26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaYaşamEYT'yi sadece 1 günle kaçırdı, hayata küstü!

EYT’yi sadece 1 günle kaçırdı, hayata küstü!

Geçen yıl yürürlüğe giren EYT yasası, birçok kişinin umutlarını yeşertmişti. Ancak 8 Eylül 1999 tarihini kaçıranlar için ikinci bir EYT düzenlemesi bekleyişleri devam ediyor. Ahmet Sadık, sadece 1 gün için bu haktan mahrum kalanlardan biri. Onun hikayesi, EYT sürecinin acı gerçeğini en çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Sadık, 8 Eylül 1999'daki 8'i artık bir nefret nesnesi olarak görüyor ve bu tarihte işe başlamış olmanın verdiği hayal kırıklığını yaşıyor.

İçerikleri

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için 3 Mart 2023’te çıkarılan yasayla, erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl çalışma şartı aranmaksızın emeklilik hakkı tanındı. Ancak bu hak, 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenlerle sınırlı tutuldu. 9 Eylül 1999 ve sonrasında işe başlayanlar ise 24 yıllık çalışmalarına rağmen bu hakka erişemediler. Ahmet Sadık da bu mağdurlardan sadece biri.

Kademeli Emeklilik Çıkmazsa 15 Yıl Daha Çalışacak!
Kademeli Emeklilik Çıkmazsa 15 Yıl Daha Çalışacak!

Kademeli Emeklilik Çıkarılmazsa 15 Yıl Daha Çalışacak!

Ahmet Sadık, EYT’yi sadece bir gün ile kaçıran şanssız bireylerden yalnızca biri. EYT mağdurlarının içinde en talihsizlerinden biri olarak, Emeklilikte Adalet Grubu’nun üyesi konumunda. Sadık, ilk işine 1998 yılının Ağustos ayında başlamış ancak sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihine denk gelmiş. Gerçeği kanıtlayarak yasanın kapsamına girebilmek için aylarca belge aramış, 30 yıl önceki ustasının izini sürmüş. Ne yazık ki, resmi belgelere ulaşamadığı için durumunu kanıtlayamamış. Şimdi Emeklilikte Adalet Derneği EMADDERde hak arayışında. Eğer kademeli emeklilik gibi yeni bir düzenleme yapılmazsa, emekli olabilmek için tam 15 yıl daha beklemesi gerekecek.

“O Kadar Kişi İçinde Emekliliği 1 Günle Kaçıran Sadece Benim”

Habertürk’ten Öznur Karslı Çetiner’e konuşan Sadık, “8 Eylül 1999’daki 8’den nefret ediyorum. Bu gerçek. Böyle bir takıntım yoktu. EYT’yi sadece 1 günle kaçırdım. Sadece 1 günle. 1 güne 15 yıl. Çalıştığım iş yerinin tahmini 1200-1300 çalışanı var. O kadar kişi içerisinde emekliliği kaçıran benim. Başka kimse yok. Düşünebiliyor musunuz, Çarşamba günü arkadaşınız giriş yapıyor. Aynı yaştasınız. Perşembe günü ben başlıyorum. O emekli olup kapsama giriyor. Biz giremiyoruz,” diyerek yaşadıklarını anlattı.

EYT düzenlemesinde kapsama dahil olmadığını öğrendiği gün moralinin çok bozulduğunu söyleyen Sadık, “O gün moralim tamamen bozuktu. Her an bir yerden bilgi geliyor, televizyonu açıyorsunuz yine aynı şeyler. O gün ‘şaka mıyım’ diye kendimden şüphelenmeye başladım” ifadelerini kullandı.

Bu konuda yapılan şakalara ise katlanamadığını, ‘EYT fobik olduğunu’ dile getiren Sadık çalışanların çok dikkat etmesi gereken bir konuya da vurgu yapıyor. EYT’de 9 Eylül mağduru isim, “EYT dillendirilene kadar ben sigorta girişimin hangi tarih olduğunu hiç merak etmedim. Maalesef kaderimde vurulmuş bir damga gibi. Ben 8’den nefret ediyorum” şeklinde konuştu.

Emekli Olmayı Engelli Kızı İçin İstiyor!
Emekli Olmayı Engelli Kızı İçin İstiyor!

Emekli Olmayı Engelli Kızı İçin İstiyor!

Başına gelen bu talihsizliğe eşi, çocukları, annesi, babası da en az onun kadar üzülüyor. Eşi, ‘Bu konuyu kapatman gerekiyor, nasip değilmiş’ derken Ahmet Sadık’ın EYT yasasının çıkmasının ardından ilk 3 ay depresyona girdiğini ifade ediyor.

Ahmet Sadık İzmit’te sanayi bölgesine yakın bir mahallede yaşadığı için evlerinde doğal gaz yok. Emekli olmayı da en çok kızının tedavisi için istiyor. Sadık hala çalıştığını ifade ederek, “Engelli kızım var benim. Kulak kepçeleri yok, kulak delikleri yok. Açık kalp ameliyatı da dahil 8 defa ameliyat geçirdi. Çalışmak zorundayız” dedi.

EMADDER, 8 Eylül 1999 Sonrası İçin Kademeli Emeklilik İstiyor!
EMADDER, 8 Eylül 1999 Sonrası İçin Kademeli Emeklilik İstiyor!

EMADDER, 8 Eylül 1999 Sonrası İçin Kademeli Emeklilik Talep Ediyor!

Kendilerini ‘8 Eylül 1999′ tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan bu ülkenin anayasal eşitlik hakları elinden alınmış çalışanları’ olarak tanımlayan EMADDER, EYT düzenlemesi kapsamına alınıp emekli olanlarla aynı yaşta olduklarının altını çiziyor.

EMADDER, amaçlarını ise ‘EYT koşullarında emekli olmak veya kapsama dahil olmak değil, sadece aramızda açılan kadınlarda 20, erkeklerde 17 yıl geç emeklilik uçurumunun düzenleme yapılarak giderilmesi’ olarak özetliyor. Emeklilikte Adalet Derneği, üyeleri çalışma barışını ve anayasal eşitliği sağlayacak adil bir kademeli emeklilik düzenlemesi bekliyor.

Emeklilikte Adalet Derneği üyeleri 21 Ocak 2024 Pazar günü İstanbul Kartal’da binlerce kişinin katılımı ile bir miting düzenlemiş ve adil kademeli emeklilik ile ilgili taleplerini dile getirmişlerdi.