Geçmeyen boğaz ağrısı, isminden de anlaşılacağı üzere boğazda oluşan keskin veya yumuşak ağrılardır. Bu ağrılar birçok zaman çekilmez derecede ağrılar verebilmektedir. Boğazda oluşan yanma, ağrı, yutkunmada zorlanma gibi durumlarda boğazda çizilme, tahriş, iltihap oluşumu olabilir. Ya da enfeksiyonel hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
Boğaz ağrısı durumunda genelde birçok farklı rahatsızlıkta görülebilir. Göz yaşarması, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi durumlarda örülmektedir. Böyle durumlarda grip ve nezle şüphesi daha yüksektir. Boğaz ağrısı yaşayan bireyler, çoğu zaman oldukça zor zamanlar geçirir. Aslında geçmeyen boğaz ağrısını dindirecek ya da azaltacak birçok doğal yöntem mevcuttur. Fakat bunlardan önce boğaz ağrısına neden olan sebeplerin bilinmesi daha sağlıklı olacaktır.
Geçmeyen Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Geçmeyen boğaz ağrısı aşağıdaki nedenlerle ortaya çıkabilir;
- Bademcik iltihabı
- Sigara ve tütün ürünleri kullanımı
- Bademcikte oluşan apse
- Alerjiler
- Reflü
- Enfeksiyonlar
- İrritasyon
- Soğuk algınlığı
- Grip
Boğaz ağrısının oluşmasındaki en belirgin ve yaygın nedenler bunlardır. Fakat boğaz ağrısının oluşmasında birçok farklı neden olabilir. Bunun için özellikle keski boğaz ağrıları yaşadığınız zaman kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.
Geçmeyen ve sizi zorlayan boğaz ağrılarından kurtulmanız için birçok doğal yöntem mevcuttur. Kendiniz kolayca uygulayarak boğaz ağrınızdan kurtulabilirsiniz. Fakat daha sağlıklı olması için ilk olarak bir uzmana danışmanızda fayda olacaktır. Özellikle şiddetli ve geçmeyen boğaz ağrıları hastalık belirtisi olacağından, bir uzman hekime danışılması çok doğru olacaktır.
Yutkunurken Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Siz de, boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum diyorsanız aşağıdaki doğal yöntemleri mutlaka uygulayın.
Tuzlu su;
Tuzun bakteri temizleyici ve ağrı dindirici özelliğinden birçoğunuzun haberi vardır. Geçmeyen boğaz ağrısında etkili çözümlerden bir tanesi de tuzlu su ile gargara yapmaktır. Boğazdaki bakterileri temizleyecek ve boğazı yumuşatarak ağrıların dinmesini sağlayacaktır. 1 çay bardağı ılık suyun içerisine bir şeker kaşığı kadar tuz ilave edin. Tuz iyice eriyene kadar karıştırın. Ardından bu karışım ile 30 saniye kadar gargara yapın. Bu işlemi sadece bir kere uygulamak pek etkili olmayabilir. Bunun için her saat başı sadece 30 saniye kadar tuzlu su ile gargara yapın. Kısa süre sonra boğazınızdaki yumuşamayı ve azalan ağrıyı fark edeceksiniz.
Zencefil çayı;
Zencefil çayının boğaz ağrısına olan etkisi üzerine birçok araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda zencefil çayının gerçekten işe yaradığı kanıtlanmıştır. Zencefil çayı boğaz ağrısı, şişlik, enfeksiyon gibi durumlarda oldukça etkilidir. Boğazı yumuşatarak daha rahat yutkunmanızı ve boğaz ağrısının azalmasını sağlıyor. Sadece bununla kalmayıp, boğaz ağrınıza neden olan enfeksiyonların öldürülmesine de yarımcı oluyor. Zencefil çayı için birkaç parça doğranmış zencefil ya da rendelenmiş zencefil, 2 su bardağı su ve isteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı bal. Kaynattığınız iki sus bardağı suyun içerisine zencefillerinizi ekleyin. 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra süzerek bardağınıza alın. Çayınızı bu şekilde tüketebilirsiniz. Fakat isteyenler bir tatlı kaşığı bal ilave ederek tüketebilir.
Papatya çayı;
Papatya çayı, çok eski zamanlardan beri alternatif tıpta kullanılmaktadır. Sayısız faydasından dolayı adeta şifa kaynağı olarak adlandırılmaktadır. Papatya çayı, yumuşatıcı, sakinleştirici ve ağrı dindirici özelliğinden dolayı grip ve nezle gibi durumlarda da tüketilmektedir. Papatya çayı boğazı yumuşatarak daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Papatya çayını içtiğinizde sakinlik ve mayışma hissedebilirsiniz. Bundan dolayı rahat bir uyku çekmenizde mümkün. Özellikle hastalıkları hızlı atlatmak için papatya çayı oldukça önemlidir.
Sarımsak;
Sarımsak tam bir doğal antibiyotik deposudur. Her derde deva olan sarımsak, geçmeyen boğaz ağrılarında da oldukça etkili olabilmektedir. Sarımsak birçok farklı şekilde tüketilebilir. Sarımsak özlü gıdalar tüketmek pek etkili olmayabilir ancak sarımsağı yemeklerinize ekleyerek ya da çiğ bir şekilde tüketmeniz daha etkili olacaktır. Özellikle çiğ sarımsak oldukça faydalıdır. Fakat reflü hastalığı bulunan bireyler tüketmemelidir.
C vitamini;
Bakteri ve enfeksiyonlardan kurtulmanın en etkili yöntemlerinden bir diğeri ise C Vitamini tüketimidir. Uzmanlar, enfeksiyonlardan korunmak için bol bol C Vitamini tüketilmesi gerektiği hakkında daima bilgilendirme yapmaktadırlar. Boğazınızdaki enfeksiyonlardan C Vitamini sayesinde kurtulabilirsiniz. Bunun için portakal, limon ve mandalina tüketebilirsiniz. Özellikle taze sıkılmış limon suyu oldukça etkili olacaktır. Boğazınızın ağrıdığı dönemlerde taze sıkılmış C Vitamini alabilirsiniz. Hem enfeksiyonlardan kurtulacak hem de ağrınız azalacaktır.
Bal tarçın;
Bal ve tarçın ayrı tüketildiğinde dahi oldukça etkili olacaktır. Fakat etkisini artırmak için ikisinin aynı anda tüketilmesi gerekir. Bal, birçok hastalığa şifa olduğu gibi geçmeyen boğaz ağrıları ve enfeksiyonlardan kurtulmak için de oldukça etkili olmaktadır. balı tüketmeden önce tarçında kullanırsanız çok daha etkili olacaktır. Bal ve tarçını iki farklı şekilde tüketebilirsiniz. Bir çay kaşığı balın üzerine biraz toz tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz. Bir diğer tüketim şekli ise bir bardak ılık suyun içerisine çubuk tarçınlarınızı koyun ve 10 dakika kadar bekleyin. Demlendikten sonra içerisine bir çay kaşığı bal ilave edin, iyice karıştırın ve tüketin.
Rezene çayı;
Rezene çayı, balgam sökücü ve iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı geçmeyen boğaz ağrısı şikayeti olanlar tüketmektedir. Rezene çayı boğazdaki iltihabı azaltarak ağrının dinmesini sağlayacaktır. Birkaç tüketimden sonra etkisi net olarak görülecektir. Özellikle boğazda yumuşama ve azalan ağrı oldukça yaygın görülen faydalarındandır.
Geçmeyen boğaz ağrısı için yaygın olarak kullanılan yöntemler bu şekildedir. Şiddetli boğaz ağrısı yaşayan bireylerin bir uzman hekime danışması daha etkili olacaktır. Sağlıklı ve huzurlu günler…
Bunlar da ilginizi çekebilir!
- Geçmeyen boğaz ağrısı en hızlı nasıl geçer, ne iyi gelir?
- Boğaz ağrısı neden olur, nasıl tedavi edilir ve ne zaman geçer?
- Geçmeyen boğaz ağrısı neden olur, nasıl tedavi edilir? Tedavisi için 6 altın yöntem
- Boğaz Ağrısını 4 Saatte Geçiren Basit ve Etkili Yöntem