19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerDSÖ karamsar! Salgının yolu halen uzun

DSÖ karamsar! Salgının yolu halen uzun

İçerikleri

Covid-19 virüsü salgınında yolun halen çok uzun olduğuna değinen Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Covis-19 virüsüne karşı yürütülen aşı çalışmalarında tünelin ucundaki ışık görünüyor. Ancak bunun Covid-19 virüsü salgınını sona erdireceğine dair dünyada gittikçe artan bir algı oluşmasından endişeliyiz.” dedi.

COVAX Programına 189 Ülke Katıldı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle basın mensuplarıyla bir araya gelen Genel Direktör Ghebreyesus, “DSÖ eş güdümüyle yürütülmekte olan Covid-19 Aşıları Küresel Aşı Programı’na (COVAX) nisan ayından itibaren start verdik. COVAX programına bugüne kadar 189 ülke katıldı. Covid-19 virüsüne karı yürütülen aşı çalışmalarından son günlerde peş peşe müjdeli haberler geliyor. Covid-19 virüsü aşıları piyasaya çıktıktan sonra dünya genelinde eşit dağıtımı gerçekten çok büyük önem taşıyor.

 

Hedeflerimiz arasında Dünya Bankası, UNICEF ve Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı(GAVI) gibi ortaklarla 100 ülkeye Covid-19 virüsü aşı alt yapısı ve hazırlıkları ile ilgili yardımcı olmakta yer alıyor. Bütün ülkelere yaygın aşılamanın yapılabilmesi için hazırlıklarını tamamlaması gerektiği çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

İnsanlar Aşıyla Umutlanıp Rehavete Kapılmasın

Covid-19 virüsünün insandan insana enfekte olma oranının bazı ülkelerde halen çok yüksek olduğuna ve virüsün yayılımının çok hızlı bir şekilde sürdüğüne değinen Ghebreyesus, “Covid-19 virüsü bazı ülkelerde halen çok hızlı yayıldığı için sağlık personeli üzerinde muazzam bir yük oluşturmaktadır. Covid-19 virüsüne karşı yürütülen aşı çalışmalarında yaşanan gelişmelerden sonra tünelin ucundaki ışık görünse de insanların bu ışığa aldanarak rehavete kapılmaması gerekir.

Dünyada Covid-19 virüsü salgınının sona erdiğine dair oluşan algı her geçen gün artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olarak bundan büyük bir endişe duyuyoruz. İnsanların şunu bilmesi gerekiyor ki Covid-19 virüsü salgınında yol halen çok uzun. Covid-19 virüsü salgın sürecinin seyrini ve nihayetinde ne zaman son bulacağını önümüzdeki günlerde liderlerin ve vatandaşların alacağı kararlar belirleyecektir.” diye konuştu.

Hedef 2021 Sonunda 2 Milyar Doz Aşı Üretimi

2021 yılının ilk çeyrek diliminde dağıtımı COVAX kanalıyla yapılmak üzere 500 milyon doz Covid-19 aşısını tedarik etmeyi umut ettiklerini dile getiren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bilim heyetinde yer alan Başuzman Dr. Soumya Swaminathan, “2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz Covid-19 aşısının tedarik edilmesi hedeflenmektedir. Bu sayı ise COVAX programına üye olan ülkelerin nüfusunun ancak yüzde 20’sinin aşılanmasına yetecektir. 2021 yılı sonuna kadar tedarik edilecek 2 milyar doz aşı ve söz konusu ülkelerin nüfusunun yüzde 20’sinin aşılanması ise Covid-19 virüsü salgınında akut dönemin sona ermesi için yeterli olacaktır.” dedi.