19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınFibroadenom neden olur?

Fibroadenom neden olur?

İçerikleri

Göğüs dokusu içerisinde sert ve küresel bir yapı olarak karşımıza çıkan Fibroadenom, kanser riski olmayan bir meme tümörü türüdür. Bu yapılar için çoğunlukla müdahale gerekmezken, elle muayene yapıldığında, bu tümörün bir adenom olup olmadığı anlaşılamayabilir. Bu durumda, tümörün hekim tarafından kontrolü ve tıbbi değerlendirmesinin yapılması uygundur. Aşırı büyüklüğe ulaşmayan Fibroadenom vakalarında müdahale yerine izleme yaygın bir durumdur. Ancak belirttiğimiz gibi yapının başkalaşım geçirme durumu ve gerçekten bir adenom olup olmadığı, bu durumu etkiler.

Tipik olarak kadın memesinde ortaya çıkan Fibroadenom tümörlerinin neden ortaya çıktığı hususunda ise kesin olarak bir yargı konulmuş değildir. Ancak, hormon seviyelerindeki değişikliklerin bu anomali üzerinde etkin olduğu bilimsel bir yargıdır. Hatta Fibroadenomların, ergenlik ile başlayıp, menopoz ile kendiliğinden ortaya çıktığı şeklinde bir tıbbi yargı da bulunur. Hekimler, tespit ettikleri Fibroadenom tümörlerini yaşa göre de değerlendirir ve izlemeyi buna göre yapar.

Fibroadenom Sebepleri Nelerdir?

Fibroadenom, zararsız bir kist türüdür. Adenomlar, takip edilip başkalaşma ve şekil değiştirme durumları izlenir. Vücudun herhangi bir yerine görülebilen bu kistlerin herhangi bir negatif etkileri yoktur ve metastaz gibi bir olumsuzluk da yaratmazlar. Fibroadenom da, diğer hemen her türmörde olduğu gibi kaynağı tam olarak bilinmeyen bir kitle türüdür. Bu kitleler kanser değildir ve kanser tedavisi de gerektirmez. Ancak bu yapıların kaynağını söylemek mümkün değildir.

Yapılan araştırmalar, Fibroadenom tümörlerinin 18 yaş ile başlayıp, menopoz sürecine kadar devam edebildiği ve bu süreç sonunda kendiliğinden yok olabildiğini gösterir. Bu gözlem neticesinde, Fibroadenom, hormonlarla tetiklenen bir durumdur yargısına ulaşılmıştır. Hekimler yapacakları müdahalelerde, hastanın yaşını ve hormon etkinliklerini bu nedenle değerlendirirler.

Fibroadenom Neye Benzer?

Fibroadenom, tıbbi tetkik yapılmaksızın herhangi bir kistten ayırdı yapılabilecek bir kitle değildir. Kimi zaman büyüklüğü 5 santime kadar ulaşabilen bu kitlelerin değerlendirilmesinde, tıbbi görüntüleme ve biyopsi gibi uygulamalar gerekli olabilir. Adenom ve adenokarsinom ayırımı için biyopsi yapılarak kesin sonuca ulaşılabilmesi mümkündür.

Fibroadenom kitleleri, diğer pek çok kitlede olduğu gibi küresel ve sert yapılardır. Çok az da olsa, memede birden çok Fibroadenom tümörü meydana gelebilir. Bu durumda paniğe kapılmamak ve derhal hekim kontrolüne başvurmak gereklidir. Unutulmamalıdır ki, kendi yapacağınız muayene ile bu kitlenin ne olduğunu tespit edebilmeniz mümkün değildir.

Fibroadenom Kanser Değildir Ancak İzlenmelidir

Fibroadenom, bir kanser vakası değildir. Ancak adenomlar izlenmesi ve sürekli değerlendirmelerinin yapılması gereklidir. Kistik bir dokuya sahipseniz, Fibroadenom gibi diğer tümörlerin meydana gelmesi de söz konusu olabilir. Kaldı ki, zaten tüm kadınların düzenli meme kontrolü yaptırmaları önerilirken, Fibroadenom sahibi hastaların bunu ihmal etmesi oldukça yanlıştır.

Fibroadenom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibroadenom tümörleri kanser olarak tanımlanmadığından, genellikle doğrudan müdahale yapılmaz. Değerlendirmesi yapılan tümörlerin, uzun vadeli izlemesi yapılması, hekimin uygun görmesi halinde bu kitlelerin alınması söz konusu olabilir. Uzun vadeli bir riski ekarte etmek için hekim cerrahi müdahalenin uygun olduğuna karar verebilir.

Fibroadenom veya herhangi bir kitle ile karşılaşmanız halinde, büyüklüğü ve yapısı ne olursa olsun derhal hekim kontrolüne başvurunuz. Vücudunuzdaki kitleleri kendi yöntemlerinizle tetkik edebilmeniz mümkün değildir. Hekimler dahi, yapacakları değerlendirmelerde ileri laboratuar ve tıbbi görüntüleme yöntemlerini kullanır. Bu bakımdan elle muayene sizin için bir tetkik biçimi olmamalıdır. Buradan elde edeceğiniz görsel veri, derhal hekime başvurmanız için bir belirteç olarak kabul edilebilir. Ayrıca düzenli mamografi yaptırmanız da, tavsiye edilen uygulamalar içerisinde yer alır.