26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkErkeklerde görülen 5 yaygın kanser türü, belirtileri ve önleme yolları

Erkeklerde görülen 5 yaygın kanser türü, belirtileri ve önleme yolları

Erkeklerde hangi kanserlerin daha yaygın olduğunu biliyor musunuz? Erkeklerde görülen 5 yaygın kanser türü, belirtileri ve önleme yollarını öğrenmek için mutlaka okumalısınız.

İçerikleri

Günümüzde en yaygın hastalıklardan biri hiç şüphesiz kanserdir. Ancak bazı kanser türlerini önlemek, erken teşhis etmek ve hatta tedavi etmek mümkündür. Diğer yandan belirli kanser türleri kadın ve erkeklerde farklı şekillerde görülebilir. Hatta bazı kanser hastalıkları yalnızca kadınlarda veya yalnızca erkeklerde görülür. Bu makalede erkeklerde görülen 5 kanser türü hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

1- Akciğer Kanseri

Sigara içmek akciğer kanserinin önde gelen nedeni olmasına rağmen, kişinin sigara içip içmediğine bakılmaksızın tüm bireyler bu hastalıktan mustarip olabilir. En kötü kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri çevre kirliliği, sigara ve diğer kanserojenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.

Özellikle KOAH öyküsü olan 60 yaşını geçen kişilerin akciğer kanseri geliştirme olasılığı çok daha yüksektir. Ayrıca, erkeklerde akciğer kanseri olasılığı kadınlara kıyasla daha fazladır.

Akciğer Kanseri Belirtileri:

Akciğer kanserinin ilk aşamalarında, semptomlar belirgin bir şekilde görülmez. Öksürük (kan tükürmek dahil), nefes darlığı, göğüs ağrısı, daha yüksek ve daha gürültülü nefes alma, balgamda farklılaşma yaygın belirtiler arasındadır.

Önleyici Tedbirler:

Sigarayı bırakmak ve sigara içenlerin yanında durmaktan kaçınmak akciğer kanserine yakalanma olasılığını azaltan etkili bir tedbirdir.

2- Prostat Kanseri

Son yıllarda, dünya genelinde prostat kanseri vakalarında ciddi bir artış vardır. Bu kanser türü prostat bezlerini etkiler ve ilerlemesi yıllarca sürer.

Prostat kanserinin gelişimi ise üriner sisteme ve işleyişine yavaş yavaş müdahale etmeye başladığında gerçekleşir. Prostat kanserine yakalanma riskleri aile geçmişine, yaşa ve beslenme alışkanlıklarına bağlıdır.

Prostat Kanseri Belirtileri:

Ne yazık ki, prostat kanserini ileri evreye ulaşana kadar teşhis etmek çok zordur. Çünkü bu dönemde çok fazla belirti görülmez. Prostat kanserinin yaygın belirtileri ise idrar kaçırma, kemiklerde ağrı, idrarda kan bulunması ve idrar yaparken ağrı hissedilmesidir.

Önleyici Tedbirler:

Prostat kanserini önleyici tedbir olarak yapılması gereken dengeli bir diyetle sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmektir. Ayrıca, sigara içmekten de mutlaka kaçınılmalıdır.

3- Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanseri

Kalın bağırsak kanseri, genellikle 50 yaşın üzerindeki erkekleri etkiler. Rektumun ve kolonun iç astarları aşırı hücre büyümesine tanık olduğunda ortaya çıkar.

Kişi sigara içiyorsa, iltihaplı bağırsak hastalığı varsa veya obez ise kolorektal kansere yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ailede kolorektal kanser veya polip öyküsü bulunması, lif yönünden yetersiz bir beslenme tarzı ve aşırı kırmızı et tüketimi gibi çeşitli faktörler bu hastalığı daha da karmaşık hale getirir.

Neyse ki, kalın bağırsak (kolorektal) kanser önlenebilir. Zamanında tespit edilirse tedaviye en iyi cevap veren kanser türlerinden biridir.

Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanseri Belirtileri:

Kalın bağırsak kanserinin erken evrelerde belirgin bir semptom yoktur. Bununla birlikte, zamanla kişide rektal kanama, karın ağrısı, düzensiz bağırsak rahatsızlığı, aşırı kilo kaybı ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir.

Önleyici Tedbirler:

50 yaşını geçtikten sonra erkeklerin kolorektal kanser taramasından geçmesi gerekir. Düzenli egzersiz, dengeli ve sağlıklı beslenme, kilo yönetimi, sigara içmeme ve sınırlı alkol tüketimi bu kanseri önlemede işe yarayan en etkili yöntemlerden bazılarıdır.

4- Testis Kanseri

Erkekler her yaşta testis kanserinden etkilenebilir. Fakat, bu kanser genellikle 15-44 yaş aralığında görülür.

Testis kanseri nadiren görülen ve tedavisi en kolay kanser türlerinden biridir. Babası/kardeşi bu kansere sahip erkeklerde, inmemiş testis problemi olan erkeklerde veya testislerinde anormal hücreleri olan erkeklerde testis kanseri görülme olasılığı daha yüksektir.

Testis Kanseri Belirtileri:

Testis kanseri belirtileri olarak testiste genellikle ağrısız şekilde görülen bir kitlenin bulunması, testis şişmesi, skrotumda ek bir ağırlık hissi, testis, kasık veya testiste ağrı ve erkek meme dokusunda yumuşaklık gibi durumlarla karşılaşılabilir.

5- Penis Kanseri

Penis kanseri çok nadir görülen bir kanser türüdür. Bu kanser çeşidi genellikle dışarıdan içeriye doğru ilerler.

Penisin deri hücrelerinde başlar ve hızlı bir hücresel büyüme meydana gelir. Tespit ve teşhisi genellikle çok kolaydır.

 4 tip penis kanseri vardır. Bunlar;

  • Epidermoid karsinom: Vakaların yüzde 95’ini oluşturur ve genellikle sünnet derisinde başlar. Bu tür penisin farklı yerlerinde de görülebilir.
  • Sarkom: Bu kanser tipi, kaslar, yağ ve kan damarları gibi dokularda oluşur.
  • Melanom: Melanom, penisin üzerindeki cilt hücrelerinde meydana gelir.
  • Karsinom: Bu kanser cildin daha derin katmanlarında başlar ve yavaş büyür. Başka bir yere yayılma ihtimali yoktur.

Penis Kanseri Belirtileri:

Penis kanserinin belirtileri arasında deri renginde değişiklik, peniste yumru mavimsi veya kahverengi renkte bir şişlik, sünnet derisinin altında kokulu bir akıntı ve peniste şişme veya kanayan yara sıralanabilir. Bu belirtilerin varlığı mutlaka kanser olduğu anlamına gelmez. Bu aşamada mutlaka bir doktora danışmak ve hemen ihtiyaç duyulan testleri yaptırmak gerekir.

Önleyici Tedbirler:

Penis kanserini önlemek için alınabilecek bir tedbir yoktur. Ancak tütünden uzak durmak, sünnet olmak ve sünnet derisini düzenli olarak temizlemek bu kansere yakalanma ihtimalini azaltmaya yardımcı olabilir.

Genel olarak değerlendirildiğinde kanser hastalıklarının teşhis ve tedavisi çok zordur. Ayrıca, hastalık ve tedavi süreci hastalar açısından oldukça yorucu ve yıpratıcıdır.

Bu nedenle, herhangi bir kanser hastalığına yakalanmamak için olası risk ve tehlikelerden uzak durulmalıdır. Mümkün olduğunca sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirmek ve dengeli beslenmek her türlü kanseri önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabilir.