey Yersek Ne Olur?

Küf, mikotoksin adı verilen toksik kimyasallar üretebilir. Bunlar tüketilen miktara, maruz kalma süresine ve bireyin yaşına ve sağlığına bağlı olarak hastalığa ve hatta ölüme neden olabilir.

Akut toksisite, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomları ve ayrıca akut karaciğer hastalığını içerir. Uzun süreli düşük mikotoksin seviyeleri bağışıklık sistemini baskılayabilir ve hatta kansere neden olabilir. İşte küflü bir şey yemenin vücuda verdiği zararlar.

Küf karaciğere hasar verebilir:

Küfün üst kısmı birtakım toksik kimyasallar barındırır ki bulantı, kusma, ishal gibi semptomlarla kendisini belli eden bu toksik kimyasallar karaciğerde ciddi hasara neden olabilir. Küfün içerdiği toksik kimyasalların neden olabileceği bu karaciğer hasarı bağışıklık sisteminin gücüne ve yaşa göre değişebilmektedir.

Aflatoksin kansere neden olabilir:

Küfler arasında toksik etkisi nedeniyle kanser gibi çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilen aflatoksin çok yaygın görülmektedir. Aflatoksin maddesi her besindeki küfün içeriğinde görülmez. Aflatoksin maddesine en fazla mısır, yer fıstığı gibi besinler küflendiği zaman rastlanmaktadır.

Sağlığa zarar veren küf değil, bakterilerdir:

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda küfün tek başına sağlığı ciddi şekilde tehdit edemeyeceği belirtilmektedir. İnsanlar, besinlerin üstündeki küfü tükettiği zaman sağlığa zarar veren küften ziyade küfün içeriğinde yer alan bakterilerdir. Bu bakteriler sağlığa zarar verdiği zamanda genellikle ishal, kusma ve bulantı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Küflü besinler tüketildiği zaman ortaya çıkacak sağlık probleminin ciddiyeti ise yenilen küflü besinin miktarının yanı sıra bakteri türüne göre de değişmektedir.

Vücut küfe alerjik reaksiyon gösterirse…

Yiyeceklerin üstünü kaplayan bazı küflere karşı bazı bünyeler alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bu nedenle tanısı konmuş küf alerjisi olanların küflü gıdaları tüketmekten kesinlikle kaçınması gerekmektedir. Bu küflü gıdaların yanlışlıkla tüketilmesi halinde de vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Küflü gıdalar tüketildiği zaman görülen alerjik reaksiyonun semptomları arasında ciltte kırmızı döküntüler, gözlerin kaşınması ve sulanması, burun akıntısı, solunumun hırıltılı olması ve burun tıkanıklığı yer almaktadır.

Bazı küfleri vücut kolay sindirebilir:

Küflü yapıdaki peynirlerin tüketimi birçok ülkede oldukça yaygındır. Peki, bu tür peynirlerin yapısında bulunan küfler sağlığa zarar verir mi? Farklı peynir çeşitlerinin üstünde yer alan küfler güvenle üretilmektedir. Örneğin İtalyanların dünyaca bilinen küflü peyniri gorgonzola, Fransızların dünyaca meşhur küflü peyniri rokfor güvenilerek tüketilebilecek küflü peynirler arasında başı çekmektedir. Bu tür peynirlerin yapısında bulunan yeşil ve mavi renkteki küf damarları, peynir hamurunun içerisine kültür küfü katılması sonucunda oluşmaktadır. Brie. Camembert gibi peynir türlerinin yüzey kısmında beyaz küf kullanılmaktadır. Ne var ki küfe karşı bünyesi alerjik reaksiyon gösterenlerin bu tür peynirleri tüketmesi de sakıncalı olabilir.

Küflü Ekmek Yenir Mi?
Küflü Ekmek Yenir Mi?

Küflü Ekmek Yenir Mi?

Küflü ekmek yenir mi? sağlık için bilinmesi gereken önemli bir konudur. Gıda kaynaklı hastalıklardan kaçınmak için görünür küf oluşturan yiyeceklerin atılması gerekir. Küflü ekmek yerseniz, gıda zehirlenmesi ve baş ağrısı gelişebilir. Gıda zehirlenmesi midenizi bulandırarak ishale, kusmaya ve mide bulantısına neden olur. Küf alerjiniz varsa sinüs basıncından baş ağrısı gelişebilir. Küflü ekmek yemekten kaynaklanan ilk hastalık belirtilerinde doktorunuzu arayın.

Küfü Alındıktan Sonra Tüketilebilen Gıdalar Var mı?

Et ve et ürünleri:

Sandviç, sosisli gibi pişmiş kırmızı et ve kanatlı etler, hafif besinler, güveçte pişen hububat, kek gibi besinler küflendiği zaman küfü atılsa dahi geriye kalan kısmı tüketilmemelidir. Çünkü nem oranı yüksek ortamlarda küf çok kolay oluşabilmektedir. Ayrıca bu tür gıdalar küflendiği zaman bakterilerde üreyebilmektedir.

Süt ve süt ürünleri:

Sert yapıdaki peynirler küflendiği zaman küfün oluştuğu bölgeden 2,5 cm derinliğe inilerek kesilirse geriye kalan kısım tüketilebilir. Bunun nedeni ise küf liflerinin sert yapıdaki gıdalarda derinlere inememesidir.

Krem peynir gibi yumuşak yapıdaki peynirler küflendiği zaman ise peynirin hapsi atılmalı ve hiçbir şekilde tüketilmemelidir. Çünkü yumuşak yapıdaki besinlerde küf lifleri rahatlıkla derinlere kadar inebilmektedir.

Krema, yoğurt, jöle, reçel gibi besinlerde küflendiği zaman tüketiminden kesinlikle uzak durulmalıdır. Çünkü nemli besinlerde küf çok rahat gelişebilmektedir.

Sebze ve meyveler:

Havuç, lahana gibi sert sebze ve meyvelerde ise tıpkı sert peynirlerdeki gibi küflü bölge 2,5 cm derinliğe inecek kadar kesildikten sonra tüketilebilir. Çünkü sert besinlerde küf lifleri derinlere kadar inemez.

Salatalık, domates, şeftali gibi yumuşak yapıdaki sebze ve meyvelerde ise küflü kısım atılsa dahi tüketilmemelidir. Çünkü bu tür besinler yumuşak yapıda olduğu için küf mantarları derinlere kadar ilerleyebilir.

Fırın ürünleri:

Fırın ürünleri küflenmişse tüketiminden kesinlikle kaçınmalıdır. Çünkü fırın ürünlerinin gözenekli yapısından dolayı küf mantarları derinlere kadar inebilmektedir.

Yine bakliyat ürünleri, kuruyemişler ve fıstık ezmesi küflendiği zaman kesinlikle tüketilmemelidir. Çünkü bu tür besinlerin koruyucu olmadan işlenmesi küf gelişimine uygun zemin hazırlamaktadır.

Küflü Ekmek Yersek Ne Olur?

Küflü bir şey yersek ne olur? Küflü ekmek yenir mi?