8 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkPandemi döneminde migren ağrıları ile başa çıkmanın yolları

Pandemi döneminde migren ağrıları ile başa çıkmanın yolları

İçerikleri

Baş ağrıları birincil ve ikincil olarak sınıflandırılır. Ayrıca, bu baş ağrılarının yüzde 90’ı birincil baş ağrılarıdır. Baş ağrısı, zihni ve vücudu olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Dayanılmaz baş ağrılarından biri de yaygın olarak görülen migrendir. Migren baş ağrısı, cinsiyet ve yaştan bağımsız olarak hemen herkeste ortaya çıkabilir. Çeşitli araştırmalar, migrenin kadınlarda erkeklerden üç kat daha yaygın olduğunu gösteriyor. Migren, genelde pek çok kişi tarafından normal bir baş ağrısı sanılarak hafife alınır. Doğası gereği migreni teşhis etmek oldukça zordur.

Migren Nedir?

Migren, orta ve çok şiddetli baş ağrısı şeklinde görülür ve sinir sistemi ile ilgili semptomlar yardımıyla teşhis edilebilir. Genellikle beynin belli bir bölümünü etkileyen migren ağrıları 1-3 gün kadar sürebilir. Migren engelleyici baş ağrısı çeşitlerinden biridir. Auralı ve aurasız olmak üzere 2 çeşit migren vardır.

Pandemi Dönemi Migren Hastalarını Nasıl Etkileyebilir?

Dünya genelinde hızlı bir şekilde yayılan salgın, insanlardaki stres seviyelerini attırdığı için migren vakalarında da artışa neden oluyor. Bu stresin asıl nedeni ise, COVID-19 korkusu nedeniyle tıbbi yardıma ulaşmama endişesi olabilir. Bu nedenle, COVID-19 pandemisi döneminde migren problemi bulunan bireylerin kendilerine uygun bir yaşam tarzı belirlemesi ve tetikleyici faktörlerden uzak durması oldukça önemlidir.

Migren Ağrılarının Özellikleri Nelerdir?

Migren ağrıları, başın belli bir bölgesinde meydana gelir, hafif ağrı ile başlar ve gittikçe şiddetlenir. Bu ağrılar, birkaç saat, hatta bir veya iki gün sürebilir. Ayrıca, şiddetli migren baş ağrısı kusmaya, mide bulantısına ve ışığa karşı hassasiyete neden olabilir. Çevresel veya yaşam tarzına bağlı nedenler migren ağrılarına yol açabilir.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migrenden muzdarip olan kişilerde aşağıdaki migren belirtileri görülebilir:

  • Başın bir veya her iki tarafında ortaya çıkabilen hafif veya şiddetli ağrı
  • Zonklayan şekilde şiddetli baş ağrısı
  • Gün içerisindeki fiziksel hareketlere bağlı olarak çağrının artması
  • Günlük aktiviteleri engelleyecek kadar ses ve ışığa karşı hassasiyet

Migren Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Migren tedavisi için uygulanması gereken ilk aşama uzman bir doktor tarafından hastalığın teşhis edilmesidir. Ardından migren ağrıları için aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanabilir.

  • Doktor tarafından migren teşhisi konulan bir hastaya genel olarak ilaç tedavisi uygulanır.
  • Stres migreni tetikleyen en önemli faktörlerden biri olduğu için doktor tarafından hasta stres seviyesini mümkün olduğu kadar azaltması tavsiye edilir.
  • Migrene neden olan diğer faktörler arasında kokuya karşı aşırı hassasiyet, hava değişiklikleri ve uyku düzensizliği gösterilebilir. Bu nedenle doktor tarafından hastaya yaşam tarzı değişikliği de önerilecektir.

Migren, doğru tedavilerle başarılı bir şekilde yönetilebilir. Fakat Koronavirüs salgını döneminde migren benzeri semptomlara sahip ikincil baş ağrıları daha ciddi endişelere yol açabilir. Bu yüzden şiddetli baş ağrılarından muzdarip olanların erken teşhis için vakit kaybetmeden uzman bir doktora danışmaları çok önemlidir.