Kokoreç kimileri için vazgeçilmez bir lezzet iken, kimileri de kokorece karşı ön yargılıdır. Kokorecin üretimi ise ilden ile farklılık göstermektedir. Örneğin İzmir’de kokoreç üretilirken içine kesinlikle domates ve biber konulmaz. Sadece baharatla tüketimi tercih edilir. En lezzetli kokoreçler ise süt kuzusundan elde edilen bağırsaktan yapılır.
Küçük Yaş Grubu Çocuklar İçin Tavsiye Edilmiyor
Kokorecin insan sağlığına yararları hakkında bilgi veren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Kokorecin insan sağlığına yararlı olması için yeterli miktarda tüketmek çok önemlidir. Haftada 1 defa yenilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca kokoreç tüketilirken kimlerin nelere dikkat etmesi gerektiği de önemlidir. Örneğin kalp ve damar hastalığı olan insanların bir hekim kontrolünde tüketmesi lazım. Küçük yaş grubundaki çocukların ise tüketmemesi gerektiği yönünde uzmanlar tarafından yapılan tavsiyeler var.” dedi.
72 Derece Isının Üstünde Pişirerek Tüketilmeli
Pandemi döneminde olduğumuz bu süreçte kokorecin 72 derece ısının üstünde pişirilerek tüketilmesi gerektiğini ve koronavirüsün 72 derece ısının üstünde inaktive hale geldiğini ifade eden Toprak, “Kokoreci az pişmiş ya da çiğ olarak kesinlikle tüketmemek gerekiyor. 72 derece ısının üstünde çok iyi pişirilerek tüketilmelidir. Ayrıca sakatatın alındığı zaman çok bekletilmeden tüketilmesi lazım. İşkembe, kellepaça ve kokoreç gibi ürünlerin temizlenmesi çok zor işlemleri gerektiriyor. Ama bunların iyi temizlenmesi sağlık açısından çok önemli. Bu tür ürünlerin tanınan ve bilinen yerlerde tüketilmesi öneriliyor. Süt kuzusu kokorecin fiyatı pahalıdır. Kuzu kokorece çok talep olsa da bazı işletmeler kuzu kokoreç adıyla dana kokoreci satabiliyor.” ifadelerine yer verdi.
Malzemeden Çalarak Yağ Katıyorlar
Sade olan İzmir kokorecinin baharatla tüketildiğini ifade eden İzmir Çamdibi’nin tanınmış kokoreççilerinden 50 yaşındaki Hasan Fidan, “Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de hile yapılıyor. İnce bağırsaktan, bumbardan çalan ve bunun yerine daha fazla yağ ekleyerek maliyeti düşüren işletmeler var. Bu da kokoreçteki yağ oranını doğal olarak yükseltiyor.” şeklinde konuştu.
Ege Bölgesi’nde kokorecin İzmir’de yendiğini söyleyen kokoreç ustası Tarık Yağmur, “Dana kokorecin fiyatı daha ucuzdur. Kokoreç yenilecekse kesinlikle kuzu kokoreç tercih edilmelidir. Ancak dana kokoreci, kuzu kokoreç diye satan işletmeler var. Üstüne tek şerit kuzu bağırsağı sararak kuzu kokoreç görüntüsü veriyorlar.” diye konuştu.
İzmir Kokoreci Harika
Müşteri Muhammed Hakan Kendirli, “Manisalı olduğum halde hayatımda ilk defa kokoreç yedim. Tadı çok güzelmiş, memnun kaldım.” dedi. Bir başka müşteri Volkan Bulut ise “Kokoreci çok sevdiğim için haftada 1-2 kez yiyorum. İstanbul kokorecinin içerisine domates ve biber katıldığından sade olan İzmir kokorecini daha çok seviyorum. İzmir’de kokoreci doya doya yiyerek tadına varıyoruz.” diye konuştu.
Yine kokoreç müşterisi olan Yakup Kılıç, “Kokoreci tavsiye üzerine gelerek yedim. Çok hoşuma gitti. İstanbul’da tam 20 yıl yaşadım. İstanbul’da kokorecin içerisine domates ve biber katıldığından o tada aşina olsam da sade olan İzmir kokoreci de hoşuma gitti.” ifadelerine yer verdi.