26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkKortizol Nedir? Kortizol Değeri Kaç Olmalı? Yüksekliği, Düşüklüğü Belirtileri

Kortizol Nedir? Kortizol Değeri Kaç Olmalı? Yüksekliği, Düşüklüğü Belirtileri

İçerikleri

Hayatının her alanında stres altında olan ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları olan kişilerde genellikle kortizol yüksekliği görülür. Kortizol hormonu nedir, vücutta hangi durumlara sebep olur ve doğal yollarla nasıl normal hale getirilir sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kortizol Nedir?

Kortizol böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan bir çeşit hormondur. Bu hormonun doğru salgılanması için alışkanlıklarımızın ve yaşam tarzımızın da doğru olması gerekir. Bu hormonun birinci yöneticisi vücut stres seviyesi ikinci yöneticisi ise günlük ritme göre artan ya da azalan steroid hormonlarıdır.

Kortizol Yüksekliği Vücutta Nelere Sebep Olur?

Kortizolun vücutta belli başlı işlevleri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kan şekeri seviyesinin artmasının sağlar.
  • Yağların, karbonhidratlarını, proteinlerin vücutta emilmemesine neden olur.
  • Bağışıklık sistemini çökertebilir.

Kortizol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda yer alan bazı semptomları yaşayan kişilerde yüksek kortizol olma olasılığı yüksektir. Bu belirtiler şöyledir;

  • Aşırı kilo alma
  • Yüksek kan basıncı
  • Bölgesel yağ hücresi birikimi
  • Depresyon
  • Anksiyete
  • Erken Yaşlanma
  • Kaslarda güçsüzlük ve kayıplar
  • Sürekli olarak tuz ve şeker yeme isteği
  • Öfke nöbetleri
  • Cinsel isteksizlik
  • Hastalıkların geç iyileşmesi
  • Denge Kaybı

Bu belirtileri en aza indirmek ve hiç hissetmemek için yüksek kortizol hormonunu düşürmek gerekir. Bazı alışkanlıkların değişmesi ve doğal yöntemlerle bu değer düşürülebilir.

Kortizol Değeri Kaç Olmalı? Normal

Kortizol hormon yüksekliği her zaman bir patalojiyi düşündürmez. Ancak kortizol değeri sabah aç karınla günün erken saatlerinde kanda ölçüldüğü zaman 18 mcgr desilitrenin üzerinde ise yeterli olarak kabul edilir. Değerler 3 mcgr desilitrenin altında ise böbrek üstü bez yetersizliği ya da adrenal yetersizliği düşünülmektedir. 3 ile 18 mcgr desilitre arasındaki değerler ise şüphe varsa ayrıntılı testler yapılmasını gerektirebilir.

Kortizolu Düşürmek İçin Neler Yapılmalı?

Sağlıklı Bir Diyet Uygulamak:

Yüksek kortizolla savaşmak için öncelikle yediklerimiz besinlere dikkat etmek gerekir. Sağlık açısından yüksek ve vitamin yönünden son derece zengin gıdalar tüketilmelidir.

Protein İçeren Gıdalar:

Protein içeren gıdalar aynı zamanda dopamin hormonu da salgılatır. Dopamin mutlu olunca aktif hale gelen bir hormondur. Mutluluk sebebiyle anksiyete de azalır. Vücut şekerli gıdalara karşı eskisi kadar istek duymaz. Ayrıca mercimek, nohut ve yer fıstığında yüksek miktarda dopamin hormonu salgılatacak maddeler bulunur.

Sebze ve Yeşillik Tüketmek:

Bol miktarda sebze ve yeşillik tüketilirse vücut bu hormona karşı kalkan oluşturur. Bunun yanında zeytinyağı ve tahıl tüketimi de bu oranı aşağı çekmeye yardımcı olur.

Omega 3’ün Önemi:

Omega 3 kortizol seviyesini hemen iyileştirir. Özellikle yüksek kortizol depresyondan kaynaklanıyorsa mutlaka balık ve omega 3 takviyeleri alınmalıdır.

Sıvı Tüketimi:

Vücudu susuz bırakmak kortizol hormonunu yükseltebilir. Bu yüzden bol bol sıvı tüketmek ve şekerli, asitli içeceklerden uzak durmak gerekir. Bitki çayları ve antioksidan içeren çaylar vücut sıvısını arttırmayı sağlar.

Yeterli Uyku:

Az uyumak da kortizol hormonunu yükseltebilir. Bu sebeple sağlıklı bir insanın uyuması gereken uyku saatine uyulmalıdır. Uykusuz olan kişilerde sinirlilik, asabiyet, yorgunluk görülür. Bu duygular da kortizol hormonunun seviyesini yükseltir.

Kendinize Zaman Ayırmak

Kaliteli vakit geçirmek iyi hissetmenizi sağlar. Olumsuz duygulardan uzaklaşmak için müzik dinleyebilir, bir hobi edinebilir ya da köpeğinizle yürüyüşe çıkabilirsiniz. Mutlaka dinlenin, gözlerinizi kapatın ve vücudunuza olumlu sinyaller gönderin.

Egzersiz ve Spor

Egzersiz yapan insanlar doğru nefes alıp vermeyi öğrenir. Ayrıca stres seviyeleri de genellikle düşüktür. Haftada en az 2 gün yapılan yarım saatlik düşük tempoda egzersizler kortizol hormonunu dengede tutar. Ayrıca bu hormonun ortaya çıkardığı belirtileri de hafifletir.

Böbrek Üstü Bezlerindeki Bir Sorun Nasıl Belirti Verir?