19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKadınİdrar yaparken vajinada yanma ve ağrı neden olur? Tedavisi

İdrar yaparken vajinada yanma ve ağrı neden olur? Tedavisi

İçerikleri

İdrar yaparken vajinada yanma ve ağrı dizüri olarak isimlendirilir. İdrar yaparken yanma hissi genellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara bağlı olabilir. Cinsel yolla bulaşan gonore gibi hastalıklar mesaneyi etkileyen idrar yolu bakterileri yaygın olarak bu soruna yol açar. Ağrılı olarak idrara çıkma ya da idrarda kan görme idrar yolu enfeksiyonları sebebiyledir.

Kadınlarda cinsel ilişkiden sonra bu durum ortaya çıkabilir. Hamilelik sırasında yanma veya ağrılı idrar, bu döneme has enfeksiyonların sebep olduğu bir sorundur. Ek olarak kimyasal ürünlerin neden olduğu durumlar veya vulvit nedeniyle idrarda yanma ortaya çıkabilir. Yine Adenovirüs enfeksiyonları sıklıkla bu soruna yol açar.

İshal, zatürre, mesane enfeksiyonları, bronşit, soğuk algınlığı, ensefalit, boğaz ağrısı gibi hastalıklara yol açan Adenovirüs ilk belirti olarak idrarda yanma şeklinde kendini gösterir. Yine Sistik yani mesane enfeksiyonları bakterilerin ya da Candida adı verilen enfeksiyonların neden olduğu biyolojik sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Yaşlılar ve kadınlarda bu durum kendini daha erken belli eder. Yaşlı erkeklerde prostat büyümesine yol açar. Bu nedenle yaşlı erkekler mesane enfeksiyonuna karşı tehlike altındadır.

Enfeksiyonları tedavi edilmek için antibiyotikler kullanılır. Bunun yanı sıra kadınlarda vajina yanmasına yol açabilen Chlamydia virüsü en fazla cinsel ilişki yolu ile bulaşan bir mikroptur. Kadınları etkileyen Bu mikrop İdrar yaparken vajinada yanma ve ağrı nedenidir. İleri aşamalarda tedavi edilmezse kısırlığa neden olabilir.

İdrar Yaparken Vajinada Yanma ve Ağrı Neden Olur?

Öncelikle sık sık idrara çıkma isteği doğar. Kadınlarda aşırı sıvı alımı ve sulu yiyeceklerin aşırı tüketilmesi nedeniyle sık idrara çıkma sorunu, vajinada yanma sorunundan önce ortaya çıkar Bu durumun zararı kandaki tuzu tehlikeli olabilecek derecede düşürmektir. Normalde idrarın açık sarı veya normal sarı olması gerekir. idrar yolu enfeksiyonları bu sorunun genel sorumlusudurlar.

Bakteriler böbreklere zarar verir, mesaneye yapısına zarar verir, Fallop tüplerine zarar verebilirler. mesanenin şişmesi ve çok kötü kokulu idrar da ortaya çıkabilir. Ayrıca karında ağrı titreme ateş bulantı gibi problemler eşlik edebilir. Şeker hastalığı daha sık sık idrara çıkma nedenidir. Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet kan şekerini yükseltir, böbrekler de bunu filtre etmeye çalışırlar. Ancak bu duruma sık ayak uyduramayabilirler. Böylece vücut daha fazla su harcar ve daha fazla idrara çıkılır. Sık sık tuvalete gitme isteği şeker hastalığının en belirgin sebeplerindendir. Ek olarak Di-üretik ilaçlar da vücuttan daha fazla tuz çekilmesine yol açar. Dolayısıyla vücuda gerekli olan potasyum ve sodyum kaybolur.

Di üretik ilaç alma zorunluluğu varsa bu dozu mutlaka doktorunuz ayarlamalıdır. Tuzların ve minerallerin böbrekte küçük kristaller oluşturması mümkündür, bu durumda hasta sık sık tuvalete gitmek ister ama idrarını tam yapamaz ya da ağrılı bir şekilde yapar. Sırtta ağrı, karında bulantı, ateş titreme gibi ciddi ağrılar ortaya çıkabilir. Yüksek proteinli diyetler uygulayanlar, ağırlık taşıyan kadınlar, dehidrasyona uğramış olan kadınlar bu sorunlarla karşılaşabilir. Hamile kadınlarda da bebeğin karında büyümesi sonucu daha fazla yer kaplaması, mesane torbasını sıkıştırdığı için sık sık idrara çıkma isteği duyarlar. Ayrıca mesaneyi kontrol eden sinirlere zarar gelirse idrar tutmakta zorlanabilirsiniz.

Hem idrar yaparken vajinada ağrı meydana gelir, hem de sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedersiniz. Bu durumda da hemen doktora gitmek yararlı olacaktır. Diyet ve banyo alışkanlıklarının değiştirilmesi ve bu konuda profesyonel yardım alınması, beslenmeye dikkat edilmesi ve kişisel hijyen kurallarına riayet edilmesi yararlı olabilir.

Kadınlarda hormonal değişiklikler virüs ilaç alımına bağlı ortaya çıkan yan etkiler bakteriler enfeksiyona neden olabilecekleri için idrarda vajina yanması ortaya çıkabilir Ayrıca ağır bir ağır kokulu bir akıntı fark edilebilir cinsel ilişki sonrası bu durum ortaya çıkabilir genital bölgeler çok hassas olduğu için bakım ve temizlik yapılırken kullanılan krem sprey giyilen kıyafetler özenli seçilmelidir cinsel birleşme öncesinde kişisel temizliğe dikkat edilmesi önemli bir konudur