19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık Belirtileriİdrar yolu enfeksiyonu neden olur, belirtileri neler? Saraçoğlu bitkisel tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur, belirtileri neler? Saraçoğlu bitkisel tedavisi

Kadın erkek birçok kişide görülen idrar yolu enfeksiyonu neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir, belirtileri ve İbrahim Saraçoğlu bitkisel tedavisi.

İçerikleri

İdrar yolları enfeksiyonu; kadın erkek birçok kişide görülen hastalıklardandır. Mikropların idrar yollarına etki ederek mesane hatta böbreklerde olumsuzluklara sebep olması nedeniyle idrar yollarında iltihaplanmalar ve rahatsızlıklar baş göstermektedir. Özellikle kadınlarda genital bölgede mantar oluşumu, zararlı virüsler de idrar yolları enfeksiyonlarının başlıca sebepleri arasındadır.

İdrar yolları enfeksiyonlarının tedavi edilmesi için antibiyotik tedavileri kadar bitkisel yöntemlerde tercih edilmektedir. İdrar yaparken hissedilen yanmalar, sık sık idrara çıkma, idrar kaçırma gibi belirtilerle ortaya çıkan idrar yolları rahatsızlıklarıyla mücadelede gerek ilaç tedavisi gerekse de bitkisel tedavi yöntemleri aksatılmadan uygulanmalıdır.

İdrar Yolları Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolları enfeksiyonları mesane veya böbreklere kadar ilerleyebilen boşaltım sistemi hastalıklarındandır. Bu hastalıklar “sistit” adı verilen zararlı bakterilerin mesaneye yerleşmesiyle meydana gelebileceği gibi daha kompleks şekillerde böbreklerin işlevini yapmasını engelleyecek şekilde de oluşabilmektedir. Halk arasında hem erkek hem de kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonu belirtileri;

  • İdrar yaparken aşırı yanma ve acı duyma,
  • İdrar yapılsa dahi sürekli tuvalete gitme isteği ve rahatlayamama,
  • Gece sürekli uykunun bölünmesine sebep olacak kadar sık idrara çıkma,
  • Kanlı ve koyu renkli idrar yapma,
  • Bel, böbrek ve karın çevresinde ağrı ve kramplar,

Olarak kendini göstermektedir. Yukarıdaki belirtilerin günlük yaşamda olumsuzluklara sebep olacak şekilde yoğun olarak hissedilmesi halinde muayene olunmasında fayda vardır.

İdrar Yolu Enfeksiyonları Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonlarının meydana gelmesine birçok neden etki etmektedir. Bakteriler, virüsler ve zararlı mantarların idrar yapma sırasında ve sonrasında mesane ve böbreklere kadar ilerleterek idrar yollarında hastalıklara sebep olmaktadır. Öte yandan birtakım dış etkenlerde idrar yolu enfeksiyonlarının nedenlerindendir. İdrar yolları enfeksiyonları;

  • Sürekli soğukta kalma ve üşütme,
  • Cinsel ilişki,
  • Ortak olarak kullanılan hamam, havuz, sauna gibi nemli ortamlar,
  • Kadınların adet dönemlerinde karşılaştıkları sorunlar

Gibi pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleşmektedir. Kadınlar erkeklere nazaran idrar yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanmaktadır. Bu durumun en önemli sebebi, vajinal bölge açıklığı sebebiyle bakterilerin bu bölgede daha uygun koşullar bulabilmesidir. Gerek erkeklerde gerek kadınlarda bakteri oluşumunun engellenmesi için genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir.

İdrar Yaparken Yanma İdrar Yolu Enfeksiyonu Mudur?

İdrar yaparken yanma, en sık karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonudur. İdrar yaparken yanma hissi sürekli olarak yaşanıyorsa mutlaka doktora gitmek ve gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir. Çünkü idrar yaparken yanma yalnızca bir idrar yolu iltihabı değil aynı zamanda sistit adı verilen hastalığın en belirgin göstergesidir.

İdrar yolları enfeksiyonları, genellikle zararlı mikropların idrar yollarında tahribata sebep olmasından dolayı idrar yaparken yanma olarak kendini belli etmektedir. Bu sebeple erken dönem belirtilere karşı alınacak tedbirler, hem hastalıkların böbreklerin ve mesanenin zarar vermesini engellemekte hem de ortaya çıkan olumsuzluklar ilaç tedavisiyle giderilebilmektedir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolları iltihapları, kısa süren enfeksiyonlar şeklinde olabileceği gibi vücutta ateşlenme, ishal ve kusma şikayetleri ve böbrek rahatsızlıkları gibi daha kompleks şekillerde de meydana gelebilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonundan kurtulmanın yolları genellikle zararlı mikropların vücuttan atılmasını sağlayıcı antibiyotik ilaçlar yoluyla sağlanmaktadır. Bununla birlikte antibiyotik ilaçların vücutta olası yan etkiler meydana getirmesi ve başka olumsuzluklara sebep olması nedeniyle idrar yolları hastalıklarında mutlaka klinik testler ve uzman doktor muayenesi oldukça önemlidir.

İdrar yolu hastalıklarının tedavi edilmesinde;

  • Mikropları engelleyici probiyotik ve vitamin takviyeleri,
  • Genital bölgenin onarımını sağlayan vajinal östrojen,
  • İdrar yolu enfeksiyon söktürücü idrar kültürleri,
  • Basit ağrı kesici ve ilaçlar

da tedavi sırasında uygulanan yöntemler arasındadır.

İdrar Yolları Enfeksiyonları Antibiyotik İlaç Kullanmadan Geçer Mi?

İdrar yolları enfeksiyonu antibiyotik kullanmadan geçer mi sorusu idrar yolları hastalıklarında oldukça sık karşılaşılan bir sorudur. Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle hastalığın boyutları ve sebepleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Örneğin, sistit gibi idrar yolu iltihaplarının antibiyotik kullanmadan tedavi edilmesi mümkünken böbreklerde meydana gelen virüs kaynaklı iltihaplar için antibiyotik kullanmak zorunludur.

İdrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesinde bitkisel tedavi yöntemleri de başarılı sonuçlar vermektedir. Ayrıca günde en az 2 litre su tüketmek hem zararlı bakterilerin vücuttan atılmasında hem de boşaltım sisteminin çalıştırılmasında önemli bir işleve sahiptir. aynı şekilde genital temizliğe dikkat etmek ve zararlı bakterilerin vücudumuza yerleşmesini önleyici tedbirler almak idrar yolları hastalıklarını önlemeye yardımcı olmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Bitkisel Yöntemler

Boşaltım sisteminde gerçekleşen olumsuzluklar beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgilidir. Kahve, çay, alkol ve asitli içecekler hem idrar yollarının aşınmasına etki etmekte hem de zararlı bakterilerle mücadelede vücudun işlevini yitirmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle idrar yolları enfeksiyonlarıyla mücadelede kızılcık suyu içilmesi, karın ve bel bölgesine uygulanacak sıcak su kompresleri, günde en az 2 litre su tüketilmesi alternatif seçenekler arasındadır.

İdrar yolları enfeksiyonlarında evde uygulanabilecek en bilinen bitkisel yöntemler şunlardır:

İbrahim Saraçoğlu idrar yolu enfeksiyonu limon melisa kürü;

Prof. Doktor İbrahim Saraçoğlu tarafından idrar yolu enfeksiyonu için tavsiye edilen limon melisa kürü oldukça basittir. Kaynayan suya bir miktar melisa çayı atılması ve 5 dakika kaynatıldıktan sonra limon ilave edilerek bu çayın ılık bir şekilde tüketilmesi halinde idrar yolu iltihapları önemli ölçüde azalmaktadır. Bu çay günde 2-3 defa idrar yolu rahatsızlıkları yaşayanlar tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.

İbrahim Saraçoğlu karnabahar kürü

300 gr küçük küçük parçalar haline getirilmiş ve soğuk su ile yıkanmış karnıbaharı 600 ml bardak suyun içerisine atın. 5 dakika boyunca ağzı kapalı bir kapta kısık ateşte kaynatın. Haşlanmış karnabahar suyunun yarısını sabah kahvaltıdan sonra diğer yarısını da akşam yemekten sonra için. İbrahim Saraçoğlu’nun idrar yolu enfeksiyonu için önerdiği karnabahar kürünü 21 gün boyunca uygulayın.

Maydanoz Kürü;

İdrar yollarındaki zararlı bakterileri vücuttan atmada önemli bir işlevi bulunan maydanozun bal ve limon ile kaynatılarak ılık olarak tüketilmesi idrar yolları tedavisinde bitkisel tedavilerdendir.

Yaban mersini;

Bakteri engelleme özelliği bulunan yaban mersininin sade olarak ya da reçel yapılarak sıklıkla tüketilmesi idrar yolları enfeksiyonlarını önleyici etkiye sahiptir.

Elma sirkesi;

Birçok faydası bulunan elma sirkesinin limon ile karıştırılarak bir çay bardağı miktarınca günlük olarak tüketilmesi mikropların kurutulmasında oldukça etkilidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonunda Doktor Kontrolü

İdrar yolu rahatsızlıkları, diğer hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve teşhisi hastalıkla mücadelede oldukça önem arz etmektedir. Bu sebeple idrar yolu enfeksiyonu evde tedavisi mümkün değilse ya da;

  • Kanlı idrar,
  • Rengi bulanık ve aşırı kötü kokulu idrar,
  • Şiddetli bel ve böbrek ağrısı,
  • İdrar yaparken aşırı yanma ve rahatlayamama

Gibi semptomlar günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa doktor kontörüne gidilmesinde fayda vardır. Üroloji kliniklerinde bulunan doktorlara muayene olunabileceği gibi kadın hastalıkları klinikleri de idrar yolu enfeksiyonlarının tanı ve tedavisiyle ilgilenmektedir.