25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkGöz SağlığıGöz kapağı kisti (Şalazyon) nedir? Belirtileri, tedavisi ve ameliyatı

Göz kapağı kisti (Şalazyon) nedir? Belirtileri, tedavisi ve ameliyatı

Büyük çoğunlukla ağrı yapmadan ilerleyen ve göz kapağı kisti olarak bilinen şalazyon, göz kapağındaki küçük yağ bezeleridir. Bu içeriğimizde şalazyon nedir? Şalazyon belirtileri neler? Şalazyon neden oluşur ve nasıl tedavi edilir? Tüm bu soruların cevabını haberimizin ayrıntılarında bulabilirsiniz.

İçerikleri

Kirpik diplerinde biriken salgı kanal ağzında tıkanarak şişer. Göz kapağının altında veya üstünde küçük yağ bezesi haline dönüşür. Bu duruma göz kapağı kisti denir.

Şalazyon veya halk dilinde göz kapağı kisti için ilk tedavi medikal yöntemlerdir. Pomad, damla, sıcak pansuman ve antibiyotik gibi reçeteler ile hastanın iyileşmesi beklenir. İlerlemiş kistler için kortizonu iğne seçeneği değerlendirilir. Fakat kesin çözüm cerrahi operasyondur.

Şalazyon Nedir?

Göz kapağında yumru veya kaşıntı olanlar çoğunlukla arpacık çıktığını düşünür. Ancak ikisi arasındaki farkı bilmek için ‘’şalazyon nedir?’’ sorusuna yanıt bulmak gerekir. Şalazyon en net tanımla göz kapağında bulunan yağ bezlerinin tıkanmasıdır. Bu yağlar irinlidir. Şişlik, kızarıklık, gözde batma hissi gibi pek çok rahatsızlıklara neden olur. Arpacık ağrılı iken şalazyon ağrısızdır.

Göz kapağı kisti olan hastalarda bulanık görme veya astigmatizm gibi problemler görülebilir. Bu irinli kist birkaç hafta kalarak, kendiliğinden geçebilir. Geçmediği takdirde inatçı kistler için cerrahi müdahale yapılır.

Şalazyon Belirtileri Neler?

Göz kapağında belirgin irinli yumrular ‘’şalazyon belirtileri neler?’’ sorusuna yanıt veren en belirgin işarettir. Ağrısız ilerleyen bu kistler alt veya üst göz kapağını etkiler. Sıklıkla karşılaşılan göz kapağı kisti belirtileri şunlardır:

  • Sarkan göz kapağı
  • Gözde tahriş ve sulanma
  • Göz içi ve kapağında kızarıklık
  • Göz kapağında şişlik
  • Gözde ağırlık ve baskı
  • Göz içinde batma hissi
  • Göz kırpmada rahatsızlık
  • Görmede bulanıklık
  • Göz kapağı ve çevresinde kabuklanma
  • Işıktan rahatsız olma
  • Dokunurken hissedilen çıkıntı

Göz Kapağı Kisti Neden Olur?

Özellikle gül hastalığı ve seboreik dermatit olan riskli gruplar ‘’göz kapağı kisti neden olur’’sorusuna cevap arar. Salgılanan yağ bezeleri, kanallarda tıkanıp birikir. Biriken bezelerin içi irin dolu yumrulara dönüşür.

Gözlerin nemli ve ıslak kalmasını sağlayan meibomian yağ bezlerinin tıkanması sonucu tüm fonksiyonunu kaybeder. Bu süreçte hijyen oldukça önemlidir. Kirli ellerin göze teması göz kapağı kisti için risk faktörüdür. Diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Kronik blefarit
  • Göz makyajı kalıntıları
  • Kirli makyaj malzemeleri
  • Çeşitli viral rahatsızlıklar
  • Göz enfeksiyonu
  • Cilt kanseri ve tüberküloz
  • Şeker hastaları

Göz Kapağı Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapağı kisti çoğunlukla kendiliğinden geçer. Bunun için bir takım evde bakım uygulamaları denenir. Fakat geçmediği durumlarda göz hekimi tarafından muayene edilen hastaya kanaldaki tıkanıkları açmak için göz damlası yazılır. Göz kapağındaki yumruluk için merhem, sıcak-ılık kompres yapılarak, irinin boşaltılması sağlanır.

Göz kapağı kisti nasıl tedavi edilir diye merak edenlerin yaptığı en büyük hata kisti sıkmaya çalışmaktır. Bu durum geri dönüşü olmayan göz hastalıklarına neden olabileceği gibi iyileşme sürecini de geciktirir. İkinci hata ise sıcak kompres yapılırken suyun sıcaklığına dikkat edilmemesidir. Su ılık olmalı ve ortalama 4 defa kistli bölgeye hekimin önerisi ile doğru masaj yapılmalıdır. Tüm adımları doğru yapan hastalarda en geç 4 haftaya kadar iyileşme görülür. Kimi şalazyonlar medikal tedaviye yanıt vermez. Bunun için cerrahi operasyon seçeneği devreye girer.

Göz Şalazyon Ameliyatı Nasıl Yapılır? 

Medikal tedavi ve göz kapağı enjeksiyonlarına yanıt vermeyen göz kapağı kistlerine cerrahi müdahale gerekir. Bu operasyondan çekinceleri olan hastalar için şalazyon ameliyatı nasıl yapılır sorusuna cevap aradık. İşte yanıtı…

Şalazyon ameliyatı oldukça basit bir müdahaledir. Kistin durumunu inceleyen hekim bu operasyonla kistin içini temizlemeyi hedefler. Lokal anestezi ile uyuşturulan hastanın göz kapağının altına ufak bir kesi atılır. Patolojik inceleme için bölgeden bir miktar sıvı alınır. Kalan irinli kısım ise tamamen boşaltılır.

Bu operasyonun süresi oldukça kısadır ve hasta aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrasında hastanın göz kapaklarında şişlik ve kızarıklık olması normal karşılanır. Şalazyon hastalarına yapılan bu operasyon genelde astigmata sorunu olan ve kisti tekrarlananlar için önerilir. Göz kapağı kisti hafife alınmaması gereken ve erken müdahale edilmesi gereken bir göz sağlığı problemidir. Bunun için hastanelerin göz sağlığı ve hastalıkları bölümüne gidilmesi tavsiye edilir.