19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerKoronavirüsün bu yeni belirtisi herkesin gözünü korkuttu

Koronavirüsün bu yeni belirtisi herkesin gözünü korkuttu

Covid-19 virüsünün yeni ortaya çıkan bu belirtisi herkesin gözünü korkuttu. ABD’de tespit edilen Covid-19 virüsünün bu yeni belirtisinde diş sorunları olan hastalara Covid-19 virüsü enfekte olduğu zaman diş sorunları daha da ağırlaşarak diş kayıpları yaşanabiliyor.

İçerikleri

Vakalarda yaşanabilecek diş kaybının Covid-19 virüsünün neden olduğu uzun süreli bir etki olduğu değerlendirmesini yapan uzmanlar, Covid-19 virüsü enfekte olmuş bazı vakalarda diş etinden gevşeyen dişlerin hiçbir kanamaya neden olmadan düştüğünü ifade ettiler. Covid-19 virüsü enfekte olan bazı vaka gruplarının ise diş etlerinin hassaslaştığı, dişlerinin grileştiği ve dişlerinin kırıldığı gözlemlendi.

Covid-19 Virüsü Enfekte Olduktan Sonra Dişleri Döküldü

ABD’nin New York kentindeki Voorheesville’de yaşayan Farah Khemili (43), bugüne kadar hiçbir diş problemi yaşamadığını, dişinin gevşedikten sonra ertesi gün kanama ve hiçbir acı hissi olmadan dişinin düştüğünü belirtti.

Ayrıca Covid-19 virüsünün dolaşım sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinden şikayetçi olan vakalarda diş kaybı yaşadıklarını ifade etti. Bu gelişmelerin ardından açıklamalarda bulunan uzmanlar ise Covid-19 virüsünün tek başına diş semptomlarına yol açabileceğinden şüphe ettiklerini söylediler.

Dişlerin Yuvalarından Düşmesine Çok Nadir Rastlanıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Utah Üniversitesi’nde görev yapan Periodontist Dr. David Okano, dişlerin yuvasından düşmesi olayına çok nadir rastlandığını kaydetti.

Zaten var olan diş problemlerinin Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra daha da kötüye gidebileceğine değinen uzmanlar, hastaların özellikle akut enfeksiyon süreci sona erdikten sonra bu tür enfeksiyonların uzun vadedeki etkileriyle mücadeleye devam ettiklerini ifade ediyorlar.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bazı uzmanlar ise doktorların ve diş hekimlerinin bu tür ihtimallere açık olması gerektiğine önemle vurgu yapıyorlar.

Kan damarları sağlığı ve hastalıkları ile ilgili araştırma yapan Angiogenesis Vakfı Başkanı Dr. William W. Li, “Covid-19 virüsü enfekte olan vakalar, enfeksiyonu atlattıktan aylar sonra şaşırtıcı ve bazen de engelleyici semptomlar yaşıyorlar. Bu semptomlardan bazılarını incelemekteyiz.” dedi.

Sağlıklı Dişleri Olan 12 Yaşındaki Çocukta Diş Kaybı Yaşadı

Diş kaybı yaşadığı gün Covid-19 virüsü enfekte olan vakalar tarafından açılan Facebook sayfasını ziyaret eden Khemili, sayfanın kurucusu Berrent’in 12 yaşındaki oğlunun da hafif Covid-19 virüsü enfeksiyonu geçirdikten aylar sonra yetişkin dişlerinden birinin düştüğünü fark etti. 12 yaşındaki çocuğun Khemili gibi altta yatan bir hastalığı yoktu ve gayet sağlıklı dişlere sahipti.

Facebook sayfasını ziyaret eden diğer vakalarda hiçbir kanama ve acı hissi olmadan dişlerinin düştüğü yönünde paylaşımlarda bulundular. Sayfayı ziyaret eden bir kadın, dondurma yediği esnada dişinin düştüğünü, bir başka ziyaretçi Eileen Luciano’da diş ipi kullandığı esnada bir üst azı dişinin düştüğünü sayfada paylaştı ve ‘Dişlerimin döküleceği, aklıma gelen en son şeydi.’ değerlendirmesinde bulundu.

Covid-19 Virüsünün En Sık Görülen Semptomları

Covid-19 virüsünün en sık görülen semptomları arasında yorgunluk hissi, balgamsız kuru öksürük ve yüksek ateş yer alıyor.

Covid-19 Virüsünün Nadir Görülen Semptomları

Covid-19 virüsünün sık rastlanmayan semptomları arasında ishal, boğazda ve başta şiddetli ağrı, ağrı ve sızı hissi, konjunktivit, tat ve koku almada kayıp, ciltte dökülme ile el ya da ayak parmaklarında görülen renk değişikliği yer almaktadır.

Covid-19 Virüsünün En Ciddi Semptomları

Covid-19 virüsünün en ciddi semptomları arasında nefesin daralması ya da solunumda güçlük çekme, göğüs bölgesinde ağrı ya da göğüs bölgesinde baskı hissi ve konuşmada ve harekette kayıp yaşanması yer almaktadır.