11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkBeslenmeKışın Ne Yemeliyiz Ki Hastalıklar Bizden Uzak Olsun?

Kışın Ne Yemeliyiz Ki Hastalıklar Bizden Uzak Olsun?

Kış aylarında bağışıklık sisteminin düşmesi ile birlikte vücudumuz hastalıklara açık hale geliyor. Kışın beslenmemize dikkat ederek hastalıklardan korunabiliriz.

İçerikleri

Kış ayları; güneşin az görüldüğü ve psikolojik olarak da insanların kendisini iyi hissetmediği zamanlardır. Her ne kadar doğruluk payı olsa da, bazı konularda dikkatli olunduğunda kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Böyle bir cümlenin sonrasında “Nasıl yapacağız bunu, kışın ne yemeliyiz ve ne yapmalıyız” gibi soruların sorulduğunu tahmin edebiliyoruz. Bu soruların cevaplarını bulmak için yazının devamını okumaya ne dersiniz?

Kış Aylarında Çocuklarda Beslenme Alışkanlıklarına da Dikkat Edilmeli

Kış ayları özellikle çocukların sevdiği sebzelerin az olduğu zamanlardır. Fakat çocukların genelde yemekte olduğu zaman burun kıvırdığı kereviz, ıspanak ve pırasa gibi kış sebzeleri, aslında farklı yollarla keyifle yemeleri sağlanabilir. Diyelim ki evin küçük bireyi kereviz yemekten hoşnut değil. Bu tabii ki görüntüsünde hiçbir değişiklik yapılmamış bir kereviz için geçerli. Kerevizi rendeleyip yoğurtla karıştırdıktan sonra, içine biraz da iri parçalara ayrılmış ceviz eklenerek sofrada daha dikkat çekici hale getirmek sizce nasıl olur? Böylelikle çocuğunuzun tadına bakması ya da yemesi için sorun yaşamazsınız.

Bir diğer kış sebzesi olan ıspanak için de farklı bir yöntem denenebilir. Mesela; öğle vakti aperatif olması için hazırlayacağınız böreğin içine güzelce yıkanmış ve ufak ufak doğranmış ıspanaklar, sıcak bir içecekle afiyetle yenebilir. Kerevize gelince; onu da kabuklarını soyduktan sonra rendeleyip yoğurtla karıştırabilirsiniz. Hatta kış ayları için vitamin dolu bir salatam olsun derseniz, havucu da kerevizli salatanıza dahil edebilirsiniz. Böylelikle kış aylarında beslenme dengesini sağlamak için hem kendinize hem de çocuğunuza sağlıklı ve vitaminli yiyecekler hazırlamış olursunuz. Sonuç olarak; kış aylarında hasta olmamak için sağlıklı ve dengeli beslenme önemlidir.

Kış Aylarında Vücut Isısını Korumalısınız

Sadece kış aylarında değil yılın her mevsiminde vücut ısısının dengeli olabilmesi için bol sıvı tüketilmesi gerekir. Yeterli miktarda sıvı tüketildiğinde, zaman içerisinde vücutta oluşan toksinler daha kolay vücuttan atılacaktır. Aynı zamanda vücut fonksiyonları düzenli biçimde çalışarak metabolizma dengesinin de korunmasına destek olacaktır. Vücuttaki biyokimyasal reaksiyonların da gerçekleşmesinde oldukça önemli rolü bulunan vücut sıvısının, vücudunuz için ne kadar önemli olduğunu unutmamalısınız. Tüm bu detaylardan sonra, günde 2 litre su içmeyi kimsenin unutmayacağına eminiz.Sıvı takviyesi için kış ayları için vitamin desteği de sağlayacak diğer alternatifler ise; ıhlamur, kuşburnu ve adaçayı tercih edilebilir. Elbette tüm uzmanların da önerdiği yeşil çay da bu listeye eklenebilir.

Kış Aylarında Beslenme ve Kilo Kontrolü

Kış aylarında genellikle kilo alındığından bahsedilir ve yaz için sıkı bir hazırlığa başlanır. Bu konuda da dikkat edilebilecek bazı noktalarla kış aylarında beslenme dengesini koruyabilmek mümkün. Yani kışın ne yemeliyiz sorusu için bu bilgileri de bir kenara not edersiniz hiç fena olmaz. Kışın basit karbonhidrat olarak adlandırılan saf şekerle şekerli besinler tüketmek yerine; tam tahıllı ürünler grubundan besinleri tüketmek çok daha sağlıklı beslenmenize ve kilonuzu kontrol almanıza destek olur. Bu gruba ait besinlere örnek vermek gerekirse; bulgur, tam buğday, çavdarlı ve kepekli ekmek, yulaf tahıllı ürünlerdir.

Yine kış aylarında tatlı tüketimine de özen gösterilmelidir. Hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyve tatlılarını tercih etmelisiniz. Elbette posa özelliği bakımından zengin olan kuru baklagiller de beslenme listesinde olmalıdır. Böylelikle fazla hareket halinde olmadığımız kış aylarında hasta olmamak için ve sindirim sistemiyle ilgili problemler yaşamamak için önlem alınmış olur. Her ne kadar hareket alanınız kısıtlanmış olsa da, kışın fiziksel olarak aktivite yapmayı da ihmal etmemelisiniz.

Vitaminler Kış Aylarında Çok Önemli

Vitaminler vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Kış aylarında ise E vitamininin önemi bağışıklık sistemini güçlendirmedeki etkisiyle biraz daha artar. Kış hastalıklarıyla mücadele için en iyi yardımcınız olur, çünkü vücut direncini arttırır. A vitamininin okside olmasını önleyen E vitamini; yeşil yaprakları sebzelerden, fındık ve ceviz gibi yağlı tohumlardan ve kuru baklagillerden gerekli miktarlarda tüketilerek vücudun faydalanması sağlanabilir.

C vitaminini nasıl vücudumuz için sağlayabiliriz diye soranlar içinse cevap; hem sıvı tüketimine katkı olacak hem de vücudun C vitamin ihtiyacını sağlayacak taze meyve sularıyla karşılanabileceğini söyleyebiliriz. Taze meyve sularının sıkıldıktan hemen sonra tüketilmesi önemlidir. Bu sayede içerisindeki C vitamini değeri azalmaz.

Özellikle kış aylarında beslenme ile ilgili detaylara yer verilmiş olsa da, her yaşta ve her mevsimde dengeli beslenme sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için önemlidir.Yani sadece kış aylarında hasta olmamak için değil, sağlığınız için de dört besin grubunda yer alana besinlerin yeterli miktarlarda, ana ve ara öğünlerde tüketilmelidir. Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler, doğal yollardan vitamin alınmasını sağlar.

Vücut Direncini Arttırmak İçin Kışın Ne Yemeliyiz?

Vücut direncini arttırmak için kışın ne yemeliyiz diye düşünmeyerek, vücudun o dönemde ihtiyacı olan vitaminlerle mineralleri sağlığınız için temin etmelisiniz. Vücudun savunma sistemini güçlendiren A ile C vitaminini karşılamak adına; havuç,brokoli, kabak, maydanoz, karnabahar sebze grubunda tüketilmeli. Meyvelerde de; mandalina, portakal, elma ve greyfurt ara öğünlerde tabaklardaki yerlerini almalıdır. Tüm bunların yanı sıra mevsim balıklarının haftada 2 veya 3 defa tüketilmesi; E vitamini, omega 3, fosfor, iyot ve selenyum minerallerinin beslenme yoluyla vücuda girmesini sağlar.

Kışın Tüketilmesi Gereken Besinler