Ana SayfaYaşamKarından ve göğüsten yapışık halde dünyaya gelen ikizler operasyonla birbirinden ayrıldı

Karından ve göğüsten yapışık halde dünyaya gelen ikizler operasyonla birbirinden ayrıldı

Henüz anne karnında iken karın ve göğüs bölgelerinden yapışık halde olduğu tespit edilen ikiz kız bebekler, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde dünyaya geldikten 1 hafta sonra gerçekleştirilen 11 saatlik operasyonun ardından birbirlerinden ayrıldı.

İçerikleri

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavileri devam etmekte olan ikiz kız bebeklerin, klinik durumlarının olağan seyrettiği bildirildi.

20 Yıl Aradan Sonra İlk Operasyon

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde (İÜC) görev yapan uzmanlar tarafından 20 yıl aranın ardından gerçekleştirilen yapışık ikizlerin ayrılması operasyonu başarılı geçti.

Covid-19 virüsü salgın sürecinde daha anne karnında iken yapılan muayeneler neticesinde karın ve göğüs bölgesinden yapışık olduklarına yönelik tanı konulan ikiz kız bebekler, 1 Kasım tarihinde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde dünyaya gözlerini açtılar.

İkiz kız bebekler dünyaya geldikten sonra birinde kardiyak anomali yani büyük arter transpozisyonu olarak adlandırılan ağır doğumsal problem olduğuna yönelik tanı konmasının ardından ikiz kız bebeklerin birbirinden ayrılması için gerçekleştirilecek operasyonun tarihi öne çekildi. 12 Kasım tarihinde çocuk ve plastik cerrahi ekipleri tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonla ikiz kız bebekler birbirinden ayrıldı.

İkiz kız bebeklerin birbirinden ayrılması operasyonunda görev yapan ekibin içerisinde Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Gonca Topuzlu Tekant, Doç. Dr. Rahşan Özcan, Doç. Dr. Şenol Emre, Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semih Bağhaki ile Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Çiğdem Tütüncü ve Doç. Dr. Pınar Kendigelen yer aldı.

Cerrahpaşa Tarihinin İkinci Siyam Ameliyatı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Türkçe Tıp Binası Ekrem Kadri Unat Amfisi’nde yapışık siyam ikizlerinin ameliyatına dair düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan İÜC Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Çetinkale, “Bundan yaklaşık 20 yıl evvel benzer bir operasyonu başarılı şekilde gerçekleştirerek tedavi etmeyi başardık. 20 yıl evvel gerçekleştirilen operasyonda da benzer bir yol izledik. 20 yıl önce başarılı bir şekilde gerçekleştirilen operasyonla ayırdığımız siyam ikizleri bugün üniversite öğrencisi olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu vakaları da halen yakından takip etmekteyiz. Bir hafta evvel gerçekleştirdiğimiz siyam ikizlerini ayırma operasyonu Cerrahpaşa Üniversitesi’nin tarihinde gerçekleştirdiği ikinci operasyon oldu.” dedi.

Operasyonu gerçekleştiren ekipte yer alan farklı birimlerden 60 hekime ve sağlık personeline sürece yaptıkları katkıdan dolayı İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, düzenlenen basın toplantısında teşekkür etti.

Doğum Öncesinde Bütün Hazırlıklar Yapıldı

Yapışık siyam ikizlerinin birbirinden ayrılması operasyonunda görev yapan İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semih Bağhaki, “Çanakkale’de anne karnında iken yapışık oldukları tanısı konan siyam ikizleri, doktorlar tarafından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı’na yönlendirildi.

Kadın doğum, çocuk hastalıkları ile çocuk cerrahisi bilim dallarında görev yapmakta olan hekimler, doğum öncesinde bütün hazırlıklarını yaptılar. Dünyaya yapışık gelen siyam ikizlerini ayırma operasyonunu çocuk ve plastik cerrahi ile anestezi ana bilim dalından ve farklı branşlardan meslektaşlarımızın yer aldığı ekiple başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Siyam ikizlerinden birinde doğumsal kalp problemleri olmasından dolayı siyam ikizleri daha 1 haftalıkken bu operasyonu yapmak durumunda kaldık. Süreç planladığımız gibi ilerledi. Siyam ikizlerinin sağlık durumları şu an gayet iyi seyrediyor. Yoğun bakım ünitesindeki takipleri sürüyor. Her şey yolunda gittiği takdirde siyam ikizlerinden biri sağlıklı bir şekilde taburcu olacak. Diğerinin ise tamamlayıcı kalp operasyonunun gerçekleştirilmesi için planlama yapılacak.” şeklinde konuştu.