Ana SayfaYaşamElon Musk’ın iddialı açıklaması: Beyin çipleri ile sağlık alanında iyileşme kaydedilecek!

Elon Musk’ın iddialı açıklaması: Beyin çipleri ile sağlık alanında iyileşme kaydedilecek!

Neuralink, bu hafta basına önemli bir gelişmeyi bildireceğini açıkladı. Bu yazıda beyin çipleri ve insan beyni arasında yapılan çalışmalar ile ilgili bilmeniz gerekenlerden bahsediliyor.

İçerikleri

Elon Musk yaptığı açıklamalarda, çalışmanın amacının beyin nöronlarının gerçek zamanlı olarak ateşlendiğini gösterme prensibine dayandığını belirtmiştir. 2019 Yılında insan beynine çip yerleştirilmesi yolu ile bilgisayara bağlanmasının nasıl yapılacağını ve bu çalışmanın tıpta kullanım alanını açıklanmıştı. Daha sonra konu ile herhangi bir açıklama yapılmadı.

Elon Musk 28 Ağustos 2020 Tarihinde konudaki gelişmelerin açıklandığı bir etkinlik düzenleyeceğini duyurdu. Bu etkinlik için şirketin en son sloganını da bildirdi. ’’Onları yenemezseniz, onlara katılın.’’ Yapılacak gösteride bir Neuralink cihazının çalışmasının, web üzerinden canlı yayında sunulacağı bildirildi.

Neden Onları Yenemezseniz, Onlara Katılın Sloganı Kullanılıyor

Yukarıda bahsi geçen ’’Onları yenemezseniz, onlara katılın’’ sloganı Musk’ın Neuralink ile yapmayı planladığı en büyük hedefi işaret ediyor.

Günümüzdeki çalışmalarında Elon Musk tıbbi hastalara yardımcı olmak amacı ile çipler meydana getirilmesine odaklanmış olsa da, Musk daha önce yaptığı açıklamalarda yapay zekanın günün birinde insanlık için ciddi bir problem olacağını, hatta insanlığı alt edebileceğini söylemişti. Elon Musk Kasım 2019’da yaptığı bir açıklamada Neurolink tarafından bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğinden de bahsetmişti.

Bu fikre dayanak olarak da, dijital süper zeka konusunda bulunulan noktada tekillik gerçekleşmesi halinde, işlerin nereye varacağının son derece belirsiz olabileceğini anlatmıştı. Musk fikrine yapılan itirazları da ‘’ Böyle bir şeye inanmamak, yapay zeka hakkında yetersiz bilgi sahibi olmaktan kaynaklanır’’ diye yanıtlamıştı.

Musk’ın düşüncelerine göre Neuralink çalışmaları, insanların yapay zeka ve akıllı sistemlerle daha da etkin bir şekilde iletişim kurmasına ve makinelerle simbiyotik bir ilişki oluşturmasına yardımcı olabilecektir.

Neuralink Tarafından Geliştirilen Nedir?

2019 Yılında Neuralink ekibi N1 çipini tanıttı. N1 çipi kapalı bir silindirde yerleştirilmiştir. N1 çipi beynin nöronlarından gelen aktivitenin tam olarak tespiti için 1024 elektrot içermektedir. Elektrotların her biri 5 mikron kalınlığında olup, nöronlardan 60 mikron mesafe uzaklıkta bulunmaktadır.

Daha sonra Neuralink şirketi bu yapılan çalışmanın, mevcut beyin-bilgisayar ara yüzlerinde ciddi anlamda bir ilerleme kaydedildiği anlamına geldiğini söyledi. Söz gelimi günümüzde Parkinson hastalarının tedavisi için kullanılan benzer çiplerde yalnızca 10 elektrot bulunmaktadır.

Deneye katılan her bireyin kulağına yakın bir cihaza, akıllı telefonu ya da bilgisayarı kontrol edebilmesi için 4 çip yerleştirildi. 2019 Yılında sergilenen gösteride Neuralink, 2020 yılının sonunda C1-C4 omurilik yaralanmasından dolayı rahatsızlanan hastalarda klinik denemelere başlanacak düzeye gelinebileceğini belirtti.

Ağustos 2020’deki Tanıtım İçin Yapılan Açıklamalar

Ağustos 2020’de yapılacak tanıtımda araştırma ekibi çipleri yerleştirmek için bir robot kullanıyor. Bu gösteride yer alan çalışma basamakları şunlardır:

  • Çalışmada kullanılan robot hastada 2 mm.’lik bir kesi yapıyor.
  • Bundan sonraki aşamada robot kesiyi 8 mm’ye kadar genişletiyor.
  • Daha sonra beynin üst yüzeyine çip yerleştiriliyor
  • En son olarak robot oluşturduğu açıklığı kapatıyor.

Bütün bu işlemin yapılması için gereken ameliyat süresinin 1 saatten daha az olacağı da yapılan açıklamalar arasında bulunuyor.

Elon Musk Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, bulundukları noktanın LASIK (göz ameliyatı) gerçekleştirilmesinden henüz çok uzakta olduklarını söylüyor. Fakat bu hedefe de birkaç yıl içinde ulaşmayı amaçladığını da ilave ediyor.

Elon Musk Twitter’da bir başka gönderiye verdiği cevapta, bazı nöronların saniyede birkaç kez ateşlenerek hareket ederken, diğer nöronların birkaç dakika boyunca hiç ateşlenme olmadan ilerleyebileceğini bildirdi. Bu durumun da çok geniş bir zamanlama aralığına denk geldiğini ve çalışmada zorluk yarattığını belirtti.

Bundan Sonraki Hedef Nedir?

Elon Musk ilerleyen yıllarda, kas gruplarında motor korteksten mikrodenetleyicilerle bir nöral şant oluşturmayı planlıyor. Böylece, bireyin omuriliği tamamen kopsa dahi, hareketlerini eskisi gibi yapabilmesini sağlamak istiyor.

Neuralink tanıtımlarında You Tube kanalı üzerinden Dünya’ya yayın yaparken, bir yandan da insan beynine çip yerleştirilmesi ve bu çalışmanın sağlık alanında kullanılması için araştırmalarına devam ediyor.