Boğaz içinde oluşan enfeksiyonlar temel olarak soğuk algınlığı belirtisi olan, ses telleri, boğaz üzerinde yaralar oluşması gibi ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Oluştuğu andan itibaren tedavisi yapılması gereken boğaz ağrısı tedavi edilmediğinde ise daha ciddi ve riskli hastalıkların oluşmasına neden olabilir. Salgın enfeksiyonlar, gribal enfeksiyonlar ve daha önceden vücuda yerleşmiş olan hastalık etkenleri tarafından oluşturulan boğaz ağrısı oluştuğu andan itibaren şu yöntemler ile geçirilebilir.
Antienflamatuar Kullanımı
Boğaz ağrısı oluştuğunda doktorların ilk olarak verdikleri ilaçlar olan streroidal etkisi olmayan antienflamatuar ilaçlar kullanılmalıdır. Ağrı kesici ve enfeksiyon giderici özelliklere sahip olan bu ilaçlar enfeksiyon oluşan bölge de çok sayıda antikor oluşmasını sağlayarak enfeksiyonun etkisiz hale gelmesini saplar. Ve oluşan tahribatın kısa süre de iyileşmesini sağlar.
Tuzlu Su
Boğaz ağrısı veya ağrısız boğaz enfeksiyonu oluşması durumunda yapılacak basit tedavi yöntemlerinden biri de tuzlu su gargara yöntemidir. Gün içinde 3 – 4 kez yapılacak tuzlu su gargarası enfeksiyonun çoğalmasını önleyecek en etkili yöntemler arasında yer alıyor. Bir bardak su içinde yarım tatlı kaşığı tuzun eritilmesi ile elde edilen tuzlu su bu oranlar dışında yapılırsa daha farklı sorunlara yol açabilir.
Boğaz Spreyleri, Pastil Tedavisi;
Boğaz ağrısı veya boğaz enfeksiyonu oluşması durumunda doktora gitmeden elde edebileceğiniz boğaz spreyleri ve pastiller boğazınızı rahatlatacak ana etkenlerdir. Mentollü ve antibakteriyel özellikli spreyler ile boğazınızı rahatlatabilir ve enfeksiyon oluşumunu sınırlandırabilirsiniz. Mentollü, okaliptüs özlü pastilleri emerek boğazınıza daha fazla nüfuz etmesini, sağlayabilir, boğaz enfeksiyonunun oluşmasını durdurabilir ev oluşan tahrişin giderilmesini sağlayabilirsiniz. Boğaz ağrısı ve boğaz enfeksiyonu için etkili olan bu yöntemler için doktora gitmenize gerek yok. Eczaneye giderek bu ilaçları reçetesiz bir şekilde alabilirsiniz.
Öksürük ve Antibiyotik Şuruplar
Boğaz ağrısı ve boğaz tahrişi için etkili yöntemlerden biri de öksürük şurubu ve antibiyotik içerikli şuruplardır. Bu şurupları tedarik edebilmek için doktora veya bir sağlık ocağına gitmek şart. Doktor boğazınızda oluşan tahrik durumuna göre size etken maddesi değişiklik gösteren şuruplar yazabilir. Burada yapılması gereken doktor tarafından verilen ilaçların düzenli ve önerilen miktarlarda kullanılmasıdır.
Bitkisel Çaylar
Boğaz ağrısı veya boğaz enfeksiyonu oluşması durumunda yapabileceğiniz evde tedavi yöntemlerinden biri de bitkisel çaylar tüketerek boğazı yumuşatmaktır. Bitkisel çaylar hem boğazı yumuşatan hem de boğaz enfeksiyonunu etkisiz hale getiren çaylar olduğu için gün içinde sıvı tüketimi yerine tercih edilebilir ir yöntemdir. Özellikle ıhlamur çayı, zahter çayı, okaliptüs çayı gibi antibiyotik içerikli çaylar içilmesi boğaz enfeksiyonunuzu tedavi etmek için ekonomik ve kolay yöntemlerden biridir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek
Boğaz enfeksiyonu ve boğaz ağrısı oluşması durumunda yapılacak en temel tedavi yöntemi bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik beslenme düzenine geçmektir. Düzenli beslenmek, antioksidan bakımından zengin ve güçlü besinler tüketmek, bol bol sıvı almak ve bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde beslenmek boğaz ağrısı ve diğer enfeksiyonlara karşı en etkili tedavi yöntemi olacaktır. Özellikle C vitamini açısından zengin narenciye meyvelerini tüketmek boğaz enfeksiyonunun kısa süre de tedavi edilmesini sağlayacaktır.
Boğaz ağrıları ve boğaz enfeksiyonları basit hastalıkların belirtileri olabileceği gibi çok ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle evde uygulayacağınız basit tedavi yöntemleri etkili olmadığında veya belirli süre de bir etki göstermediğinde mutlaka en yakındaki tam teşekklüllü bir hastaneye gidilmeli, boğaz rahatsızlığı ile ilgili tüm detaylar ve uygulanan tedavi yöntemleri doktorlara anlatılarak tedavi olunmalıdır. Aksi durumda ciddi rahatsızlıklar doğabilir.