İkiz Gebelik Nedir?
Tıpta çoğul gebelik olarak anılmakta olan gebeliklerin arasında en çok görülmekte olan gebelik şekli ikiz gebelik olarak bilinmektedir. Genellikle ikiz gebeliğin normal şartlarda görülmesi her 80 kadından yalnızca 1 tanesinde görülmektedir. Eğer herhangi bir ilaç tedavisi uygulanırsa ya da tüp bebek tedavisi söz konusu olursa genellikle bu az olan oran artış gösterebilmektedir. Genellikle ikiz gebelik çift yumurta ikizi ve tek yumurta ikizi olarak iki şekilde görülmektedir. Genellikle bütün ikizlerin içerisinde onda bir oranı monozitotik ikiz olarak görülmektedir. İkiz gebeliklere kısaca göz atmak gerekirse;
İkiz Gebelik: Çift Yumurta İkizi
Genellikle çift yumurta ikizlerinde aynı dönemde iki tane yumurta hücresi birden 2 sperm ile döllenmiş demektir. Genellikle çift yumurta ikizlerinin genetik yapıları birbiri ile farklılık gösterir. Bu sebeple bebeklerinde görünüş ve cinsiyetlerinde farklılık gözlemlenebilmektedir. Yani çift yumurta ikizlerine genellikle aynı anda anne karnında yaşamakta olan iki farklı kardeş denilebilmektedir. Genellikle bu gebelik sürecinde iki adet plasenta bulunmaktadır. Amniyon ve plasentaları birbirinden tamamen farklıdır.
İkiz Gebelik: Tek Yumurta İkizi
Bu gebelik şeklinde aynı tek bir bebeğe hamilelik döneminde olduğu gibi 1 adet yumurta 1 adet sperm tarafından döllenmiştir. Ancak bir süre sonra bu durum değişecek ve iki ayrı bölüme ayrılacaktır. Bebeklerin cinsiyeti her durumda mutlaka aynı olur, bu durum tek yumurta ikizlerinin değişmez durumlarından bir tanesidir.
Bebeklerin genetik yapılarında tamamen benzerlik mevcuttur hatta bire bir aynıdır. Bölünme işlemi genellikle döllenme gerçekleştikten sonra 3 gün içinde gerçekleşirse iki kese ve iki plasenta, 4 gün ile 8 gün arasında gerçekleşirse iki kese ve 1 plasenta, 9 gün ile 13 gün arasında olursa tek kese ve tek plasenta ile ikiz gebelik gerçekleştirilmiş olur. En çok görülmekte olan ikiz gebelik ise 2 kese ve tek plasentalı olandır. Eğer bölünme işlemi 13 gün geçtikten sonra gerçekleşirse bebeklere siyam ikizi adı verilir ve bebekler yapışık ikizler olmaya başlarlar.
İkiz Gebelik Durumunda Artmakta Olan Riskler Nelerdir?
- Hamilelik süreci boyunca normal gebeliklere kıyasla düşün yapma oranı çok daha fazladır.
- Anne adayının erken doğum yapması gerekebilir.
- Genellikle her gebede görülmekte olan yüksek tansiyon problemi, ikiz gebelik döneminde çok daha fazladır.
- Kusma ve bulantı hissi çok daha sık görülmektedir.
- Plasenta ile ilgili problemlere çok daha fazla rastlanmaktadır.
- Gebede kansızlık problemi görülebilmektedir.
- Anomali hastalığına yakalanma riski doğuştan görülebilmektedir.
- Spastik özre sahip bebek dünyaya getirme riski çok fazladır.
- Herhangi bir kan hastalığının bir bebekten diğer bebeğe geçme riski vardır.
- Tıpta kaybolmuş ikiz sendromu adı verilen hastalık görülebilmektedir.
- İkiz gebelik sürecinde bebeklere kordon dolanma riski çok daha fazla olduğu için doğrudan ölüm riski de çok yüksektir.
- Genellikle tek bir bebek yapacak gebeler hamileliğinin 39. Haftasında doğum yapabilirken, ikiz gebeliklerde anne adayı 35. Haftasında doğum yapabilmektedir.
- Anne adayında normalde meydana gelen fizyolojik değişikliklerin hepsi ikiz gebelik sürecinde katlanarak artmaktadır.
- Genellikle hamile olduğunu öğrenen kadınların