25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınGebelikte vajinal pamukçuk (maya enfeksiyonu) nedenleri ve tedavisi

Gebelikte vajinal pamukçuk (maya enfeksiyonu) nedenleri ve tedavisi

Maya enfeksiyonu (Vajinal pamukçuk) vajinayı ağrılı ve kaşıntılı yapar. Bazı durumlarda olduğu gibi hamilelik sırasında zorlaşabilir, bebeğinize geçebilir. Hamilelikte mantar enfeksiyonu ve bununla nasıl başa çıkabileceğiniz hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri size vermek için burada.

İçerikleri

Maya Enfeksiyonu Nedir?

Vajinal pamukçuk veya vajinal kandidiyaz olarak da bilinen maya enfeksiyonu, vajinada veya bağırsak yolunda bulunan maya çoğalmaya başladığında gelişen mantar hastalığıdır. Bu, vajinal bölgede tahrişe neden olan mikroorganizmaların dengesini değiştirecektir .

Hamilelikte Maya Enfeksiyonuna Ne Sebep Olur?

Maya enfeksiyonlarının en yaygın nedeni Candida albicans olarak bilinen mikroskobik bir mantardır. Mantar, bağırsak yolunda ve vajinada doğal olarak bulunur ve stabil bir durumda kaldığı sürece bir sorun oluşturmaz. Ancak bazı koşullar mantarları rahatsız ederek mayanın ve diğer mikroorganizmaların aşırı büyümesine neden olabilir.

Maya Enfeksiyonundan Sorumlu Olan Faktörler Şunlardır:

  1. Daha yüksek östrojen seviyeleri: Hamilelik sırasında salgılanan yüksek miktarda östrojen, vajinanızı glikojen üretmeye teşvik eder. Bu, mayanın istila etmesini ve büyümesini kolaylaştırır. Östrojen ayrıca mayanın vajinal duvarlara yapışmasını sağlayarak büyümenin hızını artırır.
  1. Antibiyotikler ve steroidler: Antibiyotik ve steroid alımı, özellikle uzun süre kullanıyorsanız, mantar enfeksiyonunun başka bir nedenidir. Bu ilaçlar, endike oldukları bakterileri öldürürken aynı zamanda vajinada bulunan iyi bakterileri de etkileyerek vajinayı maya çoğalmasına karşı savunmasız hale getirir.
  1. Cinsel ilişki: Korunmasız cinsel aktivite ani bir maya enfeksiyonunu tetikleyebilir. Partnerinizde enfeksiyon varsa, ilişki sırasında size bulaşır.
  1. Yüksek kan şekeri seviyeleri: Şeker hastalığınız varsa, muhtemelen zayıf bir bağışıklık sisteminiz vardır. Bu sizi maya enfeksiyonlarına ve diğer hastalıklara karşı duyarlı hale getirir.
  1. Duş: Hamilelikte vücut bölgelerini temiz tutmak için genital bölgenin sirke ve su karışımı ile temizlenmesi işlemidir. Ancak bazen duş, bakterilerin büyümesini tetikleyebilir ve maya dahil bazı enfeksiyonlara yol açabilir .
  1. Hijyen eksikliği : Yerel bölümlerin uygun hijyeninin sağlanmaması.

Maya enfeksiyonu, ergenlik ve menopoz arasında herhangi bir zamanda olabilir. Ancak hamilelik sırasında daha savunmasızsınız.

Hamilelikte Maya Enfeksiyonları Neden Daha Yaygındır?
Hamilelikte Maya Enfeksiyonları Neden Daha Yaygındır?

Hamilelikte Maya Enfeksiyonları Neden Daha Yaygındır?

Vücudunuz hamilelik sırasında çeşitli değişikliklere uğrar ve vajina bölgesindeki kimyasal dalgalanmalara ayak uydurması kolay değildir. Ayrıca, vajinal akıntıda şeker içeriği yüksektir, bu da mayanın hayatta kalmasını ve gelişmesini sağlar.

Maya enfeksiyonları çoğunlukla ikinci ve üçüncü trimesterlerin sonunda ortaya çıkar. İlk trimesterde şans nispeten düşüktür.

Hamilelik sırasında enfeksiyon olasılığı normal zamanlardan daha yüksek olduğundan, siz ve bebek üzerindeki etkisi konusunda endişelenmeli misiniz?

Maya Enfeksiyonlarının Komplikasyonları:

Maya enfeksiyonu her zaman zararlı değildir ancak bazı durumlarda olumsuz etkileri vardır:

  • Hamile kadının bağışıklık sistemi zayıfsa, yani bağışıklığı baskılanmışsa (örneğin HIV ile enfekte), maya enfeksiyonları kan dolaşımına yayılacak ciddi gastrointestinal enfeksiyonlara yol açabilir.
  • Uzun süreli besin takviyesi alan kişilerde ölümcül kan yoluyla bulaşan enfeksiyonlar gelişecektir.

Komplikasyonlarınız olsun ya da olmasın, enfeksiyonun herhangi bir belirtisine karşı tetikte olmak iyidir.

Maya Enfeksiyonunun Belirtileri:

Bir maya enfeksiyonunun belirgin semptomları şunları içerir:

  • Kaşıntı
  • Ağrı
  • Yanma ve kızarıklık
  • Şişme
  • Beyaz, kremsi veya süzme peynir tipinde kokusuz vajinal akıntı
  • Kötü kokulu, kıvrık beyaz vajinal akıntı
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Daha az karın ağrısı
  • Vulvanın şişmesi ve kızarması

Bakteriyel vajinozis ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi bazı ciddi durumlara işaret edebilecekleri için bu semptomları görmezden gelmemelisiniz. Genital bölgede kaşıntı ve yanma ile birlikte yeşil, sarı veya gri renkli akıntınız olursa doktorunuza bildiriniz.

Hamilelikte Maya Enfeksiyonu Tedavisi:

Maya enfeksiyonu erken bir aşamada teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Sağlık uzmanınız, fizik muayene yaparak ve bir vajinal akıntı örneğini test ederek durumu teşhis edecektir. Hafif vakalar ev ilaçları kullanılarak tedavi edilebilirken, tıbbi tedaviler ciddi durumları (veya ikinci ve üçüncü trimesterlerde maya enfeksiyonlarını) tedavi edebilir.

Maya Enfeksiyonları İçin Ev Çareleri:
Maya Enfeksiyonları İçin Ev Çareleri:

Maya Enfeksiyonları İçin Ev Çareleri:

İşte enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olacak bazı doğal ürünler:

1- Yoğurt:

Yoğurt, iyi bakteri üremesini uyaran asidofil ve canlı bakteri kültürleri içerir.

Doğrudan tüketebilir veya vajinal olarak uygulayabilirsiniz. Vajinal uygulama için aromasız yoğurt seçin. Semptomlar kaybolana kadar günde bir veya iki kez kullanılabilir.

2- Sarımsak karanfil:

Sarımsağın mantar önleyici özellikleri, mantar enfeksiyonunu tedavi etmeye yardımcı olur.

Yatmadan önce vajinaya taze soyulmuş bir karanfil yerleştirin. Ayrıca vajinaya uygulayabileceğiniz jel takviyeleri de alacaksınız. Sabah rahatlayacaksınız. Herhangi bir kanama probleminiz varsa, durumu ağırlaştırabileceğinden sarımsak kullanmamalısınız.

3- Bal:

Balın bağırsak yolundaki iyi bakterileri çoğalttığı ve böylece enfeksiyonları tedavi ettiği bilinmektedir. En iyi sonuç için çiğ veya ısıtılmamış bal kullanmalısınız.

Etkilenen vajinal bölgeye biraz bal sürün ve yarım saat bekletin. Ilık su kullanarak durulayın ve alanın tamamen kurumasını bekleyin. Belirtiler geçene kadar günde iki kez yapabilirsiniz.

4- Elma sirkesi:

Bu aynı zamanda mantar önleyicidir.

Çabuk rahatlama için etkilenen bölgeyi elma sirkesi ile nemlendirin. Küvetin içine bir bardak elma sirkesi ekleyip yarım saat dinlendirebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise sade su ile karıştırarak tahriş olmuş ve iltihaplı bölgelere uygulamaktır. Kuruyana kadar bir süre bekletin ve su kullanarak bölgeyi durulayın.

5- Kekik yağı:

Kekik yağı, zararlı patojenleri ve mantarları öldürmede çalışan flavonoidler ve fenoller içerir. Ayrıca içerdiği zengin vitamin ve besinler bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bu nedenle, kandidiyazis tedavisinde en iyi çözümdür.

Yağı ağızdan alabilir veya etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz.

6- Calendula:

İşte başka bir mantar önleyici ve iltihap önleyici ürün.

Etkilenen bölgeye biraz Calendula merhem veya losyon sürün. Ayrıca bir kaç yaprağını da ezerek bölgede kullanabilirsiniz. Tam bir rahatlama için günde üç kez tekrarlayın.

7- Hindistan cevizi yağı:

Antifungal özellikleri onu mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için mükemmel bir çözüm haline getirir.

En iyi sonucu almak için etkilenen bölgeye günde üç kez biraz yağ uygulayın. Tarçın yağı ile de karıştırabilirsiniz.

8- Kızılcık suyu:

Şekersiz kızılcık suyunun idrar yolu ve mantar enfeksiyonlarını tedavi ettiği bilinmektedir ve bu nedenle hamile kadınlarda mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir.

pH dengesini iyileştirmek için %100 şekersiz meyve suyu tüketin.

9- Çay ağacı yağı:

Çay ağacı yağı, kandidiyaza neden olan mantarları öldüren terpinen-4-ol içerir. Ayrıca kandidanın yayılmasını önlemeye yardımcı olan alfa-terpinen ve gama-terpinen içerir. Vücuttaki iyi bakterileri geri yükler ve iltihabı tedavi eder. Mükemmel bir çare olmasına rağmen, seyreltmeden kullanamazsınız.

Bir litre suya on damla çay ağacı yağı ekleyin ve vajinal duş olarak kullanın. Sade su yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Günde iki kez enfekte bölgeye uygulayın. Sirke-çay ağacı yağı karışımına bazı uçucu yağlar da ekleyebilirsiniz.

10- Zeytin yaprağı özü:

Ekstrakt, anti-inflamatuar, antioksidan, antifungal ve antiviraldir. Vücuttaki iyi bakterilerin yenilenmesine yardımcı olur.

Yaprakları kesin ve votkaya daldırın. Yaklaşık bir ay boyunca karanlık bir yerde saklayın. Sıvıyı süzün ve saklayın. Etkilenen bölgeye günde üç kez uygulayabilirsiniz.

Enfeksiyon hafifse yukarıdaki ilaçlardan herhangi birini deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, etkinliklerini kanıtlamak için çok az bilimsel kanıt olduğunu unutmayın. Bu nedenle, sağlık uzmanınızın tavsiyesine başvurun. Çoğu durumda, enfeksiyon bir veya iki hafta sürer. Ancak belirtiler birkaç hafta içinde geçmezse, tıbbi tedaviye gitmelisiniz.

Maya Enfeksiyonu İçin Tıbbi Tedaviler:

Doktorunuz enfeksiyonun derecesine göre ilaçlar yazacaktır:

  • Reçetesiz satılan ve mantar önleyici ilaç kremleri ve fitiller genellikle güvenlidir. Yaygın olarak reçete edilenler Clotrimazole (Canesten, Gyne-Lotrimin) ve Miconazole (Monistat)’dır. Bu kremler vajinaya uygulanır.
  • Doktor reçetesi olmadan maya enfeksiyonları için ağızdan ilaç (flukanazol gibi) almayın. Bebekte otizm gibi doğuştan bozuklukların görülme riskini artırması muhtemeldir.

Bununla birlikte, bazı doktorlar ikinci veya üçüncü trimesterde veya bebeğin gelişinden sonra ve emzirme döneminde reçete edebilir.

Herhangi bir tahriş yaşarsanız, doktorunuzla konuşun. Enfeksiyonun geri gelmemesini sağlamak için her zaman tedavi sürecini tamamlayın.

Not: İlaçlar maya enfeksiyonlarını yalnızca geçici bir süre için tedavi edebilir. Enfeksiyon genellikle doğum sonrasına kadar tekrarlar ve tekrarlanan tedaviler gerektirir.

Herhangi bir maya aşırı büyümesinin tedavisi, üç aşamalı bir süreci içerir: aşırı büyümeyi kontrol etmek veya mantarı öldürmek; probiyotikler (maya enfeksiyonlarını önleyen ve tedavi eden iyi bakteriler) ve besin açısından zengin bir diyet almak.

Maya Enfeksiyonları Ne Kadar Sürer?

Tedaviden bağımsız olarak, bir ila iki haftadan uzun sürmezler. Enfeksiyon temizlendikten ve yaralar iyileştikten sonra, sık enfeksiyonları önlemeye yardımcı olduğu için nişasta içermeyen bir kurutma tozu veya Nistatin tozu kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Maya Enfeksiyonları Nasıl Önlenir?

En hafif tabirle maya enfeksiyonu rahatsız edicidir. Hijyen yoluyla sorunu önlemek için adımlar atın. Hormonları kontrol edemeseniz de genital bölgeyi kuru tutmak ve uygun hava sirkülasyonu sağlamak için adımlar atabilirsiniz.

Mayanın yayılmasını önlemek için bazı ipuçları:

  • Genital bölge yakınında hava sirkülasyonu sağlayan bol pamuklu iç çamaşırları giyin.
  • Yatarken pijama altı ve iç çamaşırı giymekten kaçının.
  • Genital bölge yakınında kokulu sabunlar, köpük banyoları ve hijyen spreyleri kullanmayın. Bu şeyler enfeksiyon olasılığını artırabilir.
  • Yüzme ve duş gibi aktivitelerden sonra kendinizi kuru tutun. Genital bölgenizin tamamen kuru olduğundan emin olun.
  • Duştan kaçının.
  • Tuvalet kağıdı ile genital bölgenizi önden arkaya doğru silin. Arka arkaya, enfeksiyon olasılığını artıracaktır.
  • Islak bir banyo giysisinin içinde daha uzun süre oturmayın.
  • İyi miktarda meyve ve sebze, kepekli tahıllar ve yağsız süt ürünleri içeren dengeli bir diyet yapın. Ekmek gibi şeker ve mayalı ürünlerin kullanımını en aza indirin.

Hamilelikte Maya Enfeksiyonu Bebeği Etkileyebilir Mi?

Hayır, mantar enfeksiyonları büyüyen bebeğinizi etkileyecek kadar tehlikeli değildir. Ancak doğum sırasında enfeksiyon kaparsanız, çocuğunuz doğum kanalından geçerken enfeksiyon kapabilir. Pamukçuk olarak bilinen bir durum olan ağızda mantar enfeksiyonuna yol açacaktır.

Bebeğinizin ağzında – yanlarda, çatıda ve ayrıca dilde beyaz lekeler oluşacaktır. Bebek emzirirken bu mantar size geri gelebilir. Bununla birlikte, durum şiddetli değildir ve kolayca tedavi edilebilir. Tedavi, bebeğiniz için hafif bir mantar önleyici ilaç ve sizin için mantar önleyici merhem içerir.

Maya Enfeksiyonu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelik sırasında tedavi edilmeyen bir mantar enfeksiyonu bırakmak çok fazla rahatsızlığa neden olabilir.

  • Bu enfeksiyonu olan kadınların erken ve düşük kilolu bebek doğurma riski vardır.
  • Enfeksiyon, bira veya ekmekten aldığımız maya kokusuna benzer kötü koku üretebilir.

Bu nedenle, maya enfeksiyonu ile ilgili endişelerinizi doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Hamilelik sırasında herhangi bir enfeksiyonun iyice kontrol edilmesi sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Bazen enfeksiyon, maya durumu nedeniyle tespit edilemeyen cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi diğer ciddi komplikasyonlarla birlikte gelir.

Paylaşacak bir deneyiminiz var mı? Aşağıdaki yorum bölümünde bize bildirin.

Vajinal Mantar Enfeksiyonundan Kurtulma Yolları