Kemik kanseri çok agresif bir şekilde büyür ve çevredeki kemik dokusunu hızla yok eder. Bitişik eklemler de bazen etkilenir. Kemik kanseri sıklıkla ülserleri oluşturur. Kötü huylu hücreler kan yoluyla diğer dokulara ve organlara yayılır, bu doku ve organlarda ise metastaz adı verilen yeni kanserli yaralar oluşur. Doktorlar kötü huylu kemik tümörlerini birincil ve ikincil kemik kanseri formlarına ayırırlar.
Kemik Kanserinin Birincil Formları
Doktorlar, kemiğin birincil kötü huylu kanserlerini sarkom olarak adlandırır. Birincil kemik kanseri ise üç gruba ayrılır:
- Kemik tümörleri doğrudan kemiklerin kendisinde ortaya çıkar: Bu kemik kanserinin en yaygın şekli osteosarkomdur.
- Kondrosarkom adı verilen kıkırdak tümörleri, kemik kanserinin en yaygın ikinci şeklidir.
- Ewing sarkomu gibi kemik iliği tümörleri, birincil kemik kanseri tiplerinin 3. alt grubunu oluşturur.
İkincil Kemik Kanseri Türleri
Pek çok kanser, kemiklerde ülser oluşturur. Bu metastazlar ikincil kemik tümörleri olarak bilinir. Kemik kanseri metastazları tipiktir, örneğin meme kanseri, akciğer kanseri, böbrek kanseri, prostat kanseri veya tiroid kanserinde.
Çocuklarda Kemik Kanseri
Çocuklarda kemik kanseri yaygın olduğu için bu yaşta kemik ağrısı ciddiye alınmalıdır. Teşhis çok sıklıkla gecikir, çünkü ağrıyan kollar ile bacaklar büyümeye atfedilir ve zararsız olarak değerlendirilir. Ağrıyan kemikler ve özellikle diz eklem bölgesindeki ağrı en geç dört hafta sonra bir doktor tarafından röntgen muayenesi ile giderilmelidir.
Kemik Kanseri (Osteosarkom) Belirtileri Neler?
Kemik kanserinin semptomları genellikle karakteristik değildir. Ağrı, şişme, kızarıklık, sınırlı hareketlilik veya hassasiyet gibi semptomlar mutlaka kanseri göstermez. Aksine, bu tür semptomların genellikle çok daha zararsız bir nedeni vardır. Ek olarak, kemik kanserinin bu semptomları genellikle çok küçüktür.
Eklemlerin yakınındaki kemik kanseri yaraları, kısıtlı hareketliliğe yol açabilir. İleri aşamalarda, osteosarkomlar kemik maddesine o kadar saldırır ki kemik kırıkları daha sık meydana gelir. Tipik olarak bacaklardaki ve kollardaki uzun kemikler daha kolay kırılır.
Kıkırdak tümörleri (kondrosarkomlar) genellikle omuzlarda, pelviste, dizlerde veya uyluklarda şişlik ve ağrı ile fark edilir.
Kemik Kanseri (Osteosarkom) Tedavisi Nasıldır?
Birincil kemik kanseri genellikle özel kliniklerde (onkoloji merkezleri) tedavi edilir. Kemik kanserinin türüne bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri birleştirilir.
Birincil Kemik Tümörlerinin Tedavisi (Osteosarkomlar)
Osteosarkomların ve diğer kemik tümörlerinin tedavisi genellikle kemoterapi ile başlar. Bunun iki amacı vardır: Bir yandan tümörün boyutu küçültülmelidir, böylece daha sonra cerrahi olarak daha iyi çıkarılabilir. Öte yandan kemoterapi, kanser hücrelerinin kan dolaşımına yayılma ve böylece ülserlerin germ hücreleri olma riskini azaltır.
Kemik tümörlerinin ameliyatında ülserler büyük ölçüde çıkarılır. Etkilenen uzuvların korunmasına özellikle dikkat edilir. Nadiren, kemik hasarı vücudun kendi kemik dokusu veya yabancı kemik materyali nakledilerek telafi edilebilir. Bu mümkün değilse, kemik kısaltma ve sonradan kemik protezleri (tümör endoprotezleri) veya eklem protezlerinin tedavisi ile ampütasyonlar başka bir seçenektir. Ameliyatı genellikle kalan kanser hücrelerini öldürmek ve yeni oluşum riskini (remisyon) azaltmak için ek kemoterapi (bazen immünomodülatör mifamurtid ile kombinasyon halinde) izler.
Kondrosarkom Tedavisi
Kıkırdak kemik kanseri (kondrosarkom) genellikle sadece cerrahi olarak tedavi edilir. Kemoterapinin bu tür kemik kanseri üzerindeki etkisi henüz ikna edici bir şekilde kanıtlanmamıştır. Radyasyon tedavisi söz konusu değildir çünkü kondrosarkomların tümör hücreleri radyasyona neredeyse hiç tepki vermez.
Operasyonun başarısı büyük ölçüde kondrosarkomların ne kadar ilerlediğine bağlıdır. Çoğu zaman – osteosarkomlara benzer şekilde – vücudun kendi kemik dokusunu nakletmek veya protezleri yerleştirmek mümkündür.
Ewing Sarkomunun Tedavisi
Kemik iliği tümörlerinin (Ewing sarkomu) tedavisi son yıllarda önemli ölçüde değişti. Radyasyon tedavisi eskiden odak noktasıyken, artık merkezlerde multimodal tedavi yerleşmiş durumda. Genellikle kemoterapi ile başlar, ancak bu bazen ameliyattan önce radyasyon tedavisi ile birleştirilir. Daha sonra tümör dokusunu mümkün olduğunca tamamen çıkarmak için bir girişimde bulunulur. Ameliyatı genellikle ikinci bir radyasyon tedavisi izler.
Ewing sarkomu olan tüm hastaların yaklaşık dörtte birinde, kemik kanseri tanı anında zaten uzak ülserler (uzak metastazlar) oluşturmuştur. Bu pamukçuk yaraları daha fazla kemoterapi veya ameliyat gerektirebilir.