Yakın zamana kadar kök hücre nakli olarak adlandırılan tedaviyi sadece kritik hastalığı olanlar ve bazı kanser çeşitlerinde kullanıldığını duymuştuk. Fakat şimdi kök hücre estetiği ile cilt gençleştirme ve yenileme operasyonları da mümkün. Alyuvar, akyuvar ve trombositlerden oluşan kök hücre, vücudumuzun tüm organ ve dokularında vardır. Kendini yenileme ihtiyacı hissettiklerinde bölünebilir ve çoğalabilirler.
Önceki yıllarda kemik iliğinden alınarak tedavi yapılırdı. Günümüzde ise hem kemik iliğinden hem de kordon kanı ve periferik kandan alınan hücrelerle kök hücre tedavisi uygulanmakta.
Kök hücre nakli nedir ve nasıl yapılır?
Beynimiz düşünüyor, kalbimiz atıyor, derimiz kendini yeniliyor. Ve tüm bunları kök hücre sayesinde yapabiliyor. Yani bizler için hayati öneme sahip. Vücudumuzun farklı yerlerinde bulunan hücreler, organlarımızın görevlerini yerine getirmeleri noktasında başrol oyuncudur. Kök hücre ana hücredir. Mitoz bölünmeye bağlı olarak bir hücreden milyonlarca hücre doğar.
Tedavi edilmesi güç olan hastalıklara ışık olan kök hücre nakli birçok hastanın yüzünü güldürmeye devam ediyor. ‘’Kök hücre nakli nedir ve nasıl yapılır? ’’ sorusuna yanıt arayan hastalar, soluğu hematoloji uzmanının yanında alıyor. Kök hücre nakli; sağlıklı kişiden (verici) alınan kök hücreyi, hastaya (alıcı) transfer etme işlemidir.
Transfer etme işlemine geçmeden önce uyum testi yapılır. Yapılan testlerde bir uyumsuzluk çıkmazsa, sağlıklı donörden alınan kök hücre kemik iliğine yerleştirilir. Yerleştirme işlemi damar yolundan ya da hasarlı bölgeye enjekte edilerek yapılır. Bazen hücre nakledilen yere tutunmaz. Böyle durumlarda işlem ikinci defa yinelenir. Transfer işlemi üç şekilde yapılır. Bunlar sırasıyla;
- Otolog nakil: Kök hücre hastanın kendisinden alınır.
- Allojenik nakil: Gönüllü kişilerden sağlıklı donör bulunup, hastaya nakil edilir.
- Haploidentik nakil: Yarı uyumlu donörlerden alınarak yapılan uygulamadır.
Kök hücre tedavisi ile yüz estetiği mümkün mü?
Cildimizde kolajen üretimini sağlayan fibroblast hücreleri olduğunu biliyor muydunuz? Bu hücreler 28-30 yaşından önce 0 oranında yaşarlar. Böylelikle cildimizin genç kalmasını sağlar. Fakat verdiğimiz yaşlardan sonra her yıl yüzde 2 oranında azalmaya başlar. Artık cildimizde yaşlanma belirtilerini görmeye başlarız. Kırışıklar, sarkmalar, belli belirsiz çizgiler gibi. İşte bu şikâyetlerden kurtulmak için kök hücre tedavisi ile yüz estetiğine yönelim arttı.
Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre laboratuarlarında yüze enjekte edilebilecek hücreler üretiliyor. Hastanın kendisinden alınan fibroblast hücresi burada çoğaltılır. Uzman hekim enjeksiyon ile çoğaltılan bu hücreleri, hücrelerin öldüğü bölgeye nakleder. Bu işlem ortalama 30-45 gün aralıklar ile 3 seans olarak tekrar eder. Kök hücre tedavisi ile yüz estetiğini mümkün kılan bu uygulama, aynı zamanda akne ve sivilceleri de yok eder. Yüz bölgesi dışında boyun, gıdık ve el için başvuranlar da epeyce fazladır.
Kök hücre bağışı nasıl yapılır?
Kök hücre bağışı yaygın olarak periferik kan üzerinden yapılmakta. Sağlıklı olan 18 ile 50 yaş grubu insanlar bağışçı olabilir. Kan bağışına benzer. Bağışçı olan vericiye 4-5 gün ilaç verilir. Bu sayede kök hücre kana karışır. Vericiye koldan kateter takılır ve 2 ile 4 saat arası makineye bağlı kalır. Alınan kan hemen kullanılabileceği gibi dondurulabilinir de.
Bir diğer bağış türü kemik iliği yöntemidir. Vericiden önce bir ünite kan alınır. Sonraki hafta genel anestezi ile uyutulur. Pelvis kemiğine atılan kesi ile kök hücre alınır.
Hangi hastalıklarda Kök hücre tedavisi uygulanır?
Halk arasında bilinen ismiyle kemik iliği nakli başta kritik hastalıklar olmak üzere pek çok hastalıklarda başarılı sonuçlar vermektedir. Kök hücre uygulamaları göz, nöroloji ve ortopedi gibi bölümlerde de sevindirici başarılara imza atıyor. Ayrıca son yıllarda gelişen teknoloji ve yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde kök hücre nakli geliştiriliyor. Bu mükemmel buluşun hangi hastalıklara umut olduğunu sıralayalım.
- Lenfoma ve doğumsal hastalıklar
- Lösemi ve diğer kan hastalıkları
- Kemik iliği kanseri ve bazı eklem hastalıkları
- Kemik iliği yetmezliği
- Organ kanserleri
- Akdeniz anemisi
- Plazma hücre hastalığı
- Kalıtsal metabolik hastalıklar
- Tümörler
- Hematolojik kanser türleri
UYARI! İçeriğimiz sadece bilgi amaçlıdır. Kesinlikle teşhis ve tedavi nitelikli değildir. Sizin için en doğru ve net bilgiyi sadece doktorunuz verebilir.Sağlıklı günler dileriz.
Kök hücre bağışçısı olmak istersiniz eğer bu linkten kan bağış noktalarına ulaşabilirsiniz.
https://www.kanver.org/KanHizmetleri/KanBagisiNoktalari?NoktaTip=KokHucreBagisNoktalari