20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelik öncesi folik asit ne işe yarar, neden kullanılır?

Hamilelik öncesi folik asit ne işe yarar, neden kullanılır?

İçerikleri

Bir kadının hayatında en önemli ve değerli süreçlerin en başında tartışmasız ki hamilelik dönemi gelir. Bu dönemi planlayan anne adayları folik asit kullanımına 3 ay önce başlarlar. Peki, nedir bu folik asit? Folik asit ne işe yarar? Anneye ve bebeğe faydaları nelerdir?

Folik Asit Ne İşe Yarar?

Öncelikle folik asit; B grubundan suda çözünen vitamindir. Doğal besinlerden alınan bu vitaminlere Folat (B9 Vitamini) denir. İşlenmiş ve ilaçlarda bulunan haline ise folik asit adı verilmektedir. Özellikle DNA sentezi ve hücre bölünmesi gibi biyolojik süreçlerde rol alır. Bundan dolayı hamilelikte folik asit kullanımı oldukça önemlidir.

Hamilelik Öncesi Folik Asit Neden Kullanılır?

Doğal besinlerde bulunan Folat’ı, yapraklı yeşil sebzeler, kepek, pirinç ve tahıllardan almak mümkündür. İnsan sağlığı için kan yapımı ve yeni hücre oluşumunda folik asit etkilidir. Hamilelik öncesi folik asit neden kullanılır merak eden anne adaylarına ise bu vitaminin rahimi ve vücudu en iyi şekilde hamileliğe hazırladığını söyleyebiliriz.

Döllenen yumurtanın kolay yerleşmesini sağlar ve bilimsel araştırmalara göre %70 oranında erken doğum riskini ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca folik asitin bebeğe olan faydalarının yanında anne için de faydaları bulunmaktadır. Annenin kan hücrelerinin artmasına sebep olmasından dolayı hamilelik sırasında oluşabilecek yüksek tansiyon riskini de ortadan kaldırmaktadır.

Hamilelikte folik asit kullanımı sürdürülebilir olmalıdır. Folik asit vücutta depolanmadığından dolayı her gün alınması gereken bir ilaçtır. Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk 3 ayında 4mg/gün alınması gerekmektedir. Vücuttaki folik asit eksikliği aşırı yorgunluk hissi, unutkanlık, nefes darlığı, kansızlık ve baş dönmesi gibi belirtilerden anlaşılabilir. Fakat B12 eksikliğinde de aynı belirtiler görülebildiği için vücudunuzda folik asit mi (B9) yoksa yine B grubu vitaminlerinden olan B12’mi eksik anlamak için bir uzmana danışmalısınız.