18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıGöz sulanması neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Göz sulanması neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Göz sulanması yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve genellikle kendi kendine iyileşir, ancak göz sulanması günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa tedavi gerekebilir.

İçerikleri

Gözyaşları vücudunuzda birkaç önemli role hizmet eder. Gözlerinizi yağlı tutarlar ve yabancı parçacıkları ve tozu temizlemeye yardımcı olurlar. Ayrıca, sizi enfeksiyona karşı koruyan bağışıklık sisteminizin bir bileşenidirler.

Dumanlı ortamlarda, soğukta veya rüzgarlı havalarda dışarıdaysanız, gözlerinizin sulanması normaldir. Göz yaralanması veya gözünüze gelen kirpik veya bir parça kum gibi bir şey de gözlerinizi sulandırabilir.

Göz Sulanması Neden Olur?

Göz sulanmasının nedenleri arasında alerji ve bakteriyel enfeksiyonlar ilk sıralarda yer alır. Gözlerinizi neyin rahatsız ettiğine bakılmaksızın, sulanmalarını önlemek için atabileceğiniz birkaç adım vardır.

Göz Sulanması Nasıl Geçer? Göz Sulanmasına Ne İyi Gelir?

Yaygın çözüm yolları arasında polen, toz, kirlilik ve makyaj gibi göz tahrişine yol açan çevresel etkenleri ortadan kaldırmak, göz çevrenizin ve kirpiklerin etrafını yıkamak, gözlerinizi su ile yavaşça yıkamak, ılık kompres yapmak ve göz damlası kullanmak yer alır. Bu çözümler işe yaramazsa, sorunun teşhis ve tedavisi için doktorunuza muayene olmanız gerekir. Ayrıca gözlük takmak, güneş gözlüğü takmak ve makyajınızı kendi kendinize yapmak gibi gözlerinizin sulanmasını önleyebilecek faaliyetler de yapabilirsiniz. Göz sulanmasını önlemek için aşağıdaki çözüm yöntemlerini deneyebilirsiniz.

1- Gözlerinizi nazikçe yıkayın:

Gözünüze bir şey sıkıştığını düşünüyorsanız gözlerinizi ovuşturmayın. Gözünüze bir nesne sıkışmış haldeyken gözlerinizi ovuşturmak gözlerinize zarar verebilir. Gözünüzün içinde yabancı bir nesne veya kir varsa suyla nazikçe yıkayın. Gözünüze bir şey kaçmışsa, gözünüzün sulanmasına neden olabilir. Hafif ılık suyun altında gözünüzü açık tutmaya çalışın. Bunu duşta suyun yüzünüze çarpmasına müsade ederek yapabilirsiniz. Bu esnada gözünüzü açık tutmayı denemeniz faydalı olur. Ancak, parmaklarınızla veya cımbızla gözünüzden yabancı bir cisim çekmeye çalışmayın. Gözünüzde bir şey olduğundan eminseniz ve suyla yıkamak işe yaramıyorsa tıbbi yardım almaktan çekinmeyin.

2- Göz Damlası veya suni gözyaşı kullanın:

Göz kuruluğu, aslında gözlerinizin normalde olduğundan daha fazla sulanmasına yol açabilir. Ancak, göz damlası kullanarak gözlerinizi nemlendirebilir ve gözyaşı üretimini azaltabilirsiniz. Göz damlasını gözlerinize 2-3 kez damlatın. Ancak, göz damlası kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

3- Kontakt lensleriniz varsa çıkarın:

Günlük hayatta kontakt lens kullanıyorsanız ve aynı zamanda gözleriniz sulanıyorsa, kontakt lenslerinizi çıkarmayı deneyin. Lenslerin temas noktaları, göz damlalarının çalışmasını önler ve gözlerinizin sulanmasını daha da artırabilir. Kontakt lenslerinizin gözlerinize zarar verdiğini düşünüyorsanız göz doktoruna başvurabilirsiniz. Kontakt lenslerinizi temiz tutmak için göz doktorunuzun talimatlarını mutlaka dikkate alın. Tek kullanımlık kontakt lens kullanıyorsanız, bunları kullandıktan sonra atın. Fakat, göz doktorunuz tarafından uygun olduğu söylenmediği sürece kesinlikle kontakt lensleriniz takılıyken uyumayın. Yüzerken veya duş alırken kontak lenslerinizi takmaktan kaçının.

4- Göz kompresi uygulayın:

Tahriş olmuş gözleri rahatlatmak için göz kompresi uygulayabilirsiniz. Öncelikle, göz makyajını çıkarın, yüzünüzü ve göz çevrenizi iyice yıkayın. Ardından, temiz bir bezi sıcak su altında tutun ve fazla suyu sıkın. Bir sandalyeye uzanarak veya yaslanarak bezi kapalı gözlerinizin üzerine koyun ve 5-10 dakika kadar bekletin. Gözlerinizi rahatlatmak için bu işlemi günde 3-4 kez tekrarlayın. Sıcak kompresler, gözünüzdeki kabuğu çıkarmaya yardımcı olurken aynı zamanda gözyaşı kanallarınızın açılmasına da yardımcı olur. Ayrıca, göz sulanması ile birlikte çok sık karşılaşılan kızarıklık ve tahrişi azaltmaya da yardımcı olur.

5- Alerjik sorunlar için doktorunuza danışın:

Antihistaminik veya alerji ilacı kullanmak, alerjilerin neden olduğu göz sulanmasını azaltmaya yardımcı olabilir. Göz sulanmasının alerji sonucu olup olmadığından ve antihistaminiklerin göz sulanması için yararlı olup olmayacağından emin değilseniz mutlaka doktorunuza danışın.

6- Bakteriyel göz enfeksiyonu için doktorunuza başvurun:

Gözlerinizde yoğun bir akıntı varsa bu durum bakteriyel göz enfeksiyonunun bir belirtisi olabilir. Ayrıca mukus benzeri bir akıntı söz konusuysa viral bir göz enfeksiyonundan bahsedilebilir. Bakteriyel göz enfeksiyonunuz varsa doktorunuz antibiyotik tedavisi önerebilir. Bakteriyel göz enfeksiyonları için antibiyotikler çözüm olabilir. Ancak, gözlerinizin sulanması bir virüsten kaynaklanıyorsa doktorunuz ilaç yazmaya karar vermeden önce bir hafta beklemenizi isteyebilir. Doktorunuz antibiyotik kullanmanızı önerirse ilacı doktorunuzun belirttiği şekilde kullanın. Genellikle bu ilaçları 1 hafta boyunca sabah ve akşam kullandığınızda göz sulanması probleminiz ortadan kalkar.

7- Göz sulanmasına neden olabilecek ilaç kullanıyorsanız bırakın:

Bazı ilaçlar yan etki olarak göz sulanmasına neden olabilir. Böyle bir yan etkisi olup olmadığını tespit etmek için ilaçlarınızın prospektüslerini kontrol edin. Bu konuda emin olamadıysanız mutlaka doktorunuza danışın. Ancak, doktorunuza danışmadan ilacınızı almayı bırakmayın. Doktorunuz böyle bir yan etki olduğunu tespit ederse ilacı bırakmanızı ve farklı bir ilaç kullanmanızı önerebilir.

8- Göz sulanması çok sıksa doktorunuza başvurmakta gecikmeyin:

Gözlerinizin sulanmasına neden olabilecek çeşitli tıbbi durumlar vardır. Göz sulanması çok fazla arttıysa ve nedenini belirleyemediyseniz, doktorunuzdan yardım istemekten çekinmeyin. Göz sulanmasına alerjik konjunktivit, alerjik rinit, göz kapaklarının iltihaplanması, gözyaşı kanalının tıkanması, çok fazla uzun kirpikler ve farklı enfeksiyonlar yol açabilir. Özellikle gözyaşı kanallarınızın tıkalı olması problemini bir an önce tedavi erittirmenizde yarar vardır.

9- Koruyucu gözlük kullanın

Kimyasallarla, elektrikli aletlerle veya talaş gibi birçok parçacığın bulunduğu ortamlarda çalışırken koruyucu gözlük kullanın. Bu maddeler gözünüzün içine girerek gözlerinizin sulanmasına neden olabilir. Koruyucu gözlük kullanmak, aynı zamanda gözlerinizi büyük ya da küçük nesnelerden korumaya yardımcı olur.

10- Gözlerinizi güneşten korumak için güneş gözlüğü kullanın:

Güneş gözlükleri, gözlerinizde sulanmaya neden olabilecek sert UV ışınlarından korur. Güneş gözlükleri, aynı zamanda rüzgar ve farklı etkenlerle uçuşan küçük nesnelere karşı bir kalkan görevi görebilir. Ayrıca, güneş gözlüklerinizi takmadan önce camlarında birikmiş olabilecek tozu yumuşak bir bez yardımıyla mutlaka silin.

11- Göz makyajını temizlemeyi ihmal etmeyin:

Göz kalemi ile makyaj yaparken çok dikkatli olmalısınız. Gözünüzün bu bölgeleri için makyaj yapmak gözlerinizin tahriş olmasına neden olabilir. Ayrıca, göz makyajı sonrasında gözlerinizi yeterince temizlememek, kirpik çizginiz boyunca gözyaşı kanallarının tıkanmasına neden olabilir. Yüzünüzü yıkamak ve gözlerinizdeki makyajı temizlemek için yumuşak bir yüz temizleyici bez kullanın. Ayrıca, başka bir kişinin gözlerine değen herhangi bir göz makyajı ürününü kullanmaktan veya kişisel makyaj malzemelerinizi paylaşmaktan kaçının.

Gözleriniz vücudunuzun en değerli organlarından biridir. Bu yüzden ona gereken hassasiyeti mutlaka gösterin.

Göz sulanması neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?