26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkKabarcıklı ayak mantarı nasıl geçer evde? Bitkisel tedavisi

Kabarcıklı ayak mantarı nasıl geçer evde? Bitkisel tedavisi

Tıp dilinde Vezikilobüllöz olarak adlandırılan kabarcıklı ayak mantarı diğer mantar türlerine göre daha az görülmektedir. Ayağın altındaki derinin su toplaması ve oluşan kabarcıkların aniden patlamasıyla oluşur. Önemli bir sağlık sorunu olan kabarcıklı ayak mantarının belirtileri neledir? Kabarcıklı ayak mantarı nasıl tedavi edilir?

İçerikleri

Kabarcıklı ayak mantarı tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Tedavi edilmediği zaman ayağın altında oluşan mantar ayak parmanlarına ve ayağın diğer kısımlarına sıçrar. Bir tür deri hastalığı olan kabarcıklı ayak mantarından korkmanıza gerek yok. Erken müdahale ile tedavisi mümkündür.

Kabarcıklı Ayak Mantarı (Vezikülobüllöz) Nedir?

Genelde parmak arasında görülen kabarcıklı ayak mantarı ilerleyerek bütün taban yayılan bir rahatsızlıktır. Birçok kişi kabarcıklı ayak mantarı (Vezikülobülloz) nedir bilmemektedir. Akut olarak gelişen kabarcıklı ayak mantarı bir nevi inflamatuar bir döküntüdür. Genelde tek taraflı olan kabarcıklı ayak mantarı bu özelliği ile egzamadan ayrılmaktadır.

Ayak mantarı türleri arasında daha az görülen kabarcıklı ayak mantarı önemsenmesi gereken bir mantar türüdür. Bazı kişiler ayak mantarlarını önemsemez ve tedavi sürecini aksatır. Ancak kabarcıklı ayak mantarı tedavi edilmediği zaman yayılarak çoğalır. Bu durumda tedavi süreci daha da uzar.

Kabarcıklı Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Eğer kabarcıklı ayak mantarı belirtileri nelerdir öğrenirseniz hastalığı kısa sürede fark ederek tedaviye başlayabilirsiniz. Bu sayede tedavi süresi de kısalır. Kabarcıklı ayak mantarından şüphelendirecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaşıntı
  • Ağrı
  • Yanma hissi
  • Kızarıklık
  • Kötü koku
  • Derinin su toplaması
  • Kepeklenme
  • İçi su dolu olan kabarcıklar

Kabarcıklı Ayak Mantarı Neden Olur?

Ayak mantarı yaygın olarak görülen deri problemlerinden biridir. Bunların bir türü olan kabarcıklı ayak mantarına daha az rastlanmaktadır. Ancak yinede önemsenmesi ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Peki, kabarcıklı ayak mantarı neden olur merak ettiniz mi? Kabarcıklı ayak mantarına neden olan etmenler şunlardır:

  • Sıcak ve nemli ortam
  • Duş aldıktan sonra ayakların kurutulmaması
  • Kapalı ve sıkı ayakkabı giymek
  • Bağışıklığın düşük olması
  • Diyabet
  • Kuaförlerde ortak kullanılan pedikür malzemeleri
  • Aşırı terleme
  • Aşırı kilo
  • Derinin kuru tutulmaması
  • Hipertiroidi

Kabarcıklı Ayak Mantarı Nasıl Geçer Evde?

Ayak mantarları bazı doğal yollarla tedavi edilebilmektedir. Sizlerde kabarcıklı ayak mantarı nasıl geçer evde uygulanabilecek doğal yöntemler var mıdır diyorsanız doğru yerdesiniz. Ayak mantarı sorunu yaşayanların evde uygulayabilecekleri bazı yöntemler şunlardır:

Karbonatlı Su: Karbonat yardımı ile kabarcıklı ayak mantarını tedavi edebilirsiniz. Karbonatlı su içerisine ayaklarınızı koyarak bir süre bekletin. Bu sayede mantar enfeksiyonları temizlenir ve koku ile kaşıntı giderilir.

Kına: Eski zamanlardan bu yana uygulanan yöntemlerden biridir. Ayak kokusunu gideren kına ayak mantarına da iyi gelmektedir. Ayağınıza kına yakarak kaşıntıyı da önleyebilirsiniz.

Kabarcıklı Ayak Mantarına Ne İyi Gelir?

Nemli ve sıcak ortamlarda ortaya çıkan kabarcıklı ayak mantarı tedavisi mümkün olan bir mantar türüdür. Bu sorunu yaşayan kişilerin her fırsatta ayaklarına nefes aldırması mantara iyi gelir. Evde sürekli çorap giyilmemesi önerilir. Çıplak ayaklar nefes alarak mantarın ilerlemesini durdurur. Ayak mantarına elma sirkesi, pirinç unu, karbonat, zeytinyağı, kekik yağı iyi gelir.

Antibiyotik özelliği bulunan sarımsak da kabarcıklı ayak mantarına iyi gelmektedir. Sarımsağı zeytinyağının içerisine doğradıktan sonra kaynatın. Karışımı süzerek ılımasını bekleyin. Soğuyan karışımı pamuk yardımı ile ayağınıza sürün. Bu uygulamayı düzenli olarak her gün yapabilirsiniz.

Kabarcıklı Ayak Mantarı Bitkisel Tedavi

Doğanın sunduğu mucizevi şifalardan yararlanarak birçok sağlık sorunundan kurtulabilirsiniz. Bu sorunlardan biri olan kabarcıklı ayak mantarı bitkisel tedavi yöntemleri ile artık sorun olmaktan çıkacak. Evde uygulayabileceğiniz bu doğal tedaviler şöyledir:

Elma Sirkesi: Ayak mantarı tedavisinde popüler olan elma sirkesi kabarcıklı ayak mantarına iyi gelir. Sadece ayaklarınız için kullanacağınız size özel kabın içerisine 1 bardak elma sirkesi ile beraber su doldurun. Bu karışım içerisinde ayaklarınızı 20 dakika bekletin. Bakterileri temizleyen elma sirkesi hastalığın semptomlarına da iyi gelir.

Aloevera Bitkisi: Mucizevi bitkilerden biri olan Aloevera kabarcıklı ayak mantarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aloevera bitkisinin içerisinden çıkan jeli ayaklarınıza sürün. Günde iki kez bu uygulamayı yapabilirsiniz.

Zerdeçal: Her türlü derde deva olan zerdeçal kabarcıklı ayak mantarını tedavi edici özelliğe sahiptir.

Hindistan Cevizi Yağı: Doğal yağlardan biri olan Hindistan cevizi yağını kabarcıklı ayak mantarında kullanabilirsiniz. Ayak mantarı olan bölgeye bu yağı sürerek masaj yapabilirsiniz.