Sağlıklı tırnaklar için ne yapılmalı? Fiziksel görünüm açısından özellikle bayanlar tarafından önemsenen tırnakların sağlığını korumak için onu beslemek, enfeksiyonlardan ve yaralanmalardan korumak esastır. Sağlıklı tırnakları elde etmenin zor ve sıkıcı olduğu, sadece düzenli manikür ile onları korumanın sağlandığı yaygın bir yanılgıdır. Az zaman ve çaba sarf etmeniz, sağlıklı tırnaklara kavuşmanız sonucunda kesinlikle buna değecektir.
Tırnaklara İyi Gelen Vitaminler
Sağlam ve sert protein olarak bilinen keratin; epidermis hücreleri tarafından salgılanan bir tırnağın ana bileşenidir. Keratin, parmak uçlarını koruyan ve tırnağa güç, doku ve renklerini veren bir proteindir. Vitaminler keratin üretiminde önemli rol oynamaktadır. Vitaminlerin ve diğer besinlerin vücutta eksikliği; kırılganlık, kuruma ve renk oluşumu gibi tırnak ile ilgili çeşitli sorunlara neden olabilir. Tırnaklara hangi vitaminler iyi gelir ve güçlü tırnaklar için ne yemeli?
Vitamin A (Retinol); Vücuttaki keratin sentezinde rol oynar. Tırnakların gücünü ve bütünlüğünü korumak için gerekli bir vitamindir. Tırnak büyümesine yardımcı olarak tırnak kuruluğunu önler.
A Vitamini Kaynakları; Havuç, kabak, papaya, tatlı patates, domates, kayısı, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve süt ürünleri.
B grubu vitaminleri; tırnakların dokusunu bakteriyel ve mantar enfeksiyonlardan korumada etkilidir. B vitamini eksikliği tırnak üzerinde yatay ve dikey sırtların oluşmasına neden olur, tırnakları kırılgan hale getirir. B Vitamini türü olan Biotin tırnak büyümesi için gerekli olan bir vitamindir.
B Vitamini Kaynakları; Tahıl, dolmalık biber, baklagiller, süt, peynir, yumurta, balık ve et.
C vitamini (askorbik asit) tırnakların hidratlanmış kalmasını sağlar. C vitamini eksikliği şeytantırnağına neden olur, tırnağın mat ve kuru görünmesine sebep olur. Ayrıca tırnakları çevreleyen dokuların şişmesine yol açabilir.
C Vitamini Kaynakları; Limon, misket limonu, portakal, domates, lahana, karnabahar, brokoli, maydanoz, kuşkonmaz.
D Vitamini keratin üretimini düzenlemeye yardımcı olur, tırnaklara güç verir.
D Vitamini Kaynakları; Somon, uskumru, sığır eti, yumurta sarısı ve peynir.
E Vitamini tırnak dokusunu geliştirir ve güçlendirir.
E Vitamini Kaynakları: Tahıl, yeşil yapraklı sebzeler, badem, ayçiçeği tohumu, fındık, fıstık.
K Vitamini tırnak çatlamalarını önlemeye yardımcı olur.
K Vitamini Kaynakları: Yeşil yapraklı sebzeler, pancar, erik, salatalık, bezelye
Güçlü ve Sağlıklı Tırnaklar İçin İpuçları
Güzel tırnaklara nasıl sahip olunur? Dengeli beslenme, bu vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için en iyi yoldur. Vitaminler ile birlikte demir, amino asitler, çinko, kalsiyum gibi mineraller de tırnak çatlamasını önlemek için gereklidir. Kalsiyum eksikliği kadınlarda yatkındır ve dolayısıyla tırnak kırılganlığına maruz kalabilirler. Yağ asitleri de tırnak dokusunu geliştirmek ve esneklik sağlamak için yardımcı olur. Güzel tırnaklara sahip olmanın yolları şu gibi konularda hassas olmaktan geçer:
- Tırnaklarınızı ısırmaktan kaçının. Temiz ve enfeksiyonsuz kalmalarını sağlamak için ellerinizi sürekli yıkayın.
- Güzellik salonunda yapılan bir manikür dahi olsun, mutlaka kendi aletlerinizi kullanın. Her kullanımdan sonra ılık su ile aletleri yıkayın.
- Tırnak batması durumunda, mutlaka en kısa sürede bir dermatologa görünün ve tedavi olun.
- Bal, limonsuyu ve zeytinyağı karışımı ile tırnaklarınıza masaj yapabilirsiniz. Ayrıca E Vitamini içeren bir krem ile günlük nemlendirme yapabilirsiniz.
- Badem, jojoba ve biberiye yağlarından birkaç damla ile tırnaklarınızı daha güçlü yapabilir, dokusunu geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz.
- Multivitamin tırnak boya tabanı kullanarak tırnaklarınızın beslenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Tıpkı diğer vücut organları gibi, tırnaklar da bizim günlük beslenmemizden etkilenir. Bu nedenle iyi tırnak bakım ürünlerinin kullanımı ile tüm temel vitamin ve besinleri içeren dengeli bir besin alışımız birleştiğinde; güçlü, pürüzsüz ve sağlıklı tırnaklar elde etmenin anahtarını yakalamış oluruz.
Tırnaklar Hangi Hastalıkların Belirtisi, Habercisi Olabilir?
Tırnak enfeksiyonları hem erkekleri hem de kadınları etkiler. Sağlıklı ve güzel tırnaklar ellerin güzelliğine katkıda bulunur ve bir bireyin sağlığının göstergesidir. Sağlıklı ve pembe tırnaklar, sağlıklı olmanın işaretleridir. Tırnaklar vücuttaki çeşitli hastalıkların belirtilerini de gösterebilir.
- Siyah, kırılgan, çöküntülü tırnaklar kalıtsal faktörlere bağlı olabileceği gibi uygun beslenmeme, yetersiz hijyen ve yanlış tırnak bakım ürünlerinin kullanımı sonucunda da oluşabilir.
- Şekil ve doku bozukluğu, renk değiştirme ve mantarlar oluşabilir. Bazı enfeksiyonlar tırnak yatağında kırmızı çizgilere yol açabilir.
- Tırnaklar üzerindeki yatay sırtlar anemi ya da yetersiz beslenmeyi gösterebilir.
- Mavi tırnak, wilson hastalığı, zatürre, astım veya amfizem gibi dolaşım ve akciğer sorunlarını belirtebilir.
- Tırnaklarda dikey bölmeler kalsiyum eksikliğinin, kırmızı çizgiler romatoid artrit veya yüksek tansiyonun habercisi olabilir.
- Sarı tırnaklar lenf sistemi sorunları, tiroid, sedef, mantar enfeksiyonu, diyabet ve akciğer problemlerini gösterebilir.
- Beyaz tırnaklar karaciğer hastalığı, anemi veya sarılık rahatsızlıklarının habercisi olabilir.
- Tırnağın altındaki koyu çizgiler melanom hastalığına işaret edebilir.
- Soluk tırnaklar; Anemi, konjestif kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı veya beslenme bozukluğunu gösterebilir
Bu ve benzeri tırnak hastalıklarını önlemek için; kalsiyum, demir, lifler, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besleyici diyet ile düzenli bakım tercihiniz olmalıdır.
Tırnak Hastalıkları İçin Hangi Bölüm – Doktora Gidilir?
Tırnak hastalıklarına hangi bölüm bakıyor, tırnak hastalıkları için hangi doktora gitmeliyim, soruları sıkça sorulan veya internette sıkça aratılan bir konudur. Tırnak hastalıkları ile ilgili bir şikayetiniz varsa Hastanelerin Dermatoloji (Deri Hastalıkları) bölümüne başvurmanız ve Dermatoloji uzmanına görünmeniz gerekecektir.
7 Maddede Sağlıklı, Güçlü ve Güzel Tırnaklar
- Sağlıklı Tırnaklar İçin Evde Tırnak Bakımı Nasıl Olur? Tüyolar
- Tırnak şeklinizin ortaya çıkaracağı 6 şaşırtıcı gerçek
- Tırnak Batması İçin Doğal Tedaviler
- İbrahim Saraçoğlu Tırnak Mantarı Bitkisel Tedavi
- Tırnak Mantarından Kurtulmak İçin 2 Doğal Ürün