26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHES kodu alma SMS ile nasıl yapılır? Sorgulama, alma

HES kodu alma SMS ile nasıl yapılır? Sorgulama, alma

Korona virüs ile mücadele kapsamında geliştirilmiş olan Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması, hayatın her alanında kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle HES kodu büyük önem taşımaktadır. Günümüzde her yere artık HES kodu ile giriş yapılmaktadır. HES kodu olmayan kişiler, HES kodu zorunluluğu olan yerlere girememektedirler. Peki, HES kodu nedir? HES kodu nasıl alınır? HES kodu ne kadar süre geçerlidir? Son zamanların en çok merak edilen konusu olan HES kodu ile ilgili aradığınız her şeyi bu yazımızda bulabileceksiniz.

İçerikleri

Yaklaşık 2 yıldır süren korona virüs salgını, hayatı olumsuz olarak etkilemiştir. Yasakların kalkması ile beraber tedbirsiz davranışların önüne geçmek için HES kodu uygulaması getirilmiştir. Hayat Eve Sığar uygulamasında kişinin korona virüsü taşıyıp taşımadığı bilgisi yer almaktadır. Korona olmayan kişiler ‘’Risksiz‘’ olarak görülmektedir. Korona olan hastalar ise ‘’Riskli‘’ olarak kırmızı şekilde görülmektedir. HES kodu ile kişilerin riskli veya risksiz oldukları kontrol edilmektedir.

HES Kodu Almak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

HES Kodu Almak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

HES kodu uygulamasının yaygınlaşmasından sonra HES kodu almak istiyorum, ne yapmalıyım diyen birçok kişi olduğu görülmektedir. Salgın nedeni ile mobil HES kodu uygulaması sayesinde korona virüsün kontrolü ve takibi sağlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen HES kodu uygulaması ile tedbirler bir nebze gözlem altında tutulmaktadır. HES kodu hayatın birçok alanında kullanılmaktadır. Alınan kararlara göre HES kodu olmayan kişiler;

  • Şehirlerarası seyahat edemeyecekler.
  • Bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlara giremeyecekler.
  • İşyerlerine alınmayacaklar.
  • Alışveriş merkezlerine alınmayacaklar.

Görüldüğü gibi, HES kodu kısa süre içerisinde hayatın tam ortasında yer almaya başlamıştır. Kontrollü sosyal hayat kapsamında geliştirilen HES kodu, korona virüs riski taşıyıp taşımadığınızı belgelemenizi sağlamaktadır. Peki, HES kodu alabilmek için ne yapılması gerekir? HES kodu alabilmek için e – devlet uygulamasını ya da Hayat Eve Sığar uygulamasını kullanmanız gerekmektedir. Bu uygulamalar sayesinde HES kodunuzu kısa süre içerisinde alabilirsiniz.

HES Kodu Hangi Uygulamadan Alınır?

HES kodunu duymayan ya da yeni duyan kişiler, HES kodu hangi uygulamadan alınır bilmemektedir. HES kodu alabilmek için çeşitli yöntemler sunulmuştur. Öncelikle Hayat Eve Sığar uygulamasından HES kodunu alabilirsiniz. Bunun için Hayat Eve Sığar uygulamasını telefonunuza indirmeniz gerekmektedir. Bu uygulama dışında, e – devlet üzerinden de HES kodu alınabilmektedir.

E – devlet uygulamasını telefonunuza indirebileceğiniz gibi uygulamayı indirmeden de HES kodunuzu alabilirsiniz. Uygulamalar ve internet ile uğraşmak istemiyorsanız, cep telefonunuzun mesaj bölümünü kullanarak HES kodunu alabilirsiniz. Bu üç yöntem de son derece kolaydır. Yurtiçi GSM operatörü numarası olmayan kişiler ise pasaport numaralarını kullanarak HES kodunu alabilirler.

HES Kodu Nasıl Alınır?

HES kodu nasıl alınır sorusunun yanıtı, kullanılacak yönteme göre değişiklik göstermektedir. Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden HES kodu alabilmek için bu uygulamayı Google Play’den cep telefonunuza indirmelisiniz. Uygulamayı indirdikten sonra ‘’ HES kodu işlemleri ‘’ bölümüne girmelisiniz. Burada yer alan ‘’ HES kodu oluştur. ‘’ butonuna tıklanır ve kod kullanımının süresi seçilir. Bu süre seçimi tamamen size bırakılmıştır. En uzun süreyi seçerek, HES kodunu uzun zaman diliminde kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanarak istediğiniz kadar HES kodu alabilirsiniz. Ayrıca, bu HES kodlarını hangi kurumlarla paylaştığınızı görüntüleyebilirsiniz.

E – devlet yöntemi ile HES kodu alabilmek için, HES kodu üretme ve listeleme menüsüne giriş yapılmalıdır. Buradan HES kodu üretme menüsüne giriş yapılarak HES kodunun süresi seçilir. Bu şekilde kolaylıkla HES kodunuzu alabilirsiniz.

HES Kodu Alma SMS ile Nasıl Yapılır?

HES kodu alma yöntemlerinden biri de SMS ile HES kodu alma yöntemidir. Diğer işlemlerle uğraşmak istemeyen bireyler, 2023 kısa mesaj hattına mesaj göndererek HES kodunu alabilirler. HES kodunu SMS ile alabilmek için;

  • HES yazdıktan sonra aralarında boşluk bırakarak T.C Kimlik numarası, kimliğin ön yüzünde yer alan seri numarasının son 4 hanesi, gün sayısı olarak paylaşım süresi yazılarak 2023’e mesaj gönderilir.
  • Mavi kart sahibi veya T.C kimlik numarası 97, 98 ve 99 ile başlayan vatandaşlar, HES yazdıktan sonra aralarında boşluk bırakarak kimlik numarası, doğum yılı, gün sayısı olarak paylaşım süresi yazarak 2023’e kısa mesaj atmalıdırlar.
  • Kimlik numarası olmayan kişiler ise pasaport bilgilerini kullanarak HES kodunu alabilirler. Bunun için, HES yazıp boşluk bıraktıktan sonra uyruk, pasaportun seri numarası, doğum yılı ve soy isim yazılarak 2023’e mesaj gönderilmelidir.

Çocuklara HES Kodu Nasıl Alınır?

HES kodu yalnızca yetişkinler için alınan bir kod değildir. 18 yaşından küçük olan çocuklar için de HES kodu alınması gerekmektedir. Çocuklar için HES kodunu aileleri alabilmektedir. Çocuklarınız için HES kodunu SMS yoluyla almak için yukarıda aktardığımız SMS ile HES kodu alma adımlarını takip etmelisiniz. Ayrıca e – devlet veya Hayat Eve Sığar uygulamalarından da HES kodu çocuklar için alınabilmektedir. HES kodu alırken çocuğunuz için aldığınızı belirten sekmeyi tıklamanız yeterlidir.

HES Kodu E Devlet Üretme ve Listeleme Nasıl Yapılır?
HES Kodu E Devlet Üretme ve Listeleme Nasıl Yapılır?

HES Kodu E Devlet Üretme ve Listeleme Nasıl Yapılır?

E devlet şifrenizi kullanarak HES kodu üretebildiğiniz gibi, almış olduğunuz HES kodlarının listesini de görebilirsiniz. Bunun için e devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra ‘’ HES kodu üretme ve listeleme ‘’ butonuna tıklamanız gerekmektedir. Burada ‘’ HES kodu üretme ‘’ ve ‘’ HES kodu listeleme ‘’ ayrı ayrı yer almaktadır. HES kodu üretmeye bastığınız zaman yeni bir HES kodu alabiliyorsunuz. HES kodu listeleme işleminde ise daha önce almış olduğunuz HES kodu listesini görebiliyorsunuz. Ayrıca ailenizin HES kodu listesini de görebiliyorsunuz.

HES Kodu Varken Tekrar Alınır Mı?

Seyahat ederken, sınava girerken veya alışveriş merkezlerine giderken HES kodu gösterilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle herkesin bir HES kodu alması gerekmektedir. Peki, HES kodu varken tekrar alınır mı biliyor musunuz? HES kodunu istediğiniz kadar alabilirsiniz. HES kodunu kaybettiğiniz zaman yeni HES kodu ile istediğiniz yerlere giriş yapabiliyorsunuz. HES kodu almak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

HES Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

HES kodu sorgulama işlemi son derece kolaydır. Paylaşılan HES kodları, uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanmış olan servisler aracılığı ile sorgulanmaktadır. Toplu taşıma araçları ve toplu kullanım alanlarında bulaş riskini azaltmak için uygulanan HES kodu uygulaması başarılı çalışmalara imza atmaktadır. HES kodu zorunluluğu olan bir yere giriş yapacağınız zaman görevlilerin elinde bulunan cihaz ile HES kodu sorgulaması yapılmaktadır.

HES Kodu Tanımlama Nasıl Yapılır?

HES kodu tanımlama işlemi son dönemlerde araştırılan konular arasındadır. Her gireceği yere HES kodunu göstermek istemeyen kişiler için geliştirilen bu yöntem, özellikle toplu taşıma ulaşım kartlarında kullanılmaktadır. HES kodunu nereye veya hangi karta tanımlamak istiyorsanız, ilgili birimin internet adresinden HES kodu tanımlama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra istediğiniz zaman bu tanımlamayı silebilirsiniz.

HES Kodu Akbil Eşleştirme Nasıl Yapılır?

HES kodu özellikle Akbillere eşleştirme yapılmak istenmektedir. Bu sayede, toplu taşıma araçlarına binerken akbil gösterildiği zaman HES kodu sorgulaması da otomatik olarak yapılmaktadır. İlk olarak İstanbul’da uygulanan bu yönteme göre, İstanbulkart’a HES kodu eşleştirmesi yapmayan kişiler toplu taşıma araçlarına alınmamaktadır. İlgili ilin belediyesinin adresine girerek HES kodu eşleştirme ekranından eşleştirme işlemlerini yapabilirsiniz.

İstanbulkart’a HES Kodu Yükleme Nasıl Yapılır?

En kalabalık ilimiz olan İstanbul’da toplu taşıma araçları çok sık kullanılmaktadır. Bu nedenle virüsün yayılma riski de artmaktadır. Geliştirilen sistem sayesinde İstanbulkart’a HES kodu eşleştirmesi yapılarak yolcuların HES kodu sorgulaması gerçekleştirilmektedir. Bunun için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan kisisellestirme. İstanbulkart.İstanbul adresinden HES kodu eşleştirmesini yapabilirsiniz.

İlgili ekranda T.C kimlik numarası, ad, soy ad, doğum tarihi, e mail adresi, kart numarası, telefon numarası ve HES kodu bilgileri istenmektedir. Bu bilgiler girilerek ‘’ Kaydet ‘’ butonuna basıldıktan sonra İstanbulkart’a HES kodu yükleme işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Ankarakart’a HES Kodu Yükleme Nasıl Yapılır?

Başkentimiz olan Ankara’da toplu taşıma araçlarında Ankarakart kullanılmaktadır. Ankarakart’a HES kodu yükleme için www.ankarakart.com.tr adresine giriş yapılmalıdır. Online işlemler menüsünden size ait bilgiler, Ankarakart numarası ve HES kodu istenmektedir. Bu bilgileri girerek onayladıktan sonra kart tanımlama işlemi gerçekleşmektedir.

HES Kodu Bloke Kaldırma Nasıl Yapılır?

Uçak, otobüs, İDO gibi ulaşım araçlarında seyahat edileceği zaman seçilmiş olan koltuklar 5 dakika bloke edilmektedir. 5 dakika içerisinde bilet alma işlemi gerçekleşmez ise v bloke hatası vermektedir. HES kodu blokesi kısa süreli bir durumdur işlemler düzeltildiği zaman HES kodu bloke kaldırma işlemi de kendiliğinden yapılmış olur.

HES Kodu Belgesi Çıktısı Nasıl Alınır?

HES kodu belgesi çıktısı nasıl alınır bilinmesi gerekli konulardan biridir. HES kodu belgesini çıktı halinde almak için e devlet sistemini ya da Hayat Eve Sığar Uygulamasını kullanabilirsiniz. ilgili uygulamalarda HES kodu bölümüne girdiğiniz zaman HES kodunun belgesini nasıl alacağınızın adımları sırası ile belirtilmektedir.

HES Kodu Geçerlilik Süresi Uzatma Nasıl Yapılır?

HES kodu alırken, geçerlilik süresi seçimi yapılmadığı zaman geçerlilik süresi otomatik olarak 1 yıl şeklinde belirlenmektedir. Geçerlilik süresi dolan kodlar ile rezervasyonlar alınmamaktadır. HES kodu geçerlilik süresi dolan kişilerin, yeniden HES kodu alarak süresini seçmeleri gerekmektedir.

HES Kodu Üzerinden Aşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem sayesinde korona virüs aşısı olan kişilere, Hayat Eve Sığar Uygulaması üzerinden aşı kartı verilmektedir. İki doz aşısını olan vatandaşların alabildiği aşı kartı ile birçok yere giriş kolaylaşmaktadır. Kimlik kartı üzerinde bulunan kare kod okutulduğu zaman sistem otomatik olarak e nabız sistemine yönlendirmektedir. Burada kişinin aşı bilgileri ekrana gelmektedir. Bu şekilde yapılan sorgulama ile aşı kartı taşıma zorunluluğu da ortadan kalkmış olmaktadır.

HES Kodu Üzerinden Aşı Kartı Nasıl Alınır?

HES kodu üzerinden aşı kartı almak son derece kolaydır. Hayat Eve Sığar Uygulamasına giriş yapıldığı zaman ‘’ Covid – 10 aşı bilgilerim ‘’ kutucuğu tıklanmalıdır. Daha sonra ekrana gelen ‘’Aşı kartlarım‘’ sekmesi tıklanarak aşı bilgilerine ulaşılır. Bu kısımda en alt bölümde yer alan ‘’ Aşı kartı oluştur ‘’ kutucuğuna tıklanarak aşı kartı alma işlemi gerçekleştirilir.