Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Bozkurt tarafından geliştirilen doku nakli yöntemi dünya tıp literatürüne girmeyi başardı.
İki Yılda 7 Hastaya Nakil Yapıldı
Sonda kullanımı, prostat operasyonu, travma veya düşmeye bağlı oluşan ve idrar yapıldığı esnada hissedilen yanma, ağrı ve zorluğa neden olan üretra yani idrar yollarının tedavisinde Doç. Dr. Ozan Bozkurt tarafından geliştirilen yöntem sayesinde ağız içerisinden alınan parçanın mesane boynuna nakledilmesiyle kanal açılarak hasta yeniden sağlığına kavuşturuluyor. Doç. Dr. Bozkurt’un geliştirdiği yöntemle 2 yıl içerisinde 7 hasta başarıyla ameliyat edilerek sağlıklarına kavuşturuldu.
İdrar yollarıyla ilgili geliştirdiği ve tıp literatürüne giren tedavi yöntemini ‘Üretra Darlığında Doku Nakil Yöntemi’ olarak adlandıran Doç. Dr. Bozkurt tarafından gerçekleştirilen araştırmanın, uluslararası saygınlığı da olan ‘Urologia Internationalis’ adlı dergide yayımlanmasıyla dünya bu yöntem hakkında bilgi sahibi oldu.
İdrar Yolları Darlığı Prostatla Karıştırılıyor
Hastaya prostat operasyonu yapılmasının ardından mesane boynu da denilen idrar kesesi boynu darlıklarıyla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ozan Bozkurt, “Darlık olan bölgedeki uzunluk kadar ağız içerisinden doku alınmaktadır. Yanak kısmından alınan bu doku daha sonra hastalıklı bölgeye nakledilerek dar olan segment genişletilmektedir. Doku nakli daha evvel de hastaya uygulanan yöntemler arasında yer alsa da sadece ön kısma nakil yapılabiliyordu. Biz ise idrar kanalının arka kısmına nakil işlemini gerçekleştirdik. Nakil uyguladığımız hastalardan olumlu geri dönüş olunca bu uygulamayı sürdürdük.
İdrar yollarındaki daralma bazen prostatla karıştırılabilse de gerçekleştirdiğimiz doku nakli sayesinde problem kesin çözüme kavuşturulmaktadır.
Hastanın Yaşam Kalitesi Düşüyor
İdrar yolları darlığı görülen hastaların üçte birinde problemin nedensiz geliştiğine değinen Doç. De. Bozkurt, “İdrar yollarında darlık yaşayan hastaların yaşam kalitesi düşmektedir. Tuvalete çıkma isteğinin sıklaşmasına rağmen idrarın yapılamaması ve idrar yollarında enfeksiyon gibi problemlere çok sık rastlanmaktadır. Biz, daralma görülen bölgeye ağız içerisinden aldığımız dokuyu naklederek problemi nihai çözüme kavuşturuyoruz. Hasta, nakil işleminin ardından 3-4 gün hastanede yatarak tedavi gördükten sonra taburcu edilerek evine gönderilmektedir.
İdrar yollarındaki daralmayla ilgili ekibiyle birlikte gerçekleştirdiği nakil işleminin uluslararası platformda değer görmesinden Türk hekim olarak büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Doç. Dr. Bozkurt, “Dünyada uygulanan yöntemlerin hepsi ülkemizde de uygulanmaktadır. Ülkemizde bu türden gelişmelerin olması sağlık turizminin gelişmesi için önemlidir. Bu tür başarılı çalışmalarım sonuçlarını önümüzdeki süreçte daha net göreceğiz.” ifadelerine yer verdi.
- Kök hücre nakli nedir? Kök hücre ile cilt gençleştirme mümkün mü?
- Derdinizin devası dışkı nakli olabilir! Dışkı nakli nedir, nasıl yapılır?
- Damir Ershov kemik iliği nakli ile hayata tutundu.
- İnönü Üniversitesi “Karaciğer Nakli” Guinness Rekor Denemesi