17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKadınKadınlara annelerinden geçebilecek 5 genetik hastalık!

Kadınlara annelerinden geçebilecek 5 genetik hastalık!

İçerikleri

Bebekler, anne karnında geçen dokuz aylık süre boyunca annenin yediği yiyeceklerden beslenir. Ayrıca, bebeğin sağlığı anneye bağlı olmakla birlikte, özellikle kız bebeklerle ilgili bazı riskler görülebilir. Sahip oldukları genler nedeniyle, annelerindeki bazı hastalıklar kız çocuğa geçebilir. Genler aracılığıyla ailelerde nesilden nesile aktarılabilen genetik hastalıklar, gelecek nesillerin de aynı riskleri taşımasına neden olabilir. Ancak, bu durum ebeveynlerdeki bir hastalığa, mutlaka çocuğun da yakalanacağı anlamına gelmez. Sadece, bu hastalığa yakalanma olasılığının yüksek olduğu anlamına gelir. Peki, kadınlara annelerinden geçebilecek genetik hastalıklar nelerdir? Bu genetik hastalıkların kalıtımla aktarılma olasılığı ne kadardır? Bu hastalıklar tedavi edilebilir mi? Tüm bu soruların cevapları için lütfen okumaya devam edin.

1- Meme Kanseri

Kanser, hücreleri doğrudan etkileyen genetik bir hastalıktır. Bu nedenle, kan bağınızın bulunduğu erkek ve kadınların herhangi birinde meme kanseri varsa, siz ve sizden sonraki neslin bu hastalığa yakalanma olasılığı söz konusudur. Eğer, ailenizden biri daha önce bu hastalıktan etkilendiyse, 35 yaşından sonra her 2 yılda bir mamografi testi yaptırmalısınız. Ayrıca, doktorunuza danışarak diğer gerekli testlerini de zamanında yaptırarak meme kanseri için zamanında önlem alabilirsiniz.

2- Migren

Migrenin bir sonraki kuşağa aktarılma ihtimali en yüksek hastalık olduğunu duymak sizi şaşırtabilir. Annenizde migren problemi varsa, bu hastalığı yakalanma olasılığınız yaklaşık yüzde 70-80 civarında değişir. Ayrıca, kadınların migren problemi yaşama olasılığı daha yüksektir. Çünkü kadınların adet ve hamilelik dönemlerinde çeşitli hormonal değişiklikler meydana gelir.

3- Erken Menopoz

Menopoz yaşı olarak genellikle 51 yaş ve sonrası öngörülür. Ancak anneniz bu yaştan önce menopoza girmişse, aynı yaşta menopoz geçirme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Araştırmalar, menopozun her 20 kadından 1’inde 46 yaş veya öncesinde ortaya çıktığını gösteriyor. Menopozunuzun süresini geciktirmek için yapabileceğiniz bir şey olmasa da menopozdan sonraki hastalıkları nasıl önleyebileceğinizi öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

4- Kalp Hastalıkları

Kalp krizi, kalp yetmezliği, kalp durması gibi kalp hastalıklarının genetik yoluyla sonraki nesillere aktarılma olasılığı oldukça yüksektir. Annenizde kalp ile ilgili bir hastalık varsa, bu hastalıkların kalıtım yoluyla size geçme olasılığı yaklaşık yüzde 20’dir. Ayrıca, ailesinde kalp hastalığı öyküsü bulunan kişiler, inme problemi yaşamaya daha yatkındır.

5- Alzheimer ve Demans

Alzheimer ve Demans da sonraki nesillere aktarılan genetik hastalıklar arasındadır. Annenize daha önce Alzheimer veya bunama teşhisi konulmuşsa, yüzde 30-50 olasılıkla aynı sorunları yaşayabilirsiniz. Bu hastalıkları önlemek için, sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Bu nedenle, fındık, ceviz, sebze ve meyve gibi sağlıklı yiyecekleri bol miktarda tüketmelisiniz ve her gün biraz egzersiz yapmalısınız. Bunların haricinde, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek, Alzheimer’a yakalanma olasılığınızı yüzde 20’ye kadar azaltabilirsiniz.

Birçok hastalıkta olduğu gibi, anneden kız çocuklarına geçen genetik hastalıkların tedavisinde de erken teşhisin çok önemli olduğu unutulmamalıdır.