19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkGaz sıkışması belirtileri neler, neden olur, nasıl geçer?

Gaz sıkışması belirtileri neler, neden olur, nasıl geçer?

Bebeklerde olduğu kadar yetişkinlerde de sık rastlanan gaz sıkışması yaşam kalitesini düşürerek günlük yaşamı olumsuz etkiler. Peki, gaz sıkışması belirtileri nelerdir, neden olur, nasıl geçer, gaz sıkışmasına ne iyi gelir? Midedeki gaz sıkışmasına evde doğal çözüm önerileri ve Saraçoğlu bitkisel kürü yazımızın detayında.

İçerikleri

Gaz sıkışması problemine çoğu zaman beslenme tarzı neden olmaktadır. Gaz sıkışmasına neden olan başlıca nedenler ise yanlış beslenme tarzı, asitli içecekler, alkol ve süt tüketilmesidir. Karın bölgesinde şişlik hissi ve şiddetli sancı ise gaz sıkışmasının en önemli iki belirtisi arasında sayılmaktadır.

Gaz sıkışmasının şiddetli olduğu durumlarda midenin ve bağırsakların rahatlaması için hastanın bazı ilaçları kullanması gerekebilir. Gaz sıkışmasını engellemek için evde uygulanan bitkisel ve doğal yöntemlerinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle zencefil, kimyon, tarçın, sirke, rezene tohumu gibi doğal besinler gaz sıkışması problemine hızlı çözüm olabilmektedir. Yine egzersiz yapılması da vücutta gaz birikmesini engelleyerek gaz sıkışmasını önleyebilmektedir. Gaz sıkışması probleminin ön plana çıkan nedenleri arasında yemeğin hızlı yenmesi ve sakız çiğnenmesi de yer almaktadır.

Gaz Sıkışması Belirtisi (Belirtileri) Neler?
Gaz Sıkışması Belirtisi (Belirtileri) Neler?

Gaz Sıkışması Belirtisi (Belirtileri) Neler?

Gaz belirtileri nedene bağlı olarak değişir. Bağırsak gazının bazı tipik belirtileri şunlardır:

  • Geğirme.
  • Şişkinlik.
  • Yellenme.

Aşağıdakilerle birlikte gaz yaşarsanız, sağlık uzmanınıza başvurmalısınız:

  • Karın ağrısı veya hassasiyet.
  • Kronik veya ani başlayan ishal.
  • Ateş.
  • Mide bulantısı ve kusma.
  • Rektal kanama, kanlı dışkı veya yağlı dışkı (sarı, yağlı görünümlü ve kötü kokulu).
  • Açıklanamayan kilo kaybı.

Gaz Sıkışmasına Ne İyi Gelir?

Bağırsaklarda bulunan bakterilerin yutulan havayla birlikte tüketilen besinlerin fermente edilmesiyle bağırsaklarda ve midede oluşan sağlık problemine gaz sıkışması denilmektedir. Karın bölgesindeki gaz sıkışması ise hastayı oldukça rahatsız etmektedir. Bir tür sağlık problemi olan gaz sıkışmasına ilaç tedavisi, dengeli ve sağlıklı beslenme tarzı, papatya, zencefil gibi bitkisel çaylar çok iyi gelmektedir. Yine sırta yapılan masajda gaz sıkışması problemine iyi gelen etkili yöntemler arasındadır.

Gaz Sıkışması Problemine Evde Bitkisel ve Doğal Çözüm Önerileri Nelerdir?

Zencefil

Bağırsaklarda gaz sıkışmasından kaynaklı gaz sancılarının hafiflemesinde ve karın bölgesinde gazın neden olduğu ağrı ve acıların geçmesinde en etkili bitkisel çözümlerden biri zencefildir. Zencefilin aşırı tüketimi mide ağrılarını tetikleyebileceği için ölçülü tüketmeye çok dikkat edilmelidir. Bundan dolayı zencefil taze olarak tüketilecekse yemeklerin ardından ağza ufak bir parça alınarak çiğnenebileceği gibi toz halindeki zencefilin tüketilmesi durumunda da 1 çay kaşığından fazla tüketmemeye çok dikkat edilmelidir. Yine 1 fincan zencefil çayı tüketilmesi de gaz sıkışmasına neden olmaktadır.

Kimyon

Gaz sıkışması problemiyle mücadelede en etkili besinler arasında kimyonda yer almaktadır. Midede ve bağırsaklarda aşırı gaz yapan besinlerin başında gelen kuru baklagillerden yapılan yemeklerin içerisine genellikle kimyon atılmaktadır. Gaz sancısı hissedildiği zamanlarda 1 bardak sıcak suya 1 tutam kimyon attıktan sonra yaklaşık 10 dakika demlenmesi için beklenmeli ve bu bitkisel çay süzüldükten sonra yemeklerden sonra içilmelidir. Yine sütün içerisine yaklaşık 1 çay kaşığı kimyon katılarak içilebilir. Gaz sancısının hafiflemesinde kimyonun her türlü tüketimi oldukça etkilidir.

Sirke

Her derde deva besinler arasında adı çok sık geçen sirke, gaz sancısı probleminin çözümünde de tam bir uzmandır. 1 su bardağı ılık suya 1 yemek kaşığı civarında doğal elma sirkesi katılarak içilmesi karın bölgesinde hissedilen şiddetli gaz sancısını hafifletmektedir.

Rezene Tohumu

Sağlığa faydalı lifleri içeriğinde barındıran rezene tohumu gaz giderici özelliğiyle de bilinmektedir. Aynı zamanda bağırsak problemlerinin giderilmesinde en etkili doğal çözümler arasındadır. Aktarlarda kurutulmuş olarak satılan rezene tohumundan ağza birkaç tane atılarak çiğnenebileceği gibi çayının demlendikten sonra içilmesi de gaz sancısını kısa sürede gidermektedir.

Tarçın

Tarçın daha fazla ağrı kesici etkisiyle bilinmektedir. Midede ve bağırsaklarda gazdan kaynaklanan sancıların kesilmesinde, mide ve bağırsakların rahatlamasında da tarçının etkili olduğu bilinmektedir. Tarçının çayı demlenerek içilmesi ve yoğurdun içerisine katılarak tüketilmesi sağlığa olan faydalarından istifade etmek için yaygın tüketim şekillerindendir.

Karbonat

Vücudun alkali dengesini sağlayan en önemli besin maddelerinin başında gelen karbonatın bu özelliği gaz sancısını da kısa sürede gidermektedir. Sirke gibi sağlığa çok faydalı olan ve çok sayıda sağlık problemine iyi gelen karbonat, 1 su bardağı ılık suyun içerisine yaklaşık 1 veya yarım çay kaşığı katılarak tüketilebilir.

Sıcak Su Torbası

Gaz sancısının giderilmesinde yaygın olarak kullanılan doğal yöntemler arasında sıcak su torbası da yer almaktadır. Gaz sancısının hissedildiği bölgeye pamuklu bir beze sarılan sıcak su torbasının konulması ve yaklaşık 5 dakika kadar bekletilmesi gaz sancısını hafifletmektedir.

Egzersiz

Vücutta aşırı gaz biriktiği zaman en etkili doğal çözümlerin başında hareket etmek gelmektedir. Yere sırt üstü uzandıktan sonra yarım mekik çekilmesi, yine yere sırt üstü uzandıktan sonra bacakların dizden kırılarak karın bölgesine doğru çekilmesi gaz sancısını çok kısa sürede gideren en etkili egzersiz yöntemleridir.

Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?
Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

Gaz Sıkışması Nasıl Geçer?

Sürekli ve sağlıklı yapılan spor gaz sıkışmasının en etkili çözümüdür. Gaz sıkışmasının en belirgin ve kötü sonuçlarından biri şiddetli bir şekilde hissedilen gaz sancısıdır. Bu tür şiddetli gaz sancıları hissedildiği zaman uzman bir hekime müracaat edilerek muayene olunması sağlık için ihmal edilmemelidir.

Midede ve bağırsaklarda gaz oluşmasının ve bunun ardından gaz sıkışması yaşanmasının nedeni havanın yutulmasıdır. Ayrıca süt ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişilerde süt ve süt ürünleri tüketildikten sonra gaz sıkışması oluşma riski oldukça yüksektir. Kabızlık problemi de gaz sıkışmasına neden olabilmektedir. Gaz sıkışmasından kaynaklanan sancıyı geçirmenin en etkili yolları arasında sağlıklı ve dengeli beslenme, papatya, zencefil, kimyon gibi bitki çaylarının içilmesi yer almaktadır.

İbrahim Saraçoğlu Kürü Gaz Sıkışmasına İyi Geliyor

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından hazırlanan kürde gaz sıkışmasının giderilmesine çok iyi gelmektedir. İbrahim Saraçoğlu kürü şöyle hazırlanır;

Kür İçin Malzemeler

  • Süpürge otu – 1 tutam
  • Su – 1 ya da 2 yudum

Kürün Hazırlanması

Süpürge otu iyice dövüldükten sonra 1 ya da 2 yudum su ile yutulmalıdır.

Kür İçin Malzemeler

  • Ebegümeci – 1 tutam (Ebegümecinin iri olanları daha etkilidir.)
  • Su – 1 bardak

Kürün Hazırlanması

Tepeleme 1 tatlı kaşığı ebegümeci 1 bardak su ile yutulmalıdır. Ebegümecinin çayı günde 2 defa demlenip içildiği zaman huzursuz bağırsak sendromuna çok iyi gelmektedir. Bu küre 15 gün boyunca devam edilmesi tavsiye edilir.

Gaz Sıkışmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Karın bölgesinde hissedilen ağrı ve kramplar
  • Gaz çıkarılması ve geğirmek
  • Karın bölgesinde fiziksel olarak dışa doğru büyüme olması
  • Karın bölgesinde hissedilen şişkinlik, dolgunluk, spazm ve basınç

Midede ve Karın Bölgesinde Hissedilen Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Yetişkinlerde görülen gaz sıkışması probleminin giderilmesinin bebeklere ve çocuklara göre daha karmaşık olduğu söylenebilir. Yetişkinlerin tükettiği brokoli, soğan, fasulye, enginar, lahana, armut, karnabahar, elma gibi besinlerin gaz sıkışmasına neden olduğu bilinmelidir. Gaz sıkışması problemi olanların, kendilerinde gaz sıkışmasına neden olan problemi bulabilmeleri için beslenme tarzlarını gözden geçirmeleri ve beslenme tarzını yeniden düzenlemeleri gerekmektedir.

Süt ve süt ürünlerinin aşırı tüketimi gaz sıkışmasını kaçınılmaz hale getirmektedir. Bunu engellemek için laktoz içermeyen süt ürünleri tüketilmelidir. Gün içerisinde suyun bol tüketilmesi de sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkili olduğu için gaz sıkışmasının olumsuz etkilerinden korumaktadır. Gaz sıkışmasını gidermek için denenen çözüm yöntemlerine rağmen gaz sıkışması halen devam ediyorsa uzman bir hekime şikayetler dile getirilerek muayene olunmalıdır. Bu sayede gaz sıkışması probleminden kısa sürede kurtulmak mümkündür.

Gaz Sıkışması Bebeklerde Nasıl Geçer?

Bebeklerde çok sık görülen gaz sıkışması problemini bir sağlık sorunu olarak algılamak yerine bebeğin dış dünyaya uyum sağlama sürecindeki fizyolojik bir durum olarak algılamak daha doğrudur. Bebeğini emziren anneler gaz yapan besinleri tüketirlerse, bebeğin içtiği anne sütüne doğrudan etki ettiğinden dolayı bebekte gaz sıkışması görülme olasılığı yüksektir.

Bebeklerde gaz sancısı beklenmeden her beslendikten sonra gazın çıkarılması gerekmektedir. Bu sayede bebeklerde gaz sıkışması engellenmektedir. Yine bebeklerde gaz sıkışmasını engellemek için anne, kuru baklagiller, karnabahar, fasulye, lahana, armut, elma, asitli içecekler tüketmekten kaçınmalıdır.

Bebeklerde gaz sıkışması olduğu zaman sancıyı hafifletmek için karın bölgesine ve sırtına yağlarla masaj yapılmalı, sırtına ılık bir bez konulmalıdır. Yine bebeğin hafifçe sallanması da gaz sıkışmasının giderilmesinde etkilidir. Bu yöntemler sayesinde bebekteki gaz sıkışması rahatlıkla giderilebilir.

Bunlar da dikkatinizi çekebilir!