19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKadınErken menopoza sebep olabilecek 5 faktör

Erken menopoza sebep olabilecek 5 faktör

İçerikleri

Menopoz, kadınların regl döneminin sona ermesi ve üreme özelliğinin durması anlamına gelir. Daha anlaşılır bir deyimle; menopoz sonrası hamilelik söz konusu değildir. Genellikle 45-55 yaş aralığında meydana gelen menopoz, bazı kişilerde 40 yaşın altında bile etkilerini gösterir. Bu süreçte regl döneminin sona ermesinden önce sık sık regl düzensizlikleri görülebilir. Vücuttaki hormonal dengenin de değişmesine neden olan erken menopoz, bazı kronik hastalıkların ve ruhsal sorunların oluşumuna da kapı açmaktadır. Erken menopoz, genetik nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi, bazı faktörler nedeniyle de oluşmaktadır.

Erken Menopoz Oluşmasına Neden Olan Faktörler

1- Tütün Ürünleri

Sigara, sadece erken menopoz sorunu için değil, vücuttaki birçok hastalığın oluşmasında büyük etki göstermektedir. Kadın vücudunda kromozomal anomalilerin artmasını sağlayan kimyasalları içeren sigara, yumurta ve embriyo kalitesine de kötü yönde etki etmektedir. Bu durum da; progesteron ve östrojen hormonlarının aktivitesine etki ederek, menopoz oluşum sürecini hızlandırmaktadır.

2- Tiroid Hastalığı

Tiroid bezleri, tüm metabolizma üzerinde etki göstermektedir. Özellikle üretilen hormonların vücutta kullanımı ve dağılımı konusunda büyük rol oynayan tiroid bezleri, tiroid rahatsızlığı oluştuğunda üreme sağlığına ve hormonlara etki ederek erken menopoz oluşum riskini artırır.

3- Kemoterapi ve Radyoterapi

Kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden olan kemoterapi ve radyoterapi de erken menopoz oluşmasına sebep olmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin kullanılmasındaki amaç vücuttaki zararlı hücrelerin büyümesini engellemek ve yok olmasını sağlamaktır. Ancak bazen kadınlarda yumurtalıkların da kaybolmasına sebep olan sağlıklı hücreler yok olarak, erken menopoz sorununun önünü açmaktadır.

4- Şarküteri Ürünleri

Oldukça lezzetli ve cazip görünen şarküteri ürünleri, diğer kötü etkilerinin yanı sıra erken menopoz oluşmasına neden olabilir. İçeriklerinde bulunan nitrit ve nitrat adlı kimyasallar nedeniyle metabolik sağlık etkilenmekte ve hormonal sorunlar ortaya çıkmaktadır.

5- Kozmetik Ürünleri

Kadınların vazgeçilmezi olan kozmetik dünyası, aslında erken menopoz sorununa da davetiye çıkarmaktadır. Bunun nedeni ise erken menopoza neden olan maddelerin, birçok kozmetik ürününün yapım aşamasında kullanılmasıdır. Özellikle vücut spreyleri, kokulu sabunlar, yumuşatıcılar ve saç bakım jellerinde bulunan bu maddeler erken menopoz için destekleyicidir.