19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBeslenmeKilo vermek için sağlıklı beslenmeyle ilgili bilinen 11 yanlış

Kilo vermek için sağlıklı beslenmeyle ilgili bilinen 11 yanlış

İçerikleri

Sağlıklı beslenmeyle ilgili bilinen yanlışlar her geçen gün artıyor. Herkes vücuduna iyi bakmak ve sağlıksız şeyler yerine sağlıklı besinleri tüketmek istiyor. Ancak sağlıklı diye bildiğimiz çoğu şey aslında sağlıksız beslenmemize neden oluyor. Bu yüzden daha sağlıklı beslenmek için sağlıklı beslenme ile ilgili bazı bilgileri sizin için derledik. İşte, sağlıklı beslenmeyle ilgili bilinen 11 yanlış ve açıklaması.

1- Kola Yerine Hazır Elma Suyu İçmek Daha Faydalı

Elma suyu o kadar masum bir içecek gibi görünür ki, herkes kola yerine daha sağlıklı bir şey tüketmek için elma suyunu tercih eder. Aslında elma suyu kola ile kıyaslandığında fazladan kalori içeriyor. Eğer beslenmene dikkat etmeye çalışıyorsan bu iki içeceği de hayatından çıkarmalı ve onun yerine su tüketmeyi tercih etmelisin.

2- Taze Sebzeler Pişmiş Sebzeden Daha Sağlıklı

Yapılan yeni araştırmalar kaynatılmış bazı sebzelerin, taze sebzelerden daha sağlıklı olduğunu kanıtladı. Örneğin haşlanmış havuç daha çok karatenoid içeriyor ve buharda pişirilen domatesler, taze domatese kıyasla daha fazla likopene sahip oluyor ki ikisi de kendin için daha sağlıklı durumlar. Elbette bu sadece pişirilmiş sebzeler yemen gerektiği anlamına gelmiyor.

3- Suşi Çok Sağlıklı Bir Yiyecek

Her ne kadar çoğumuz pek yemesek bile medya aracılığıyla suşinin neredeyse bal kadar çok sağlıklı olduğunu düşünmeye başladık. Özellikle karbonhidrat tüketimini azaltmak isteyenler, sağlıklı diye düşündükleri suşi tüketmeyi tercih ediyor. Aslında somon kullanılarak yapılan suşi bir hamburgerden daha çok kalori içeriyor. Eğer kilo vermek istiyorsan, alternatif olarak suşi yerine daha sağlıklı yemekler tüketmelisin.

4- Tuz Yerine Soya Sosu Kullanmak Daha İyi

Beslenme uzmanları tuz yerine soya sosu kullanılması gerektiğini öneriyorlar. Ama Çinlilerin bugünlerde yaşadığı en yaygın sorunlardan birisi aşırı tuz tüketimleri. Hem de kültürlerinde tuz kullanmak gibi bir alışkanlık yokken. Aldıkları aşırı tuzun tamamı soya sosundan kaynaklanıyor.

Soya sosu kullanırken aşırıya kaçmak çok kolay oluyor. Bu yüzden soya sosunun daha güvenilir olduğuna inanmaktansa yemeklerine düzenli olarak biraz tuz eklemek daha sağlıklı olacaktır.

5- Şeker Yerine Bal Kullanmak Daha İyi

Herkes şekerin kişinin sağlığı ve formu açısından çok zararlı olduğunu biliyor ve bu yüzden büyük bir çoğumuz tatlandırıcı olarak bal kullanıyoruz. Her ne kadar bal çok sağlıklı bir besin de olsa, şekerle kıyaslandığında kalorisi daha yüksek. Aradaki fark çok değil ama kilo vermek için kalori hesabı yapıyorsan, uzun vadede dikkat etmek isteyebilirsin.

6- Kuru Meyveler En İyi Atıştırmalık

Bir meyve kurutulurken, sahip olduğu vitaminlerin ve antioksidanların yüzde 80’ini kaybeder. Bu da taze meyveleri çok daha iyi bir atıştırmalık yapar. Özellikle paket içerisinde satılan kurutulmuş meyvelerin büyük bir çoğunluğu üreticiler tarafından şuruplanıyor ve bu da sağlığımız açısından pek iyi bir şey değil.

7- Patlamış Mısır Sağlıksız

Bilim insanları yağ kullanmadan hazırlanan patlamış mısırların oldukça sağlıklı olduklarını kanıtladılar. Bir bardak patlamış mısırın sahip olduğu antioksidan sayısı ortalama bir meyve veya sebzede bulunan antioksidanlardan iki kat daha faza. Dahası, patlamış mısır sağlığın açısından çok önemli olan lif açısından da zengin.

Bu elbette tek oturuşta bir kova patlamış mısır yiyebileceğin anlamına gelmiyor ama düzenli olarak bir bardak kadar patlamış mısır tüketmek çok faydalı olacak.

8- Diyet Yapanlar Peynirden Uzak Durmalı

Peynirde çok fazla yağ ve kalori olduğundan birçok diyet programı, kişilerin peynirden uzak durmasını söylüyor. Ancak peynirin içinde bol miktarda kalsiyum olduğundan her türlü diyet programında rahatlıkla tüketebilirsin. Aynı zamanda yağ birikimini engelleyen ve kilo vermene yardımcı olan linoleik asit açısından da zengin bir kaynak.

9- Alkol Kilo Aldırır

Konu kilo vermek olduğunda herkes alkolden mutlaka kaçınılması gerektiğini söylüyor ancak kırmızı şarabın içinde oldukça önemli besinler var. Örneğin kan damarlarınızın sağlığı açısından oldukça faydalı olan polifenol bakımından zengindir. Burada önemli olan alkol tüketimini abartmamak ve arada bir sadece azami bir bardak kadar tüketmek.

10- Sağlıklı Yağlar Her Yemeği Sağlıklı Yapar

Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, keten yağı, balkabağı yağı… Tüm bu yağlar, sağlıklı beslenmek isteyenlerin en iyi dostları arasında. Çoğu inşan hiç düşünmeden bu yağlarla yemek yapıyor ama atladıkları bir şey var. Örneğin keten yağı doymamış asitlerle birlikte fazla ısıtıldığında zehirli bir bileşime neden oluyor. Bu yüzden bazı yağlar sadece ham olarak tüketilirse daha sağlıklı. En çok kullanılan zeytinyağı ise hem ham hem de pişmiş olarak gönül rahatlığıyla tüketilebilinir.

11- Yağsız Ürünler Daha Sağlıklı

Çoğu insan kilo verme hedefine o kadar çok bağlanır ki sadece yağsız ürünleri tercih etmeye başlar. Ancak yağsız ürünlerin bazıları sıradan ürünlere kıyasla daha fazla kalori içeriyor. Ayrıca yağsız ürünler genellikle daha az vitamin ve mineral içeriyor. Örneğin tüm süt ürünleri yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri içeriyor. Eğer yağ tüketilmezse, bu vitaminlerin vücutta işlenmesi de mümkün olmuyor.

Eğer nasıl daha sağlıklı beslenirim diye düşünüyorsan yukarıda paylaştığımız bilgilerden yararlanarak yeni beslenme stratejileri geliştirebilirsin. Peki, senin bu listede olup da doğru bildiğin yanlışlar var mı? Sağlıklı beslenme hakkında bildiklerini ve düşüncelerini bizimle yorum yaparak paylaşabilirsin.