19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs salgını nedeniyle akıl sağlığı sorunları hizmetleri aksıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle akıl sağlığı sorunları hizmetleri aksıyor

İçerikleri

Akıl sağlığı problemi yaşayanlardan bazılarını aileleri zincire vurularak zorla dar bir mekana kapatırken, bazıları ise devlet otoritesi tarafından aynı muameleye maruz bırakılıyor. Akıl sağlığı problemi yaşayanlar zorla tutuldukları dar mekanda yemek, uyku ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca akıl sağlığı problemi yaşayanların, bazı dini ya da özel kurumlar tarafından çeşitli maddeler kullanmaya zorlandıkları bilindiği gibi cinsel ya da fiziksel şiddete maruz kaldıkları da biliniyor.

Beş Yıldır Zincirliyim

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne açıklamalarda bulunan Kenya’dan Paul isimli bir akıl hastası, “Beş yıldan beri zincirliyim. Bana taktıkları zincir gerçekten çok ağır. Bana yapılanları doğru bulmuyorum ve çok üzülüyorum. Küçük bir mekanın içerisinde yedi adamla birlikte yaşamaktayım. Kıyafet giyinmem için izin yoktur. Sadece iç çamaşırı giymemize müsaade ediyorlar. Sabah kahvaltısında yulaf lapası getiriyorlar. Akşamları ise çok şanslıysam ekmek yiyebiliyorum. Tabii ekmeği her akşam vermiyorlar.” ifadelerine yer verdi.

Nijerya’da bulunan bir kilise de zincirli tutulan akıl hastası Mudinat da, “Plastik torbaların içerisine tuvalet yapmak zorundayız. Yemek ise günde sadece bir öğün veriliyor. Zincirden nefret ettiğim kadar hiçbir şeyden nefret etmiyorum.” dedi.

Bir Sır Değil, Herkes Tarafından Biliniyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, engelli olan 350 kişi ile görüşerek bu araştırmayı yaptıklarını açıkladı. Bu türden uygulamaların aslında herkes tarafından bilinen bir sır olduğunu ifade eden İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kıdemli engelli hakları araştırmacısı Kriti Sharma, akıl sağlığı yerinde olmayanlara yapılan bu uygulamayı çok yaygın ve vahşi bir uygulama olarak değerlendirdi.

Tahminlere Göre Her 10 Kişiden Biri Yaşıyor

Akıl sağlığı problemi yaşayanların zincire vurulduğuna ilişkin bir veri bulunmadığını ve bununla uluslararası mücadele edilmediğini ifade eden İnsan Hakları İzleme Örgütü, tahminlere göre dünyada her 10 kişiden birinin, çocuklarda ise her beş çocuktan birinin akıl sağlığı problemi yaşadığını ifade etti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan veriler incelendiği zamanda hükümetler tarafından akıl sağlığına ayrılan bütçenin sağlık bütçeleri içerisinde yüzde 2’den daha az bir oranda olduğu görülüyor.

Akıl sağlığı problemi yaşayanların içinde bulunduğu kötü hijyen koşullarından dolayı koronavirüse yakalanma risklerinin çok yüksek olduğu da İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün üzerinde önemle durduğu konular arasında yer alıyor. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalarda da koronavirüs salgınından dolayı akıl sağlığı hizmetlerinin olumsuz etkilendiği sık sık dile getiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu konu ile alakalı ülkelere gönderilen ankete şu ana kadar 130 ülkenin yanıt verdiği biliniyor.

Daha Fazla Kaynak Ayrılması Gerekiyor

Ankete cevap veren ülkelerden yüzde 93’ü koronavirüs salgınından dolayı kritik önem taşıyan akıl sağlığı hizmetlerinin durduğu ya da salgından dolayı olumsuz etkilendiği yönünde Dünya Sağlık Örgütü’ne geri bildirimde bulundu. DSÖ tarafından yapılan açıklamalarda ise pandemi nedeniyle akıl sağlığı hizmetlerine gereksinimin arttığı ve bu nedenle de daha fazla kaynak ayrılmasına gereksinim olduğu vurgulanıyor. DSÖ, koronavirüs salgını sürecinde birçok kişinin anksiyetesinde, uyuşturucu ve alkol kullanımı ile uykusuz geçirilen sürelerde artış yaşanmış olabileceğine dikkat çekiyor. İyi akıl sağlığının genel sağlık bakımından kesinlikle kritik bir önem taşıdığını dile getiren Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “İnsanların akıl sağlığı hizmetlerine çok gereksinimi olduğu bir dönemde bu hizmetlerde aksaklıklar yaşandı. Dünya liderleri tarafından hızlı ve kararlı bir şekilde akıl sağlığı programlarına yapılan yatırımlar artırılmalıdır.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Haziran ve Ağustos ayları arasında yapılan ankete geri bildirimde bulunan ülkeler, sağlık sektöründeki yardımlardan akıl sağlığına ayrılan payın yüzde 1’in altında olduğu yanıtını verdi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından gerçekleştirilen güncel araştırmalar incelendiği zaman depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklara harcanan her 1 doların ekonomiye olan katkısının 5 dolar olduğu görülüyor. Ayrıca 10 Ekim Dünya Akıl Sağlığı Günü dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından yeni bir kampanya başlatılacak.