Özofagus yani yemek borusu; ağız boşluğu ile mide arasındaki bağlantıyı kuran bir tüp olmaktadır. Kas yapısında direkt olarak yer alır. Yemek borusunun besinlerle temasa geçen iç kısmı, skuamöz yani yassı epitel hücreler ile çevrelenmiştir. Bu da, hücrelerin kanserleşerek bir anda çoğalıp, yassı hücreli kansere yakalanması demektir. Bu kanser türü, genel olarak yemek borusunun orta ve üst kısımlarında kendini gösterir.
Özofagus hücrelerinin her birinin, çoğunlukla da özofagusun alt bölgesinde, midede yer alanlardan etkilenmesi sebebiyle sindirim sisteminin alt kısmındaki organlardaki hücrelere benzeyerek bir anda kontrolsüz çoğalıp kanserleşmesine özofagus adenokanseri ismi verilmiştir. Günümüzde bu kanser türüne sık sık rastlanmaktadır. Risk faktörleri ile devam edelim.
Özofagus Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Birçok neden, özofagus kanserine zemin hazırlayabilir. Risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Alkol kullanmak
- Sigara kullanmak
- İçecekleri aşırı sıcak şekilde tüketmek
- HPV
- Kostik maddeler tüketmek ve yutmak
- Akalazya
- Plummer Vinson hastalığı
- Tylosis hastalığı
- Asit içeren reflü (kronik)
- Obezite
- Özofagus hücrelerinin mide asidine maruz kalarak değişime girmesi (barrett özofagus)
Özofagus Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Özofagus kanserinin en çok görülen belirtileri arasında yutkunmada zorluk yaşamak ve tıkanma hissi yer almaktadır. İlk olarak yalnızca katı besinlerin tüketilmesinde yaşanmaya başlayan zorluk, hastalık ilerleme gösterdikçe sıvıların dahi kolay yutulamayacağı bir hal alır. Diğer semptomları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ani kilo kaybı yaşamaya başlamak
- Sesin kısılması
- Kanama
- Öksürük
- Siyah dışkı
- Katran dışkı
- Bitkin hissetmek, sürekli halsiz ve yorgun olmak. Kanamaya bağlı demir eksikliği sonucunda anemi oluşur, bu da kişiyi halsiz hissettirir.
Özofagus Kanseri Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Hasta birey, yutma zorluğu ya da ani kilo kaybı nedeniyle uzman bir hekime başvurduğu esnada, hekim tıbbi geçmişini sorar ve fiziksel muayeneyi gerçekleştirir. Ardından bu şikayetlere neden olan bir tümörün var olup olmadığını ortaya çıkarmak adına birkaç tetkik isteyebilir. Bu tetkikler şu biçimdedir:
Baryum Yutma Testi (Özofagus ve Mide Röntgeni)
Özofagustaki anatomik değişimlerin tamamını detaylı olarak görüntülemek adına baryum yutma testi yapılır. Hasta bireye röntgen ışınlarının altında incelenmesi mümkün olan sıvı bir ilaç yutturulur, yemek borusundan bu ilaç geçerken de görüntüsü çekilir.
Endoskopi
İlk başvurulan tanı yöntemlerinin başında gelen endoskopi, uzman hekimini ucunda kamera bulunan esnek yapıda bir boruyla beraber yemek borusunun içerisine bakması ve gerek duyduğu halde patolojik inceleme yapılması için örnek alması işlemidir. Günümüzde birçok hastanede bu işlem uyutularak yapılıyor olsa da lokal anestezi yöntemi ile de yapılmaktadır.
BT Taraması (Bilgisayarlı Tomografi)
Özofagus kanserinden şüpheleniliyorsa, tümörün çevresinde yer alan organlar ile temasa geçip geçmediğini, en çok da akciğer ve karaciğer metastazlarının olup olmadığını anlayabilmek için bilgisayarlı tomografi taraması gerçekleştirilir.
EUS (Endoskopik Ultrasonografi)
Bu işlem, birçok yönü ile endoskopi yöntemine benzer. Farkı ise şudur: Bu yöntemde, borunun ucunda ultrasonografi cihazı yer almaktadır. Bu boru da esnek yapıdadır. Tümör üzerinde ses dalgaları ile inceleme yapar. Doktor, tümörün özofagus duvarı içindeki yayılım hızını ve derinliğini, çevresinde yer alan lenf düğümlerinin o anki durumunu bu yöntemle anlar.
PET (Pozitron Emisyon Tomografisi)
Bu test, nükleer bir testtir. Hücrelerde yaşanan aktiviteyi ölçebilmek ve olası kanser bölgeleri ile alakalı bilgi toplamak için kullanılır. En çok da uzak organlara, lenf düğümlerine ve kemik yapısına olabilecek metastazlar ile alakalı bilgi verir.
Özofagus Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bu kanser türünün tedavisi, tamamen kanserin evresine ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir diyebiliriz. Kanser evresinin belirlenmesi konusundaki en önemli etken ise kanserin yemek borusu içerisinde derinliğiyle beraber çevrede yer alan dokulara yayılımını gözlemleyebilmekle alakalıdır. Özofagus kanseri çoğu zaman şu organlara yayılım gösteren bir kanser çeşididir:
- Kemikler
- Akciğer
- Lenf düğümleri
- Karaciğer
Ufak, henüz yayılım göstermemiş ve henüz kansere dönüşmemiş ama kansere dönüşme ihtimali olan ya da yeni dönüştüğü ortaya çıkan bazı tümörlerde, uygun görüldüğü zamanlarda endoskopi kullanılarak tümörün oradan çıkarılması sonucu tedavisi mümkündür. Endoskopik biçimde tedavisi mümkün olmayan tümör çeşitlerinde ise, özofagektomi ismiyle bilinen, özofagusun bir bölümünün cerrahi biçimde çıkarılması tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir.
Bazı durumlarda cerrahi operasyondan önce ya da sonra tedavi, kemoterapi yöntemi ile desteklenir. Buna elbette doktor karar verir. Fakat kanser öteki organlara ya da lenf düğümlerine kadar yayılım gösterdiyse, hastaların yaşam kalitesinin artması ve yutkunma zorluğu çekmemesi için radyoterapi, kemoterapi, özofagus stentleri gibi birçok yöntem kullanılabilmektedir. Özofagus kanserine detaylı olarak değindiğimiz içeriğimizin sonuna geldik. Kendinize iyi bakın, sağlıkla kalın.