Pandemi süreci ile hayatımıza giren uzaktan (online) eğitime öğrenci, öğretmen ve veliler tam da alışmamış gibi gözüküyorlar. Pekiyi uzaktan eğitim 2021’de de devam edecek mi? Yüksek Öğretim kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı bu süreçte nasıl kararlar alacak. Pandemide eğitim ile alakalı merak edilenler haberimizde.
Korona virüs ile hayatımıza giren online eğitim
Online eğitim süreç olarak daha önce bu kapsamda yapılmamış bir eğitim süreci olarak değerlendirebiliriz. Üniversite, lise ve ilkokul eğitimi olarak dünya genelini sarsan virüsün etkisiyle artık okula gitmeyerek evimizden derslere katıldık ve bu derslerin sınavlarına dahi evimizden çıkmadan katılarak bir dönemi bitirdik.
Öğrenciler online eğitimi neden sevmiyor?
Sosyal medyada çokça dolaşan okullar açılsın hastag ile öğrenciler koronavirüsten çok okuldaki aktivite arkadaşlarından ayrı kalmaya üzüldüğü gözükmektedir. Öğrenciler genel yapısıyla okul zamanı okulun bitmesini isteseler dahi okulun bu kadar uzun süredir hayatlarında olmamasına tepkililer ve online eğitimde çok verim alamadıklarını söylemektedirler.
Üniversiteler online eğitime hazır mı?
Bu süreçte görüldü ki çoğu üniversite henüz online eğitime hazır değildi. Öğretim görevlilerin internete olan uzaklığı nedeniyle bazı derslerin işlenmesi sıkıntı yaşarken genel olarak ülkece kısa sürede online eğitime geçiş tamamlandı. Bundan sonraki Güz döneminde online eğitimin daha verimli olacağını düşünmekteyiz.
Lise ve ilkokul online eğitim ne kadar verimli?
Üniversitede online eğitimin verimi konusunda kararsız kalınabiliyor ancak lise ve ilkokulda online eğitim fazlasıyla verimsiz olduğu ve öğrencilerin konuları öğrenmekten uzak ezber yaparak dönemi kurtarmaya yönelik çalıştığını göstermektedir. Lise ve ilkokul öğrencilerinin arkadaş bağlarının ve okuldaki eğitimden çok teneffüs ve öğle aralarındaki arkadaşlarıyla yaptıkları aktivitenin bile onlara değer kattığı gerçeğini unutmamalıyız. İnsan ilişkileri ve hayata ilk tecrübelerini o teneffüs ve öğle aralarındaki sosyalleşme ile kazanan gençlerimiz okuldan uzakta evlere kapanarak sıkıcı müfredat ile verimli eğitim aldığını söyleyemeyiz.
2020 – 2021 Yılı eğitimi nasıl olacak?
YÖK ve Milli eğitim bakanın açıklamaları biraz farklılık göstermekte fakat benzer noktalara sahipler. İki bakanlıkta yazın oluşan korona virüsün 2. Dalga tehdit nedeniyle okulların açılmasını geciktirmek veya online ile eğitime başlamayı düşünmektedir.
Üniversiteler güz dönemi nasıl olacak?
Üniversitelerin güz dönemi online eğitim ile başlayacağı ön görülmektedir. Ve bu sürecin gidişatı ile henüz aşının bulunamaması ve insanların yaz tatilindeki tedbirsizliklerinin daha faturası oluşmaması güz döneminin online eğitim ile tamamlanmasının halk sağlığı açısından en doğru karar olduğunu göstermektedir. Üniversitelerin bazıları açıklamalar yaparak online eğitime geçtiklerini veya %60 online eğitim ve %40 yüz yüze eğitim gibi açıklamalarda bulunan bazı üniversiteler olmaya başladı. Bizim bu süreçte beklentimiz güz döneminde online eğitimin devam etmesidir.
Üniversiteler güz döneminde yüz yüze eğitime geçerse sonuçları ne olur?
Lise ve ilkokuldan farklı olarak üniversiteler farklı şehirlerden gelen öğrencilerden oluştuğu için Örneğin Uludağ üniversitesinde okuyan öğrenci Edirne’den virüsü getirebilir , Hakkari’den gelen öğrenciye bulaştırabilir. Ve Yurtlarda kalacak öğrencilerin okulda seyreltilmiş ders olsa dahi farklı şehirlerden gelen öğrenciler ile aynı yurtta kalma zorunluluğu nedeniyle hastalığa yakalanma şansının yüksek olduğunu bilmemiz gerekir. Üniversiteler lise ve ilkokuldan daha zor ve daha dikkat edilmesi gereken bir yol izlenilmelidir. Üniversite göçü ülkede tüm şehirlerde hissedilecek bir popülasyon hareketini taşımaktadır.