19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Bitkisel Öneriler

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Bitkisel Öneriler

İçerikleri

Genellikte tüm gebe kadınlarda hamilelik sürecinin ilk 3 ayında bulantı problemi ortaya çıkabilmektedir. Yani genel olarak hamilelikte mide bulantısı oldukça normal bir durumdur. Genel anlamda hormon değerlerinde ki değişiklik, tansiyon değerlerinin artıp azalması ve karbonhidrat değerlerinin metabolizmada meydana getirdiği değişiklikler yüzünden kişilerde sabahları mide bulantısı görülebilmektedir. Eğer sürekli olarak görülen mide bulantılarınız varsa ve devamlı olarak kusuyorsanız bu kilo kaybı yaşamanıza sebebiyet verebilir. Bu durum da vücudunuzdan sadece kilo değil aynı zamanda su kaybetmenize de sebep olur. Haliyle bulantılarınızdan beslenmeniz bile etkilenebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı hastaneye yatması gereken pek çok anne adayı mevcuttur.

Özellikle hamileliğinizin üç ayında kesinlikle mide bulantıları yaşarsınız. Bu hamile bayanların çoğunda görülmekte olan bir durumdur. Hatta çoğu zaman hamilelik belirtileri arasında kusma ve bulantı gelmektedir. Genellikle sabah saatlerinde çok şiddetli şekilde görülmektedir. Bu sebeple de adına sabah hastalığı da denilebilmektedir. Diğer yandan sabah bulantısı olarak bilinmekte olan mide bulantıları yalnızca sabah değil akşamın herhangi bir saatinde ya da akşamları da görülebilmektedir. Hamilelikte mide bulantısı oluşumunun süreleri ve şiddeti genel olarak her kadında farklı şekilde görülmektedir. Kadınların bazılarında yalnızca bulantı meydana gelirken bazılarında ise bu bulantıya kusma eşlik etmektedir. Hamilelik sürecinin haricinde çoklu gebelik durumunda ve migren gibi rahatsızlıklarda da mide bulantısı sıklıkla görülmektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Belirtileri Nelerdir?

  • İştah oranında yüksek derecede azalma
  • Şiddetli derecede mide bulantıları
  • Devamlı olarak kusmak
  • Kaygılanma ya da depresyona benzer psikolojik etkilerin görülmesi

Anne adaylarının hamilelikte mide bulantısı yaşaması devamlı olarak yaşam kalitesine etki edebilmektedir. Kişilerin sosyal bir yaşam sürmesini, devamlı olarak çalışmasını ya da önceden olmuş çocukları ile ilgilenmesini tamamen engelleyebilmektedir. Hamileliğin yeni yeni öğrenildiği ve bir bebek heyecanının sürdüğü evinizde devamlı olarak lavaboya taşınmanız haliyle güzel olmayacaktır. Buda bir süre sonra psikolojinizi etkileyecek ve sizi depresyona dahi sürükleyebilecektir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

  • Anne adayının yeterli oranda B6 içeren besinler yememesi
  • Devamlı olarak tansiyonda meydana gelen değişiklikler ve tansiyonun sürekli düşmesi
  • Karbonhidrat metabolizmasının değişmesi
  • Devamlı değişmekte olan hormonların bir anda yükselmesi
  • Büyük oranda kimyasal ve fiziksel değişiklikler

Hamilelikte Mide Bulantısı Nasıl Geçer?

Kendi doktorunuza ya da hamile olduğunuzu söylediğiniz bir doktora konu ile ilgili sıkıntılarınızı anlattıktan sonra gerekli ilaçları doktor yazacaktır. Fakat doktorun vermediği hiçbir ilacı asla tek başınıza karar alarak kullanmayınız.

  • Sabah uyandığınızda ya da gece yatmadan önce bir miktar tuzlu kraker, kızartılmış birkaç dilim ekmek veya tuzsuz sade bisküvilerden yemelisiniz.
  • Bir besini gördüğünüzde onun sizde bulantıya sebebiyet vereceğini düşünüyorsanız, o besini kesinlikle yememelisiniz. Pilav, makarna ya da ekmek tüketimi esnasında yağ oranının düşük olmasına özen göstermelisiniz.
  • Sıcak yemekleri tercih etmek yerine soğuk yemekler yiyebilirsiniz. Çünkü sıcak bir yemeğin kokusu daha fazla olacak ve midenizin bulanmasına sebebiyet verecektir.
  • Yemek yedikten hemen sonra uzanmamaya özen gösterin.
  • Devamlı olarak bulantınızı düşünmeniz, bunun artmasına sebep olacaktır. Bu yüzden aklınızı başka şeylerle meşgul edin.
  • Devamlı olarak dinlenmeye özen gösterin ve hareket etmeye dikkat edin.
  • Giydiğiniz kıyafetlerin dar olmamasına ve karnınızı sıkmamasına özen gösterin.
  • Aldığınız sıvı miktarını arttırın fakat tek seferde çok su içmek yerine bu miktarı güne yayarak yavaş yavaş almaya özen göstermelisiniz.
  • Midenizin boş olması bulantıya yol açar. Öğünleriniz küçük ama düzenli olsun.

Hamilelikte mide bulantısı yukarıda bahsedilen maddelere dikkat edildiğinde dikkat çekici ölçüde azalacağı gözlemlenecektir. Eğer tüm bunlara rağmen yoğun bulantı devam ediyorsa mutlaka doktora bu bildirilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

Hamilelikte Mide Bulantısı İçin Doğal Çözüm

Zencefil

Bir çay kaşığı zencefil suyu hamilelikten kaynaklanan mide bulantısının azaltılmasına yardımcı olabilir. Zencefil suyu midenizi yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Bunun yerine zencefil ile demlenmiş çay veya zencefil şekeri de alabilirsiniz.

Nane

Taze nane yapraklarını çiğnemek mide bulantısından kurtulmanıza yardımcı olabilir. Keskin nane tadı oldukça canlandırıcı ve midenizi yatıştırıcı özelliktedir. Hafif bir nane çayı olarak da tüketebilirsiniz. Bu bitkiyi kullanmadan önce bir doktora danışın.

Limon Suyu

Taze limon suyu mide bulantısı rahatsızlığı için etkili bir ilaçtır. Limonun içerisindeki bileşikler mide bulantısına yardımcı oluyor. Sabahları yaşadığınız mide bulantılarında kendinizi daha iyi hissetmek için zencefil ve limon suyunu birlikte kullanabilirsiniz. Limon suyu ve zencefil karışımını yudumlayın ve anında rahatlayın.

Hindistan Cevizi Suyu

Vitaminler, mineraller ve lifler bakımından zengin olan Hindistan cevizi suyunun sağlık için birçok yararı bulunmaktadır. Hindistan cevizi suyu hamilelikte yaşanan mide bulantısının üstesinden gelmek için kullanışlı olabilir. “Bir bardak Hindistan cevizi suyuna 1 çay kaşığı limon suyu ekleyin ve midenizi yatıştırmak için her 15 dakikada bir yudum alın. Mide bulantısı, mide ekşimesi ve kabızlığın giderilmesin gibi hamileliğin yan etkilerini gidermede Hindistan cevizi yağı çok etkilidir.

Gül Suyu ve Süt

Birkaç damla kokulu gül suyuna sahip bir bardak süt, Dr. Vasant Lad’e göre hamilelikte mide bulantısı ile baş etmek için etkili bir çözümdür. Bir bardak süt içine bir damla gül suyu ekleyin, sütü kaynatın ve ardından ılık olarak için. Bu karışım, bulantı hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.