2018 yılı ölüm istatistikleri incelendiğinde kanser nedeniyle ölen kişi sayısı 9.8 milyondur. Bu istatistik bize her altı ölümden birinin kanser nedeni olduğunu gösteriyor. Kanser hastalığının oluşma sebepleri arasında genetik sebepler, kirlilik, stres gibi ana faktörler gösterilse de önemli bir sebepte yanlış beslenmedir. Bilim dünyası tarafından da kabul edile yanlış beslenme kanser hücrelerinin oluşmasına neden olmaktadır. Kanseri tetikleyen gıdalar canlı hücrelerin ölmesine ve zararlı hücrelerin izinsiz bir şekilde çoğalmasına neden olmaktadır. Bu durum kanser oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Peki kanseri tetikleyen gıdalar hangileridir?
1- Rafine Şeker
Kanser hastaları dışında aslında sağlıklı tüm bireylerin vücudunda kanser hücreleri yer alır. Kanser hücreleri rafine şekerin etkisi ile birlikte büyür ve çoğalır. Hızla çoğalan kötü huylu hücreler kanser oluşmasına neden olur. Rafine şeker oranı yasalar ile belirli oranların altında kullanılma zorunluluğuna tabi tutulmuştur.
2- Margarinler Ve Trans Yağlar
Hidrojenerasyon yerine esterifikasyon yöntem ile üretilen yüksek doymamış yağlar ve trans yağlar hücre bozulmasına neden olan en önemli etkendir. Hücre bozulması kanser hücrelerinin hızla yayılmasına neden olur.
3- İşlenmiş Et Ve Türevleri
Endüstriyel olarak üretilen işlenmiş etler yüksek dozlarda koruyu ve katkı maddesi içerir. Ayrıca sodyum içerik oranının çok yüksek olması kansorejen gıdalar sınıfında yer almasına neden olmuştur. Yüksek dozda sodyum gıdalarda bulunan katkı maddeleri ile etkileşime girerek hücre yapısının bozulmasına neden olmaktadır.
4-Endüstriyel Balık Ve Tavuk Eti
Fabrika ve çiftlik koşullarında üretilen tavuklar, balıklar doğal yollar ile beslenmedikleri için hormon açısından çok fazla katkı maddesine sahiptir. Katkı maddeleri ve hormonlar özellikle erkeklerde meme kanserini tetikleyen temel gıdalar sınıfında yer alır. Çiftlik ortamında üretilen hormonlu yumurtalar, balık yumurtaları da kansorejen etkiye sahip gıdalar sınıfında yer alır.
5- Konserve Gıdalar
Konserve gıdaların saklandığı teneke kutuların içerisinde BPA maddesi yer alır. BPS kalıntıları asit ile etkileşim içine girdiği için cilt kanseri türevlerinin oluşmasına neden olur. BPA maddesi sitrik asit ile iyice yıkansa dahi partiküller halinde kalıntı bırakan kansorejen bir maddedir.
6- Paket Soslar
E200 ve E300 kodları ile sınıflandırılan gıda koruyucu katkı maddeleri kullanılarak üretilen paket soslar formaldehit ve askorpit asit olarak bilinen kansorejen maddeleri içermektedir. Bu nedenle bu gıdalar kansorejen maddeler sınıfında yer alır.
7- Asitli İçecekler
Asitli içecekler yüksek şeker oranı içerdikleri için kansorejen gıda sınıfında yer alır. Kola da yer alan E150a, methylimidazol maddeleri hücre yapısını bozan temel maddeler olarak sınıflandırılmıştır. Sağlıklı hücrelerin yapısını bozarak kötü huylu hücreler haline getiren methylimidazol bu nedenle Avrupa genelinde yasaklı olan maddeleri sınıfında da yer alıyor.
8- Yapay Tatlandırıcılar
Piyasa da yer alan yapay tatlandırıcıların çoğunda aspartam maddesi yer almaktadır. Aspartam, kansorejen gıdalar sınıfında yer alan bir madde olduğu için yapay tatlandırıcılar kanseri tetikleyen gıdalar sınıfında yer alıyor.