24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkKalp krizi belirtileri nelerdir, ne zaman başlar?

Kalp krizi belirtileri nelerdir, ne zaman başlar?

Kalp krizi belirtileri kalp krizini haber veren sinyallerdir. Erken müdahale kalpte meydana gelebilecek kalıcı hasarları önleyebilme şansı verdiği için kalp krizi belirtilerini tanımak ve bu belirtileri fark edebilmek önemlidir. Peki kalp krizi belirtileri nelerdir? Vücudun hangi uzuvlarında bu belirtiler kendini gösterir? Kadınlarda ve erkeklerde belirtiler farklılaşır mı? Kalp krizi belirtileri ile ilgili merak edilenler yazımızda.

İçerikleri

Kalp krizi belirtileri göğüste meydana gelen ağrı ile birlikte ağırlık hissedilmesi ve bu ağrının sol kol, çene, boyun, omuzlar ve sırtta da kendini göstermesiyle ortaya çıkar. Ölümcül sonuçlar doğuran kalp krizinin belirtilerini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalbinde ağrı hisseden birçok insan “Kalp krizi belirtileri nelerdir?” sorusunun cevabını merak etmektedirler. Yaygın olarak görülen kalp krizi belirtileri ise şunlardır:

  • Göğüs kafesinde meydana gelen ağrı ve baskı hissi,
  • Terleme,
  • Halsizlik,
  • Nefes darlığı,
  • Sersemlik,
  • Çarpıntı,
  • Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar ve hazımsızlık.
Kalp Krizi Belirtisi Hangi Kola Vurur?
Kalp Krizi Belirtisi Hangi Kola Vurur?

Kalp Krizi Belirtisi Hangi Kola Vurur?

Kalp krizinin belirtileri arasında bulunan kol ağrısı önemli bir işarettir. Bu noktada kalp krizi belirtisi hangi kola vurur bilinmelidir. Kalp krizi belirtisi olarak vücudun üst kısmında yoğunlaşan ağrılar görülmektedir. Bir kolda ya da aynı anda iki kolda bu ağrılar kendini gösterebilmektedir. Kalp kasında meydana gelen krizin öncelikle sol kolu, ardından sol omzu etkilediği bilinmektedir. Ardından sırt, boyun ve çene de kalp krizinden etkilenen diğer uzuvlardır. Bununla birlikte sağ kol ağrısı da kalp krizinin bir işareti olabilir ve dikkate alınmalıdır. Kollar ile birlikte eller hatta bir parmağın ağrıması dahi kalp krizini işaret ediyor olabilir.

Kalp Krizi Çeneye Vurur Mu?

Kalp krizi çeneye vurur mu sorusunun cevabı evettir. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir problem yaşamayan bireylerin sürmekte olan diş ve çene ağrısı, çenede uyuşma hissi ile zonklama birçok başka nedenden kaynaklanabileceği gibi kalp krizinin bir göstergesi olarak da meydana gelebilmektedir. Az bilinen kalp krizi belirtilerinden biri olan çene ağrısı anormal bir şekilde seyrettiği takdirde diğer belirtiler eşlik etsin ya da etmesin bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Kalp Krizi Mide Bulantısı Yapar Mı?
Kalp Krizi Mide Bulantısı Yapar Mı?

Kalp Krizi Mide Bulantısı Yapar Mı?

Kalp krizi mide bulantısı yapar mı diye düşünüldüğünde verilecek cevap kalp krizinin bütünüyle sindirim sistemini etkilediği için midedeki bulantının ve ağrının da kalp krizi belirtisi olarak değerlendirilebileceği yönündedir. Hatta bazı vakalarda göğüs ağrısı hissedilmediği ve belirtilerin mide ağrısı üzerinden ortaya çıktığı doktorlar tarafından belirtilmektedir.

Kalp Krizi Şekeri Yükseltir Mi?

Kalp krizinin meydana gelmesinde önemli etkenlerden birisi yüksek şeker düzeyidir. Kanda bulunan yüksek şeker düzeyi damarların tıkanmasına neden olarak kalp krizine ortam hazırlamaktadır. Buradan hareketle sorulması gereken soru kalp krizi şekeri yükseltir mi sorusu değil, yüksek şeker kalp krizine yol açar mı olmalıdır.

Peki şeker hastaları kalp krizini önlemek için neler yapmalıdır? Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam şekli haline getirmeleri gerekmektedir. Sebze meyve düzenli olarak tüketilmeli, kuru baklagillere öğünlerde yer verilmelidir.

Kalp Krizi Felç Yapar Mı?

Kalp krizi geçirenler kalp krizi felç yapar mı diye tedirgin olurlar. Kalp krizinin felce davetiye çıkarabilmektedir. Yapılan bir araştırmada kalp krizi geçiren hastaların felç olma ihtimalinin oldukça arttığını ortaya koymuştur. Ayrıca felç kalp damar sistemi ile yakından ilişkilidir. Damarlarda oluşan bir tıkanıklık nedeniyle beyne ulaşamayan oksijen gibi birtakım maddeler ulaşamadığında beyinde hasar meydana gelmektedir. Kalp krizi de kalp damar sisteminde problemlere yol açacağından dolayı felcin tetikleyicisi olabilir.

Kalp Krizi Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Kalp Krizi Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Kalp Krizi Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Kalp krizi  belirtileri ne zaman başlar herkesçe mutlaka bilinmelidir. Kalp krizi belirtileri kalp krizi anından oldukça önce başlayabilmektedir. Bu süre bazen günler önce olabilmekle birlikte haftalar öncesinden de başlayabildiği görülmektedir.  Nefes daralması, kolayca yorulma, şiddeti giderek artan göğüs ağrıları bu süre zarfında kendini gösterebilmektedir. Kalp krizi belirtileri kendini önceden gösterebildiği için bu belirtilerin neler olduğunu, nasıl meydana geldiğini, ne şekilde etkilediğini bilmek erken müdahale için ciddi bir önem taşımaktadır.

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda son yıllarda kalp krizi görülme oranı giderek artmaktadır. Bu nedenle kadınlarda kalp krizi belirtileri nelerdir bilinmelidir. Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi belirtileri farklılaşabilmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda kalp krizinin belirtileri daha az şiddetli olabilmektedir. Kadınlarda ağrı meydana gelmeden nefes daralması ve bunalma hali ile  belirtiler kendini gösterebilmektedir. Kadınlarda belirtilerin diğer bir türü ise göğüs ağrısı olmadan sırt, kol, çene gibi ağrıların varlığıdır.

Kalp Krizinden 1 Ay önce Vücudunuz Sizi Böyle Uyarıyor!