24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerTürk hekimlerin bulduğu koronavirüs aşısı baharda normale dönüşü müjdeliyor

Türk hekimlerin bulduğu koronavirüs aşısı baharda normale dönüşü müjdeliyor

İçerikleri

Türk çiftin, bütün dünyayı yakından ilgilendiren bu başarısı dünya basınında çok geniş yankı bulurken, dünya basınında yer alan haberlerde Şahin ve Türeci’nin Covid-19 virüsü aşısının geliştirilmesi için devam eden eden kıyasıya yarışta çok daha köklü olan rakiplerini geride bıraktığı ifadelerine yer verildi.

Covid-19 virüsüne karşı yüksek oranda başarı sağlayarak Covid-19 virüsünü yüzde 90 oranından fazla durduran ilk aşıyı geliştiren şirketin arkasında Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci bulunuyor. Türk çiftin elde ettiği bu başarıyı dünya basını manşetten duyururken, bilim adamları da bahar mevsiminde normal yaşama dönüşü müjdeledi.

Aşı Çalışmalarına Ocak Ayında Başlandı

BioNTech şirketi, BNTI62b2 olarak adlandırdığı koronavirüs aşısını geliştirmek için çalışmalarına bu yılın Ocak ayının ortalarında başladı. Aşının onaylanmasında hayati bir öneme sahip olan 3 fazdan oluşan test çalışmalarına ise Temmuz ayının sonundan itibaren çeşitli ülkelerde başlanmıştı.

BioNTech ve Pfizer’in ortaklaşa geliştirdiği koronavirüs aşısının Covid-19 virüsünü yüzde 90’dan fazla bir oranda durduğunun açıklanması ise virüsün her bakımdan bunalttığı dünyaya derin bir nefes aldırdı. Test aşamasında Covid-19 virüsü aşısının yapıldığı gönüllülerden yüzde 90’ından olumlu geri dönüş oldu. Ayrıca aşının test amaçlı yapıldığı gönüllülerde ciddi sağlık sorunları ile karşılaşılmadı. İkinci test sonuçlarının ise şirket tarafından bu hafta sonu duyurulması bekleniyor. Aşının koruyucu etkisi ile yan etkisi olup olmadığına dair net veriler için ise iki yıllık bir süreye gereksinim var.

Salgında Dönüm Noktası

BioNTech şirketi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı ile ilgili haber yapan The Times Gazetesi, koronavirüs aşısından sonra ilkbahar mevsiminde normale dönülebileceğine haberinin içeriğinde yer verdi. İngiliz hükümetinin sağlık yetkililerinden Prof. Dr. Jonathan Van-Tam ise Covid-19 virüsü enfeksiyonunun neden olduğu dalganın İngiltere’nin katlanacağı son felaket olabileceğini ve bu aşının büyük dönüm noktası olduğunu ifade etti.

The Guardian Rüya Takım Manşetini Attı

Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin Covid-19 virüsü aşısında elde ettiği başarıyı manşetten duyuran The Guardian gazetesi, ‘Aşının arkasındaki rüya takım’ manşetini attı. The Guardian gazetesinin haberinde, “Bu aşı sayesinde dünya rahat bir nefes aldı. BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen deneysel aşının üçüncü aşama denemelerinden olumlu sonuçlar alındığı haberi karşısında Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci’nin sergilediği karakteristik alçakgönüllülük tavrı büyük takdir topladı. Değeri 21.9 milyar dolar olan bir şirketin genel merkezine halen bisikletle ulaşım sağlamasıyla bilinen BioNTech CEO’su Uğur Şahin, aşı denemesinden elde edilen sonuçlar ile ilgili her şeyden önce inovasyon, bilim ve küresel iş birliği çabasının zaferi değerlendirmesini yaptıktan sonra bu aşının dünyanın kaybettiği normallik duygusunu yeniden kazanmasına yardımcı olmasında önemli bir gelişme olabileceğini söyledi.” ifadelerine yer verdi.

The Guardian gazetesinin haberinde Covid-19 aşısı için yapılan kıyasıya mücadelede Şahin ve Türeci’nin köklü rakiplerini geride bıraktığına vurgu yapılırken, bilimsel titizlik, iş ahlakı ve girişimcilik ruhuna dikkat çekildi. Türk çift, bu sonbahar mevsiminde Almanya’nın en zenginler listesinin 93’üncü sırasında yer aldı.

Aşı Nobel’e Aday Gösterilecek

Prof. Dr. Uğur Şahin ile eşi Özlem Türeci tarafından geliştirilen Covid-19 virüsü aşısı Almanya’da Nobel ödülü için aday olacak. BioNTech şirketi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısından elde edilen sonuçların harika olduğunu ifade eden Mount Sinai Üniversitesi’nde görev yapan mikrobiyoloji profesörü Florian Krammer, “Beklenenden daha yüksek bir etkinlikte görülebilir. Büyük olasılıkla en azından ABD’de çok yakın bir zaman içerisinde onay başvurusu olabilir. Bu aşı için 10 Ocak tarihinden bu tarafa aldığım en iyi haber diyebilirim.” şeklinde konuştu.

Onaya Erken Alınır

Aşıdan elde edilen sonucun çok iyi olduğunu kaydeden Regensburg Üniversitesi Enfektiyoloji Bölümü Başkanı Bernd Salzberger, “Aşının yan etkileri ile ilgili rapor edilen sonuçlar çok ciddi değil. Genel itibariyle çok olumlu sonuçlar çıktı. Bu, büyük olasılıkla aşının erken onaya alınması için yeterli olacaktır.” dedi.

Veriler Umut Verici

BioNTech şirketinin geliştirdiği aşı ile ilgili elde edilen verilerin umut verici olduğunu dile getiren Köln Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gerd Faetkenheuer, “Bu kadar kısa bir süreç içerisinde aşının geliştirilmesi gerçekten inanılmaz bir sonuç ve birkaç ay içerisinde klinik denemeler başarıyla tamamlandı. Şu ana kadar etkililik ve güvenirlilikle ilgili sonuçların mükemmel olduğu görülüyor. Pandemi sürecinin idare edilmesinde çok büyük bir etkisi olacağını ve aşının hızlı bir şekilde piyasaya sürüleceğini umuyorum.” ifadelerine yer verdi.

Fiyatı Ne Kadar Olacak?

BioNTech ve Pfizer şirketlerinin ortaklaşa geliştirdiği Covid-19 virüsü aşısının fiyatı ABD’deki fiyatlandırılma baz alındığı zaman her doz için 159 TL olacak.